Μάθε παιδί μου…τέννις! Συνέντευξη στο 4moms απο τον διακεκριμένο προπονητή Enrique Fernandez

Βάσως pick

Δουλεύοντας πολλά χρόνια στα σχολεία με μικρά παιδιά κατάλαβα πόσο “διψούν”για μάθηση και πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι δάσκαλοι,οι καθηγητές,οι προπονητές για να εξελίξουμε και να διδάξουμε με πολύ αγάπη και τέχνη το αντικείμενο που έχουμε ειδικότητα.

Στο χώρο της άθλησης όλοι οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με ένα άθλημα που τους αρέσει και όχι πάντα για να κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά για ψυχική ευεξία,εκτόνωση και υγιές σώμα!

Έχοντας ως προτεραιότητα πάντα, να σας παρουσιάζουμε  και να σας προτείνουμε τους καλύτερους στο 4moms απο όλους τους χώρους,σήμερα σας παρουσιάζουμε τον Ισπανό προπονητή  τέννις, Ενρίκε Φερνάντεζ ,που ζεί και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια..

Μας μίλησε για το πότε ένα παιδί πρέπει να ξεκινά το τέννις,αν είναι ένα άθλημα για “λίγους”,για τη φιλοσοφία του, όπως και για την πολύ σημαντική συνεργασία του με τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ:

 

1.Πως βρέθηκε ένας Ισπανός στην Ελλάδα;

Η αγάπη με έφερε σε αυτη την υπέροχη χώρα.Γνώρισα την γυναίκα μου όσο δούλευα στην Μεγάλη Βρεττανία και αποφασίσαμε να ζήσουμε στην πατρίδα της την Ελλάδα.Η φιλοξενία των Ελλήνων σε συνάρτηση με τις ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ για την ανάπτυξη του Τένις με βοήθησαν στο να πάρω την τελικά απόφαση..

enrique6_682x448$

2.Πόσω χρονών ασχολήθηκες με το τέννις;

Ξεκίνησα το τένις σχετικά αργά.Ο πατέρας μου έπαιζε και είχε κάποιες ξύλινες ρακέτες στην αποθήκη.Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το άθλημα.Όταν ήμουν 9 χρονών μετακομίσαμε σε μια γειτονιά που είχε γήπεδα και εκεί ξεκίνησα με τις πρώτες μου προπονήσεις.Στα επόμενα γενέθλια μου πήρα σαν δώρο μια κάρτα μέλους σε κορυφαία Ακαδημία της Μαδρίτης όπου μπόρεσα να αναπτύξω πολύ περισσότερο τις ικανότητες μου.

 

3.Ποιά είναι η σωστή ηλικία να ασχοληθεί ένα παιδί με το τέννις;

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή.Εξάλλου το Τένις είναι ένα άθλημα για όλες τις ηλικίες.Παρόλα αυτά αν κάποιος θέλαι να αναπτύξει μια σωστή τεχνική και ιδιαίτερα αν θέλει να ασχοληθεί με το τένις σε αγωνιστικό επίπεδο τότε πρέπει να αρχίσει όσο πιο νωρίς γίνεται.Στην Ακαδημία μας ξεκινάμε τα παιδιά απο την ηλικία των 4 χρόνων.

tennis7

 

4.Είναι ένα άθλημα για λίγους;Είναι ένα ακριβό άθλημα;

Πρέπει να σπάσουμε τον μύθο ότι το τένις=ακριβό.Εξαρτάται απο το πόσο θέλει κάποιος να εμπλακεί.Για έναν παίκτη που θέλει να κάνει μερικά μαθήματα και μετά να αρχίσει να παίζει με τους φίλους του δεν είνα ακριβό,όσο όμως κάποιος προχωρά και ζητάει περισσότερα τότε ναι το κόστος ανεβαίνει.Το τένις είναι ένα ατομικό άθλημα και τα έξοδα βαραίνουν αποκλειστικά τις οικογένειες.Οι αγώνες γίνονται σε διαφορετικές πόλεις οπότε αν κάποιο παιδι θελήσει να συμμμετάσχει σε όλα τα τουρνουά θα επιβαρυνθεί η οικογένεια ακόμα περισσότερο.Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες απο ιδιωτικές Ακαδημίες έτσι ώστε να έχουμε πιο πολλούς αγώνες μεσα στην Αθήνα για να μην ταξιδεύουν τοσο πολύ τα παιδια αλλά τα επίσημα τουρνουά της Ομοσπονδίας είναι κατα κύριο λόγο εκτός της πρωτεύουσας.

 

4.Γιατί μια μαμά να γράψει το παιδί της στο τέννις;

Το Τένις είναι ένα άθλημα στο οποίο δεν υπάρχι επαφή με τον αντίπαλο γεγονός που ελαχιστοποιεί τους τραυματισμούς.Επίσης επειδή είναι ένα καθαρά ατομικό σπορ τα παιδιά που προπονούνται και αγωνίζονται πρέπει να αναπτύξουν ικανότητες όπως πειθαρχία,αυτοπεποίθηση και επίλυση προβλημάτων.Επίσης είναι ένα εξαιρετικό σπορ για να ασχολείται κανείς όλη του τη ζωή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

tennis4

 

5.Μπορεί ένα παιδί ταλέντο στο τέννις στην Ελλάδα να κάνει καριέρα στο εξωτερικό;Πόσο εύκολο είναι;

Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι παίκτες και παίκτριες στην Ελλάδα που προσπαθούν να ασχοληθούν επαγγελματικά.Το πρόβλημα όμως είναι ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει η οικονομική βοήθεια που θα υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες.Επίσης δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα συγκεντρώνει τους καλύτερους και θα τους παρέχει όσο το δυνατό πιο ποιοτική προπόνηση με τους καλύτερους προπονητές.Οπότε ο καθένας προσπαθεί απο μόνος του.

enrique7_682x448$

6.Τι διαφορετικό κάνουν απο εμάς οι Σέρβοι ή οι Ισπανοί και έχουν παγκόσμιας κλάσης τεννίστες;

Αυτές οι χώρες έχουν ανεπτυγμένη αθλητική κουλτούρα και ιστορία.Οι Ομοσπονδίες τους δε έχουν βρεί τις μεθόδους και τον τρόπο στο να βοηθούν τους καλύτερους αθλητές τους και σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο προπόνησης.

7.Ποιά είναι η συνεργασία σου με τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη και ποιός είναι ο στόχος σας;

Η Fernandez Tennis Academy συνεργάζεται από τον Ιανουάριο με τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη με στόχο την ανάπτυξη του τένις στο σχολείο.Η συνεργασία αυτή έχει δύο σκέλη.Το πρώτο στοχεύει στο να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε παιδιά που ασχολουνται με το τένις μετά το σχολείο σε fun επίπεδο με προοπτική να μάθουν να πάιζουν σωστά και να αγαπήσουν το άθλημα.Το δεύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας έχει να κάνει με αθλητές και αθλήτριες αγωνιστικού επιπέδου.Απο τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκινάμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με πρωινές προπονήσεις υψηλού επιπέδου που θα έρθουν να ολοκληρώσουν το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότο το αγωνιστικό τένις χρειάζεται απόλυτη αφοσίωση και 4-6 ώρες καθημερινής προπόνησης.Η Νέα Γενία Ζηρίδη με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά έτσι ώστε να διατηρήσουν ένα πολύ καλό Ακαδημαικό επίπεδο.

enrique1b_682x448$

8.Τι συμβουλεύεις ένα παιδί που ξεκινά τώρα το τέννις;

Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να επιλέξει μία Ακαδημία που να έχει αγωνιστικό προσανατολισμό και να εξειδικεύεται στο παιδικό τένις.Με προπονητές που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει τις ικανότητες του ενώ παράλληλα θα ψυχαγωγείται.Όσα παιδιά αποφασίσουν βέβαια να ασχοληθούν με το αγωνιστικό τένις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να θυσιάσουν ένα μεγάλο τμήμα του ελεύθερου χρόνου τους.

9.Ποιό κατά τη γνώμη σου είναι το πιο δύσκολο τουρνουά στον κόσμο;

Οπωσδήποτε τα Grand Slams: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon και US Open.Σε αυτά τα τουρνουά συμμετέχουν οι καλύτεροι παίκτες και παίκτριες του πλανήτη.Στο κυρίως ταμπλό συμμετέχουν 128 αθλητές και τα ματς τελειώνουν για τους άνδρες στα 5 σετ.Έτσι οι παίκτες πρέπει να είναι 100% προετοιμασμένοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά για να δουλέψουν πολύ σκληρά αν θέλουν να κατακτήσουν την πρώτη θέση που δίνει 2 εκατομμύρια δολλάρια…

10.Αγαπημένος σου τενίστας-τενίστρια και γιατί;

Κατά την προσωπική μου γνώμη ο Roger Federer είναι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών όχι μόνο για το τέλειο στυλ παιχνιδιού του και τα άψογα χτυπήματα του αλλά και για την μακρά καρριέρα του όπως και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πίεση του παιχνιδιού.Αγαπημένος μου παίκτης είναι ο Rafael Nadal επειδή είναι το παράδειγμα του αθλητή που αγωνίζεται και πετυχαίνει τους στόχους του ακόμα και απένατι σε καλύτερους αντιπάλους.Έχει τον τρόπο να εξισσοροπεί τις όποιες αδυναμίες έχει με το πάθος του για το άθλημα και τη νίκη.

fernandez 2

Βιογραφικό

Ο Enrique Fernandez, γεννημένος στην Μαδρίτη Ισπανίας, ξεχώρισε την αγάπη του για το τένις σε πολύ μικρή ηλικία. Ως παίκτης προπονήθηκε σε γνωστές Ισπανικές Ακαδημίες, όπως στη SanchezCasal Academy και συμμετείχε σε Ισπανικά και διεθνή τουρνουά.

Οι σπουδές του επικεντρώθηκαν στις Επιστήμες Σωματικής Δραστηριότητες και Αθλητισμού στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης καθώς και στην απόκτηση των τριών προπονητικών τίτλων από την Ισπανική Ομοσπονδία τένις. (6 χρόνια φοίτησης) δίνοντάς του τη δυνατότητα να διατελέσει Διευθυντής Ακαδημίας τένις καθώς και προπονητής για παίκτες Elite.

Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Αθλητικών Εταιρειών από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης σε συνεργασία με την Real Madrid.

Έπειτα από 12χρονη εμπειρία ως προπονητής τένις σε διαφορετικά επίπεδα και σε διάφορες Ακαδημίες του κόσμου, έχει πλέον αποκτήσει την εμπειρία να δημιουργήσει την δική του Ακαδημία τένις, προσφέροντας στους παίκτες του τις γνώσεις που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόσφατα μάλιστα διετέλεσε καθήκοντα προπονητή του Ισπανού παίκτη Daniel Munoz de la Nava, με καλύτερη κατάταξη στην καριέρα του 123 παγκοσμίως, τον Απρίλιο του 2013, έχοντας την δυνατότητα να αξιοποιήσει και να διευρύνει ακόμα περαιτέρω τις γνώσεις του ως προπονητή.

Συμμετείχαν σε μεγάλα τουρνουά όπως: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, Indian Wells, Memphis, Delray Beach, Stuttgart, Hamburg κ.α

enrique1_682x448$

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Προπονητής ATP WORLD TOUR του παίκτη Daniel Munoz de la Nava, Ισπανός Αθλητής με βαθμολογία 123 παγκοσμίως

Head Coach στον όμιλο αντισφαίρισης Πετρούπολης

Προπονητής Ελληνικής Εθνικής ομάδας, στις κατηγορίες κάτω από 16 και κάτω από 14

Tennis Director στο Timber Lake Camp της Νέας Υόρκης

Mini Tennis Director στο Chamartin Tennis Club, Μαδρίτης Ισπανία

Υπεύθυνος τoυ προγράμματος Mini Tennis του Edgbaston Priory Club στο Birmingham Αγγλίας

Περαιτέρω τίτλοι σπουδών:

  • Licensed coach by the LTA (Lawn Tennis Association)
  • Wheelchair tennis specialist by Spanish Tennis Federation
  • LTA Mini tennis specialist
  • Disability Awareness course by The Tennis Foundation.
  • Disability Awareness through tennis by Cliff Richard Tennis Foundation

 

Ενρίκε ευχαριστούμε!

 

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES