Πώς να διορθώσουμε τα συνηθισμένα λάθη πειθαρχίας

Παιδιά

4moms team , 15-04-2016

Εμείς οι γονείς από μια ηλικία και πέρα αναλαμβάνουμε να νουθετήσουμε τα παιδιά μας όταν παρεκτρέπονται. Γι αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους πειθαρχίας, άλλοτε σωστούς και αποτελεσματικούς, και άλλοτε καταστροφικούς. Και ενώ ο κύριος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αλλάξουν την συμπεριφορά τους προς το καλύτερο, αποκτώντας υποχρεώσεις και υπευθυνότητα, μερικές φορές χρησιμοποιούμε ακατάλληλους τρόπους, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε εντάσεις και συγκρούσεις.

Υπάρχουν συγκεκριμένα λάθη που δυστηχώς κάνουμε κατά κόρoν ….

Η Στεργιοπούλου Ελευθερία, Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους και την οικογένεια, έγραψε αυτό το άρθρο για να μας βοηθήσει να προσπεράσουμε τις αναποτελεσματικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης.

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας.

Σε περίπτωση που η συμπεριφορά του παιδιού σας, σας εκνευρίζει τόσο πολύ που χάνετε την ψυχραιμία σας, καλύτερα να μην επιβάλετε την πειθαρχία εκείνη την στιγμή. Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής μας, βρίζοντας ή βγαίνοντας εκτός ελέγχου μεταφέρουμε το μήνυμα στα παιδιά μας, ότι οι φωνές, ο θυμός και η βία είναι αποδεκτές στις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους. Μην ξεχνάτε τα παιδιά μας ανταποκρίνονται καλύτερα, όταν είμαστε ήρεμοι και λογικοί.


Το ξύλο.

Το ξύλο έλεγαν ότι βγήκε από τον παράδεισο. Κι όμως είναι ο πιο αναποτελεσματικός τρόπος για να πειθαρχήσει ένα παιδί. Με το ξύλο μαθαίνουμε στο παιδί ότι για να λύσει μια διαμάχη μπορεί να χρησιμοποιήσει την φυσική του δύναμη. Θυμηθείτε ο κύριος ρόλος του γονιού είναι να διδάξει και όχι να επιβάλλεται δια της βίας.

 

Αστάθεια στους κανόνες.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι γονείς, ανάλογα με το περιβάλλον και την διάθεση τους, στην ίδια συμπεριφορά του παιδιού αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα σε περίπτωση που βρίσει το παιδί άλλες φορές μπορεί να γελάσουμε και άλλες να το τιμωρήσουμε. Εάν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για κάθε πράξη το παιδί μπερδεύεται και δεν γνωρίζει ποια συμπεριφορά είναι ή δεν είναι αποδεκτή.

Δωροδοκία.

Η προσπάθεια μας να δωροδοκήσουμε ένα παιδί προκειμένου να συμμορφωθεί διδάσκει στο παιδί ότι επιβραβεύεται όταν πρώτα συμπεριφερθεί με ανάρμοστο τρόπο και μετά αλλάξει την συμπεριφορά του. Εμείς θέλουμε να συμπεριφέρεται σωστά από την πρώτη στιγμή.

 

Μη λογική τιμωρία.

Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα όταν η τιμωρία για την συμπεριφορά τους φαίνεται λογική, δεν είναι ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ ελαστική. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που το παιδί πάνω στα νεύρα του καταστρέψει ένα αντικείμενο, είναι πιο λογικό να τιμωρηθεί πληρώνοντας από το χαρτζιλίκι του την ζημιά, παρά με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. 

 

Να αποφεύγετε το κήρυγμα.

Τα παιδιά, για να καταλάβουν ότι συμπεριφέρονται λάθος, χρειάζονται τον διάλογο και όχι τον μονόλογο. Σε περίπτωση που ένα παιδί δεν έχει διαβάσει για το σχολείο, είναι προτιμότερο να συζητήσουμε τους λόγους που δεν έχει διαβάσει, από το να ξεκινήσουμε να του λέμε πόσο σημαντικό είναι το σχολείο και πόσο θα το ωφελήσει η μόρφωση.

 

Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας.

Πολύ συχνά οι γονείς με την ελπίδα ότι θα συμμορφωθεί το παιδί τους, το συγκρίνουν με ένα άλλο παιδί, που τα καταφέρνει καλύτερα σε αυτό το τομέα. Το κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή προσωπικότητα με τις δικές του δυνατότητες και ταλέντα. 

 

Πηγή: www.eleftheriastergiopoulou.gr

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES