Παέγια η ισπανική

Μαγειρευουμε

Η παέγια (paella) ξεκίνησε ως το πιάτο των φτωχών στην Ισπανία. Καθώς όλοι μπορούσαν να αγοράσουν ρύζι γιατί ήταν φτηνό μετά προσέθεταν ότι τους έδιναν οι πλούσιοι (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά). Σήμερα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ισπανίας. Η πιο ξακουστή είναι από την περιοχή της Βαλένθια. Η αυθεντική παέγια της Βαλένθια περιέχει θαλασσινά, ψάρι, κρέας και κοτόπουλο. Η παραλλαγή που σας δίνουμε σήμερα είναι μόνο με θαλασσινά και είναι η εύκολη εκδοχή. Μην σας τρομάζει η προετοιμασία! Δεν είναι τόσο περίπλοκη. Όταν πια έχετε όλα τα υλικά στο τηγάνι δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα!

Υλικά:

1 κούπα ρύζι για ριζότο, η Αρμπόριο ή Carnaroli. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά και καρολίνα.

3 – 4 κουταλιές σούπας λάδι

3 κούπες ζωμό θαλασσινών (θα τον παρασκευάσετε εύκολα και γρήγορα μόνες)

μύδια κατεψυγμένα ή φρέσκα

ροδέλες καλαμαράκια

γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

2-3 φύλλα δάφνης

1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι, πιπέρι,

1 φακελάκι σαφράν ή κρόκο Κοζάνης

χυμό από 1/2 λεμόνι

μαϊντανό

Ξεκινήστε με την προετοιμασία του ζωμού: Καθαρίστε τις γαρίδες και σε μια κατσαρόλα με 4 -5 κούπες νερό βάλτε τα κεφάλια και το κέλυφος μαζί με τα φύλλα δάφνης  για να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά. Βάζουμε παραπάνω νερό και γιατί θα εξατμιστεί, αλλά και γιατί μπορεί τελικώς να χρειαστείτε περισσότερο από 3 κούπες. Εάν τα μύδια που θα χρησιμοποιήσετε είναι φρέσκα, βάλτε τα να βράσουν σε νερό με 2 φύλλα δάφνης μέχρι να ανοίξουν.

Όσο βράζουν τα παραπάνω, ψιλοκόψτε την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο.

Αφού βράσουν τα άχρηστα μέρη της γαρίδας  αφαιρέστα τα από την κατσαρόλα. Περάστε το νερό από τρυπητήρι για να καθαρίσει από τυχόν υπολλείματα. Αφήστε τα φύλλα δάφνης μέσα. Ο ζωμός σας είναι έτοιμος.  Το ίδιο πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που βράσατε και τα μύδια. Έτσι έχετε ζωμό και από τις γαρίδες και από τα μύδια.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το λάδι προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ροδέλες καλαμαριού και την πιπεριά και αφήστε τα για λίγο σε μέτρια φωτιά έως ότου μαλακώσουν. Προσθέστε το ρύζι. Ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και αφήστε το λίγο έως ότου εξατμιστεί. Προσθέστε τις 3 κούπες ζωμό που φτιάξατε (εάν έχετε μόνο από τις γαρίδες βάλτε μόνον αυτόν μαζί με τα φύλλα δάφνης. Εάν έχετε και ζωμό από τα μύδια αντικαταστείστε μια από τις 3 κούπες με αυτόν).  Αφήστε τα σε μέτρια φωτιά να βράσουν, να μαγειρευτούν χωρίς να τα πειράξετε. Αφού ελέγξετε ότι έχουν λιγοστέψει τα υγρά στο τηγάνι και το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτετε τις γαρίδες, τα βρασμένα μύδια, το φακελάκι με τον κρόκο Κοζάνης ή σαφράν, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Προσοχή: Πρέπει να έχει υγρά μέσα στο μείγμα για να μαγειρευτούν και οι γαρίδες οι οποίες δεν χρειάζονται πάνω από 3-5 λεπτά. Επομένως ενδέχεται σε αυτή τη φάση να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη ζωμό εάν το ρύζι δεν είναι έτοιμο ή εάν δεν έχει αρκετά υγρά για να μαγειρευτούν και οι γαρίδες. Αφαιρείτε από την φωτιά ενώ έχει λίγα πια υγρά το φαγητό. Προσθέστε χυμό από 1/2 λεμόνι και ανακατέψτε. Σκεπάστε για λίγο το τηγάνι με πιάτο ή πετσέτα και αφήστε το εκτός φωτιάς να απορροφήσει τα υπόλοιπα υγρά και να δέσει. Προσθέστε για γαρνίρισμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Στο συγκεκριμένο πιάτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θαλασσινό θέλετε ή έχετε. Μπορείτε να βάλετε και αχιβάδες, σουπιές, γυαλιστερές, καραβίδες, κ.λπ. Και στα λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε αρακά, καρότα.

Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Buen provecho!

 

 

 

 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES