Απο τη σεφ Φανή: Χταποδοκεφτέδες

Μαγειρευουμε

Διανύουμε περίοδο νηστείας και μαγειρεύουμε καταπληκτικούς χταποδοκεφτέδες.

Συνδυάστε το ιδανικά με ρύζι ή με πουρέ πατάτας.

ΥΛΙΚΑ

1 χταπόδι (ενός κιλού περίπου)

1/2 κιλό ψωμί μπαγιάτικο (ψίχα)

3-4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένο)

2 φλ. του τσαγιού μαϊντανός

ψιλοκομμένος

2 αβγά

2 κ.γ. θρούμπι

1 κρίθινο παξιμάδι ψιλοκοπανισμένο

1 φλ. του τσαγιού αλεύρι

για όλες τις χρήσεις

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το χταπόδι. Το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και το αφήνουμε να μαγειρευτεί χωρίς νερό, σε χαμηλή φωτιά, για 30-40 λεπτά, με σκεπασμένο το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ροζ χρώμα.  Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Το κόβουμε σε κομμάτια και το αλέθουμε σε πολυμηχάνημα, μέχρι να πάρει υφή κιμά. Μουλιάζουμε στο νερό το μπαγιάτικο ψωμί, το στύβουμε καλά με τα χέρια μας και το θρυμματίζουμε. Σε βαθιά πήλινη σαλατιέρα ανακατεύουμε το χταπόδι με το μουλιασμένο ψωμί, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, τον μαϊντανό, τα αβγά (ελαφρά χτυπημένα) και το θρούμπι. Αλατοπιπερώνουμε. Τα ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε λίγο θρυμματισμένο παξιμάδι, ώστε να σφίξει το μίγμα και να πλάθεται. Σκεπάζουμε τη σαλατιέρα και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.Στη συνέχεια πλάθουμε τους χταποδοκεφτέδες και τους περνάμε από το αλεύρι σε ένα ταψάκι.Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τους χταποδοκεφτέδες, γυρίζοντάς τους και από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστοί.

Καλή όρεξη!

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES