Εργαστήρι Μαιρηβή ή αλλιώς μια βόλτα στου Ψυρρή

Ωρα Για Θεατρο

Κυριακή πρωϊ, ημέρα ηλιόλουστη δεν μπορούσα να φανταστώ καλύτερη βόλτα από μια εξόρμηση στην περιοχή του Ψυρρή…

Η αφορμή: Το 3ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Αθηνών και η παράσταση Το παιδί που ονειρευόταν από το La Mar de Marionetas (Η θάλασσα των μαριονέτων)

Μια καλή αφορμή να έρθει η κόρη μου σε επαφή με την ισπανική γλώσσα την οποία διδάσκεται από μικρή ηλικία.

Προορισμός: Στο Εργαστήρι Μαιρηβή, έναν χώρο αφιερωμένο στην κούκλα, παρακολουθήσαμε μια παράσταση με ζωντανή μουσική.

mairivi2

Το “Παιδί που Ονειρευόταν” αφορά στην ιστορία του Μόνι. Ένα παραμύθι για όνειρα, για την ελπίδα, για τον πόλεμο, για την επιβίωση, για την ειρήνη, για τους πολιτισμούς. Το τραγούδι στο επίκεντρο. Δυο μουσικοί – ένας με την κιθάρα του και ένας στα κρουστά. Δυό αφηγήτριες.
Το μικρό αγόρι με έμφυτη ικανότητα στη μουσική  ζει στη Γκινέα-Μπισάου στην Αφρική και αναζητά το αληθινό του ταλέντο. Μαζί του κάνουμε και εμείς το ταξίδι…
Στη Γκινέα-Μπισάου, οι θρύλοι και μύθοι μαζί με τα παραδοσιακά παραμύθια περιτριγυρίζουν τη ζωή των παιδιών. Μέσα από γρίφους και κόλπα οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ζώα στη πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν διαμάχες που προετοιμάζουν το παιδί να προσαρμοστεί στη δικιά του πραγματικότητα. Το έργο αντικατοπτρίζει την αγροτική ζωή ενός παιδιού που ονειρεύεται, ρυθμό με το ρυθμό, τραγούδι με το τραγούδι, παραμύθι με το παραμύθι.

pavlina2

Το πιο ενθουσιώδες κομμάτι της παράστασης είναι η ζωντανή Αφρικάνικη μουσικής, από τον συνθέτη και κιθαρίστα Σιμάο Φέλιξ ντα Κούνα, με ρίζες από την Γκινέα-Μπισάου και τον Τόνι Νταλμάου στα κρουστά. Μαζί οι δύο τους δίνουν σφυγμό και ρυθμό στη παράσταση δημιουργώντας αυθεντικές αφρικάνικες μελωδίες.

kouklotheatro

Η ομάδα “La Mar de Marionetas” γεννήθηκε το 1997 σαν συνέχεια της επαγγελματικής πορείας της Marta Bautista. Στη πορεία της έχει συνεργαστεί με εξαίρετους δασκάλους όπως οι Francisco Peralta, Joan Baixas, Jorge Eines, Magüi Mira, Vicente León o Tessa Rubio, μεταξύ άλλων.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει διάφορα έργα σε εθνικά μουσεία όπως το Guggenheim, στο Ναό του Δαβόδ, τη Γενική Υποδιεύθυνση Μουσείων Μαδρίτης, παράλληλα με την διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Titirilandia.

marionetes

Το “Εργαστήρι Μαιρηβή” αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής τέχνης στην Ελλάδα.
Λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα, με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.
Κάθε χρόνο ανεβάζει δικές του παραγωγές ανοιχτές στο ευρύ κοινό και φιλοξενεί παραστάσεις άλλων κουκλοθεατρικών θιάσων, καθιερώνοντας έτσι μια μόνιμη σκηνή κουκλοθέατρου στο κέντρο της Αθήνας.

Στεγάζεται σε ένα μοναδικό διατηρητέο νεοκλασσικό στου Ψυρρή επί της οδού Σαχτούρη στο νούμερο 4. Για περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα παραστάσεων μπορείτε να δείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους: mairivi.gr

Μετά την παράσταση επιβάλλεται μια βόλτα σε μια περιοχή που σφύζει από ζωή και που όταν οι ημέρες το επιτρέπουν γεμίζει κόσμο και θετική ενέργεια! Και όταν βρεθείς στου Ψυρρή με παιδιά ο προορισμός είναι ΕΝΑΣ! Το ολοκαίνουργιο και νοσταλγικό, σαν παραμύθι, little kook…. για να μπεις στο μαγικό κόσμο της Αλίκης, του Τζάκ με τη φασολιά του, της Σταχτοπούτας αλλά και πολλών άλλων παραμυθιών… για να φας τα ωραιότερα κεϊκ και να δοκιμάσεις διαφορετικές σοκολάτες, για να βρεθείς σε άλλη διάσταση, σε άλλη εποχή! Και πιστέψτε με καμία φωτογραφία δεν αποδίδει την αίσθηση του χώρου!

littlekook

littlekook2

Στο δρόμο χάζέψαμε ξύλινες μαριονέτες που τόσο τις αγαπάμε… με μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Πινόκιο, αλλά βρήκαμε και μια λατέρνα και παίξαμε δίνοντας μας αφορμή να μιλήσουμε για επαγγέλματα μιας άλλης εποχής αλλά και για ήχους που δημιουργούν νοσταλγία στους παλιούς ενώ κεντρίζουν την περιέργεια των νέων… Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο… ειδικά για αυτό το τελευταίο μιλήσαμε αρκετά…

#φιλότιμο: φιλέω + τιμώ: αξιοπρέπεια, τιμή, περηφάνια, καλώς εννοούμενος εγωισμός, το χαρακτηριστικό εκείνου που είναι συχνά υπέρ το δέον συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, που πρόθυμα εκτελεί τα καθήκοντά του, με ευσυνειδησία, εκείνου που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του

laterna

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Όρια στην παιδική παντοδυναμία. Τα όχι που διαμορφώνουν χαρακτήρες

Όρια στην παιδική παντοδυναμία. Τα όχι που διαμορφώνουν χαρακτήρες

Ημέρα της Γυναίκας. Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;

Ημέρα της Γυναίκας. Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;

Πόσο κοστίζει η σιωπή; Παιδικές ζωές είναι το τίμημα

Πόσο κοστίζει η σιωπή; Παιδικές ζωές είναι το τίμημα

3 λόγοι που δεν αντέχω το Καρναβάλι

3 λόγοι που δεν αντέχω το Καρναβάλι

8 πράγματα που σιχαίνομαι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

8 πράγματα που σιχαίνομαι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Έμπαινες; Ως μάνα αποφάσισα να απαντήσω στο ερώτημα

Έμπαινες; Ως μάνα αποφάσισα να απαντήσω στο ερώτημα

Τι είναι το hygge και πως μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους;

Τι είναι το hygge και πως μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους;

Χάνεις την ψυχραιμία σου, φωνάζεις, ουρλιάζεις στα παιδιά σου; Διάβασε το

Χάνεις την ψυχραιμία σου, φωνάζεις, ουρλιάζεις στα παιδιά σου; Διάβασε το

Λευκή εβδομάδα και σχολική ανάπαυλα; Κύριε ξενοδόχε μου…

Λευκή εβδομάδα και σχολική ανάπαυλα; Κύριε ξενοδόχε μου…