Το κλάμα του μωρού καταστρέφει τον εγκέφαλο?

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

Πόσα άρθρα ψυχολόγων έχουμε διαβάσει για το κλάμα του μωρού…

Κάποια λένε αφήστε τα να κλάψουν γιατί κάνει καλό, και κάποιοι άλλοι μην τα αφήνετε γιατί το κλάμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην μετέπειτα ζωή του.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Notre Dame Darcia Narvaez, δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιδικό Psychology Today μιλώντας για το κλάμα του μωρού και ότι η πρακτική να το αφήνουμε να κλαίει μπορεί να το καθιστά λιγότερο ευφυές, με περισσότερο άγχος, και λιγότερο συνδεδεμένο με τους γονείς του.

Επίσης αναφέρει ότι τα παιδιά που δεν αφήνουμε να κλαίνε στην πραγματικότητα καταλήγουν να είναι πιο ανεξάρτητα από τα μωρά που αφήνονται να ηρεμήσουν μόνα τους.

Με τη νευροεπιστήμη, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που οι πρόγονοί μας θεωρούσαν δεδομένο. Αφήνοντας τα μωρά “στενοχωρημένα” είναι μια πρακτική που μπορεί να βλάψει τα παιδιά και τις ικανότητές τους όσον αφορά τις σχέσεις μακροπρόθεσμα με πολλούς τρόπους. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αφήνοντας τα μωρά να κλαίνε τα βοηθάμε να είναι λιγότερο ευφυή, λιγότερο υγιή, αλλά περισσότερο αγχώδη, μη συνεργάσιμα και αποξενωμένα μετους άλλους. Και αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να περάσουν και στην επόμενη γενιά.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το κλάμα καταστρέφει κάποιους νευρώνες, που μπορεί να συνδέονται με το άγχος στη ζωή. Η γιατρός επίσης αναφέρει ότι το εκτεταμένο κλάμα δείχνει μια έλλειψη εμπειρίας και γνώσης απο τα άτομα που φροντίζουν το μωρού.

Η συγκεκριμένη δήλωση βέβαια είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει την οργή των γονέων των βρεφών που υποφέρουν απο κολικούς. Τέλος αναφερόμενη στη δική της φτωχή μνήμη, πιστώνει τα προβλήματα του εντέρου της και το κοινωνικό της άγχος στην παραμέληση των γονιών της.

Σέβομαι την γιατρό και την δουλειά της αλλά εγώ δεν συμφωνώ καθόλου μαζί της. Και ο λόγος είναι τα δύο μου κορίτσια που έχουν κλάψει πολύ και δεν μπορώ να πω ότι βλέπω καμία ένδειξη βλάβης.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES