Ριζότο με αγκινάρες

By  |  1 Comment
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Τα παιδιά σας τρώνε αγκινάρες; Φαντάζομαι πως όχι! Ίσως, όμως, εάν τους τα “κρύψετε” σε κάποιο φαγητό να τις φάνε. Αντιθέτως, φαντάζομαι ότι τα περίσσότερα παιδιά λατρεύουν το ρύζι! Το ριζότο είναι κλασσικό ιταλικό πιάτο που είναι σχετικά εύκολο να γίνει. Το μόνο που χρειάζεται είναι “αγάπη & φροντίδα”. Πρέπει, δηλαδή, να μην το εγκαταλείψετε στην τύχη του, να είστε από πάνω του και να το ανακατεύετε συχνά – ιδανικά με ξύλινη κουτάλα. Ο χρόνος παρασκευής τους κυμαίνεται από 20 έως 30 λεπτά – αναλόγως με το πόσο θα σας πάρει η προετοιμασία, δηλαδή τα κοψίματα και το βράσιμο.

Υλικά: 

2 κούπες ζωμό λαχανικών

1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες

1/2 κούπα κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας βρασμένες ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία και στραγγισμένες. Για να “ξεγελάσετε” τα παιδιά σας μπορείτε να τις ψιλοκόψετε.

2 κουταλιές σούπας λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

μισή κούπα λευκό ξηρό κρασί

1 κούπα ρύζι Αρμπρόριο ή ρύζι για ριζότο

1 κουτάλια της σούπας φρέσκο ή αποξηραμένο δυόσμο ή μέντα

Πιπέρι, αλάτι

λίγο βούτυρο

παρμεζάνα

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε 1 κουταλιά σούπας λάδι και και σε μέτρια φωτιά μαγειρέψτε τις πιπεριές με τις καρδιές αγκινάρες για 2 λεπτά έως ότου μαλακώσουν. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι. Βάλτε 1 κουταλιά σούπας λάδι ακόμη και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήστε το να μαλακώσει – να γίνει διαφανές – σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία. Ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία και προσθέστε το ρύζι και αφήστε το για περίπου ένα λεπτό μέχρι να μαλακώσει, να εμποτιστεί με λάδι. Βάλτε το κρασί και αφήστε το σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία για 1 έως 3 λεπτά να μαγειρευτεί ή έως ότου εξατμιστεί το κρασί. Προσθέστε 1/2 κούπα ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε για 3 έως 5 λεπτά ή έως ότου εξατμιστούν τα υγρά σε μέτρια θερμοκρασία. Συνεχίστε να προσθέτετε σταδιακά ζωμό λαχανικών και να ανακατεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αφού έχετε προσθέσει σταδιακά όλο το ζωμό (ανά 1/2 κούπα) ελέγξτε μήπως χρειάζεται να προσθέσετε λίγο ακόμη. Το ριζότο πρέπει να είναι κρεμμώδες αλλά το ρύζι να μην είναι πολύ μαλακό. Απομακρύνετε από την φωτιά και προσθέτετε πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, λίγο βούτυρο, παρμεζάνα ανάλογα με το γούστο σας και τα φύλλα δυόσμου ή μέντας.  Ανακατέψτε καλά εκτός φωτιάς σκεπάστε το  και αφήστε για λίγα λεπτά (2-3) να δέσει. Σερβίρετε αμέσως.

Μπορείτε επίσης μαζί με τις πιπεριές και τις αγκινάρες να προσθέσετε και μανιτάρια.

Καλή όρεξη!

 

Αμαλία Κυπαρίσση

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Mητέρα 2 παιδιών, της Παυλίνας και του Αχιλλέα, θέλω να “αιχμαλωτίσω” με λέξεις και εικόνες τις στιγμές που περνάνε γρήγορα… Ταξιδιάρα, gourmet, λάτρης του καλού κρασιού, yogini, βιβλιοφάγος. Αγαπώ το θέατρο, το σινεμά, την ιστορία, τις ιστορίες και τις περιπλανήσεις. Μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μου φτιάχνουν την ημέρα. Για μένα η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις, στις συγκινήσεις, στις στιγμές, στις μεγάλες χαρές αλλά και στις βαθιές απογοητεύσεις…

  • Lena

    Αγκινάρες και παιδιά, ε; Αυτόν τον συνδυασμό δεν τον είχα σκεφτεί ποτέ. Εγώ να φανταστείς, ακόμη παλεύω με τις φακές. Νομίζω ότι η συνταγή σου αξίζει την προσπάθεια!