Παιδικό τραύμα: μελετάμε τα σημάδια

Ψυχολογία

Το να είσαι μαμά είναι μια υπέροχη εμπειρία. Αλλά ταυτόχρονα και μια προκλητική εμπειρία. Αναρωτιέμαι αν υπήρξε έστω και μια μαμά που να μην ευχήθηκε κάποια στιγμή να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος που να της δίνει όλες τις πληροφορίες και συμβουλές που χρειάζεται για να είναι η τέλεια μαμά. Το ίδιο ισχύει και για τους μπαμπάδες φυσικά.

Όμως ο “τέλειος γονέας” δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως αυτός που πασχίζει να κάνει το καλύτερο, πασχίζει συνεχώς να μαθαίνει, να αντιλαμβάνεται και να προσαρμόζεται. Αυτός που σπάει το στερεότυπο του τί σημαίνει σχέση γονέα – παιδιού.

Έτσι δημιουργούνται πιο ισορροπημένοι άνθρωποι με λιγότερα τραύματα και περιοριστικούς προγραμματισμούς.

Έτσι περιορίζεται η έκταση και το βάθος του παιδικού τραύματος. Πώς ορίζει κανείς τί είναι παιδικό τραύμα;

Με δυο λόγια “παιδικό τραύμα” μπορεί να θεωρηθεί το αποτύπωμα που αφήνει οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη εμπειρία ή συμπεριφορά που υφίσταται ένα παιδί και του προκαλεί στρεβλώσεις και καθηλώσεις (π.χ. συνεχής σύγκριση με άλλους, ή υποχρεωτική ενασχόληση με μικρότερα αδέλφια του σε ρόλο “γονέα” ή και ακόμα σεξουαλική παρενόχληση και πολλά πολλά άλλα.) με αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή του να νοιώθει ψυχολογικά ανεπαρκής, ενοχικός, παραιτημένος, άτολμος για να διαχειριστεί με επιτυχία την πραγματικότητά του.

Πώς καταλαβαίνει κάποιος τί μπορεί να τραυματίζει συναισθηματικά το παιδί του, όταν κάνει αυτό που θεωρεί σωστό και μάλιστα σε συνθήκες διαρκούς τρεχάλας και άγχους;

Απλά, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του παιδιού, τον τρόπο που συνδέεται με τους άλλους και τον εαυτό του, τον τρόπο που βιώνει την καθημερηνότητά του. Ένα παιδί που είναι ευερέθιστο, υπερκινητικό, αδιάφορο και αρνητικό σίγουρα βιώνει κάτι δύσκολο ή και επικίνδυνο. Χρειάζεται να μελετάμε τα σημάδια. Και φυσικά να κάνουμε κάτι σε σχέση με αυτά.

Γιατί η κάθε μέρα μας δημιουργεί τα φίλτρα μέσα από τα οποία ερμηνεύουμε και θα ερμηνεύουμε αυτό που μας συμβαίνει. Και η ερμηνεία του κάθε ενός μας είναι η πραγματικότητά του.

Έτσι χτίζουμε μια δεξαμενή ερμηνευτικών κανόνων, στην οποία ανατρέχουμε ασυνείδητα για να διαχειριζόμαστε το παρόν μας. Δηλαδή, στην ουσία, ερμηνεύουμε το παρόν μέσα από το παρελθόν.

Αλλάζει αυτό; Ναι αλλάζει.

Στην πραγματικότητα, το παρελθόν καιτο μέλλον δεν υπάρχουν. Η μόνος πραγματικός χρόνος είναι το τώρα! Μόνο το παρόν υπάρχει. Το παρελθόν είναι μόνο η υποκειμενική ερμηνεία μας για ένα γεγονός, μια εμπειρία που έχει συντελεστεί. Θα επιτρέψουμε, λοιπόν, σ’ αυτήν την ερμηνεία να ελέγχει τις ασυνείδητες αντιδράσεις μας; Ή θα την απελευθερώσουμε και μαζί και τον εαυτό μας;

Γιατί όταν αλλάζουμε την ερμηνεία ενός γεγονότος, αλλάζει αυτόματα και η εμπειρία μας από αυτό το γεγονός και άρα αλλάζει και το «παρελθόν» μας, οι πεποιθήσεις και τα αντίστοιχα συναισθήματα καθώς και προσεγγίσεις μας μέσα στο παρόν.

Έτσι λοιπόν, εφόσον ο καθένας μας έχει τα δικά του παιδικά τραύματα, σοβαρώτερα ή ελαφρότερα, σίγουρα όμως δεσμευτικά και περιοριστικά, είναι απαραίτητο να τα διαχειριστούμε και να τα λύσουμε.

Πώς;

Το NLP – Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, είναι η μέθοδος που δίνει, ταχύτατα, τη γνώση και τα εργαλεία σε όλους για να συνδεθούν με τον αληθινό τους εαυτό, τα ταλέντα τους, την αξία τους, την αυτογνωσία εντέλει, για μια ζωή όμορφη, δημιουργική και απελευθερωμένη.

Γράφει η Βίκυ Τσουλουχοπούλου Λϊγγρη, Σύμβουλος NLP, www.amaltheia.eu

vicky_homepage

Για όσους ενδιαφέρονται 16 & 17 Απριλίου 2016 θα γίνει το σεμινάριο για το Παιδικό Τραύμα  στην Αμάλθεια. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να βρει κανείς στο: www.amaltheia.eu 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES