Hypnos Project

Ωρα Για Θεατρο

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμάται; Πώς περνάμε το 1/3 της ζωής μας; To πρωτότυπο φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών «Hypnos Project» που εγκαινιάζεται στις 18 Απριλίου (προηγείται μια συζήτηση στις 12/4 ) και διαρκεί ως τον Ιούνιο περιλαμβάνει από έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, ηχητικά έργα, περιπατητικές δράσεις, συζητήσεις και θεατρική παράσταση, μέχρι κλινική ύπνου, sleepovers και pyjama party. Την επιμέλεια έχουν οι Πάσκουα Βοργιά, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Συντονισμός: Πάσκουα Βοργιά, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: FLUX – office (Εύα Μανιδάκη – Θανάσης Δεμίρης )

Δράσεις στο πλαίσιο του Hypnos Project:

Τρίτη 12 Απριλίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 19:00

Λίγο πριν την έναρξη του ΥΠΝΟΣ PROJECT συζήτηση για την αϋπνία στις 12 Απριλίου. Η συγγραφέας και συντονίστρια της συζήτησης Αμάντα Μιχαλοπούλου συνομιλεί με ειδικούς στο θέμα του ύπνου για το πόσο επηρεάζει ο τρόπος ζωής μας τη λειτουργία του ύπνου και τι μας κρατάει άυπνους.
Συμμετέχουν οι:
Κώστας Γεμενετζής (Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής )
Κώστας Σολδάτος (Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ,
Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Ύπνου )
Χαρά Τσέκου (Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχολογίας στο IST College )
Δημήτρης Χαρισιάδης, Παιδότοποι Φρειδερίκης
Δημήτρης Χαρισιάδης, Παιδότοποι Φρειδερίκης

Κεντρική έκθεση | Εγκαίνια: 18 Απριλίου 2016
Το Hypnos Project συγκεντρώνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, νέα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

Περφόρμανς από τα ΦΥΤΑ | 18 Απριλίου

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς από τα ΦΥΤΑ, βασισμένη στην κοίμηση και αφύπνιση του Έθνους και της Γλώσσας του.

Περφόρμανς του Χριστόδουλου Παναγιώτου | 23-24 Απριλίου Μια περφόρμανς-διάλεξη του Χριστόδουλου Παναγιώτου, σε συνεργασία με τον χορευτή Jean Capeille, με τίτλο Dying on Stage, ένας στοχασμός για την αδυναμία σκηνικής αναπαράστασης του θανάτου.

Περφόρμανς από την ομάδα Nova Melancholia | όλα τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου (7-8, 14-15, 21-22 και 28-29 Μαΐου ) Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα Ο νεκρός του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia.
Επιμέλεια: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης
Νικος Καναρέλης, Ο ύπνος, 2016
Νικος Καναρέλης, Ο ύπνος, 2016

Κλινική Ύπνου | 19-24 Απριλίου και 6-10 Μαΐου
Για 10 ημέρες θα λειτουργήσει κλινική ύπνου εντός της Στέγης, όπου θα καταγράφονται οι σωματικές αντιδράσεις και τυχόν διαταραχές των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Polysomnogarden | 19 Μαΐου – 2 Ιουνίου
Τα ιατρικά δεδομένα από την κλινική ύπνου θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία εικαστικής εγκατάστασης της Μαρίνας Γιώτη, όπου τα στάδια του ύπνου θα μετουσιωθούν σε ένα μεταβαλλόμενο εικαστικό περιβάλλον με ήχους, φώτα, προβολές και κινητικά γλυπτά.

six d.o.g.s pyjama party | 14 Μαΐου
Σε όλους τους ορόφους της Στέγης, από τα μεσάνυχτα έως το ξημέρωμα, , περισσότεροι από 20 djs συμμετέχουν σε ένα αξέχαστο μεταμεσονύχτιο pyjama πάρτι.

The Theta Series – Ολονυχτία στη Στέγη | 29 Μαΐου Για μία νύχτα, θα πραγματοποιηθεί ολονύχτιο βιωματικό δρώμενο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τη χορογράφο και υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση, Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη.

Διαλέξεις και συζητήσεις | 12 Απριλίου, 9 και 16 Μαΐου Στο πλαίσιο του Hypnos Project, ερευνητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες θα προσεγγίσουν τρεις βασικές θεματικές: την αϋπνία, τα όνειρα και το θάνατο. • Αϋπνία: 12 Απριλίου (Συμμετέχουν οι: Κώστας Γεμενετζής, Χαρά Τσέκου, Κώστας Σολδάτος. Συντονισμός: Αμάντα Μιχαλοπούλου ) • Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση: 9 Μαΐου (Συντονισμός – επιμέλεια: Δημήτρης Παπανικολάου ) • Όνειρα: 16 Μαΐου (μια συζήτηση με τον Danny Nobus, ψυχαναλυτή και διευθυντή του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο )
Pasqua Vorgia, Blue
Pasqua Vorgia, Blue

Κινηματογραφικός μαραθώνιος | 13-14 Μαΐου
Για 24 ώρες θα παρουσιαστούν ταινίες και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέμα του ύπνου. Επιμέλεια: Ηλίας Φραγκούλης

«Αποχαιρετισμοί»: Διάλεξη-περφόρμανς με τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου | 7 & 8 Μαΐου
Ακολουθώντας τις Κοιμώμενες κόρες στα μυστικά μονοπάτια του ύπνου τους, η ιστορικός τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι σε έργα τέχνης διαφορετικών εποχών, σε κείμενα, τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας και ιστορίες ανθρώπων, υφαίνοντας μια αφήγηση για τη ζωή, το επέκεινα και το εσαεί.

Φωτογραφικές προβολές
Καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιοί θα φωτογραφηθούν από τον Παύλο Φυσάκη την ώρα που κοιμούνται και οι φωτογραφίες τους θα προβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ σε δημόσιους χώρους της Αθήνας.

HYPNOS issue Το Hypnos Project θα πλαισιωθεί από μια δίγλωσση ανεξάρτητη έκδοση ευρείας κυκλοφορίας με θέμα τον ύπνο. Ακαδημαϊκοί, ειδικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν με πρωτότυπα κείμενα το θέμα του ύπνου, ο καθένας από τη δική του πλευρά, συνθέτοντας ένα πολυφωνικό και πρωτότυπο ανθολόγιο, στο οποίο η κοινωνιολογία συνυπάρχει με τις στρατιωτικές σπουδές, η αρχιτεκτονική με την κλασική φιλολογία, το διήγημα με την προσωπική μαρτυρία. Μεταξύ άλλων, στο Hypnos issue γράφουν οι: Δήμητρα Βογιατζάκη, Joanna Bourke, Simon Critchley, Βασιλική Κόκκορη, Ηλίας Μαγκλίνης, Σοφία Νικολαΐδου, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Άννα Παπαέτη, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Δημήτρης Παπανικολάου, Άρης Σαραφιανός, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Diotima Quartet | 20 Απριλίου 2016 | 21:00
Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima επιστρέφει στη Στέγη με ένα πρόγραμμα νυχτερινό, στο πλαίσιο του Hypnos Project. Θα ακούσουμε το Ainsi la nuit του μεγάλου συμφωνιστή του 20ού αιώνα Henri Dutilleux (1916-2013 ) και το Métamorphoses nocturnes από το πρώιμο έργο του σημαντικού Ούγγρου συνθέτη György Ligeti (1923-2006 ). Τέλος, ένα έργο που σηματοδότησε την αυγή του μουσικού 20ού αιώνα, το εξαίσιο Verklärte Nacht op.4, του Arnold Schönberg (1874-1951 ). Ένα έργο αφηρημένης προγραμματικής μουσικής χωρίς λόγια, βασισμένο όμως σε ποίημα του R. Dehmel.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107
Ίδρυμα Ωνάση, Λ. Αμαλίας 56
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

Από 18 Απριλίου έως 19 Ιουνίου 2016

Ωράριο έκθεσης στη Στέγη: καθημερινά 12:00-21:00
Ωράριο έκθεσης στο Ίδρυμα Ωνάση (Λ. Αμαλίας 56 ): Τετάρτη – Παρασκευή 12:00-20:00 & Σάββατο-Κυριακή 11:00-15:00

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES