5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών

Ψυχολογία

4moms team , 16-03-2016

Ανάλογα το φύλλο και τον συνδυασμό των παιδιών, πολλές φορές υπάρχει μεταξύ τους ανταγωνισμός. Συνήθως αυτό γίνεται ασυνείδητα και ίσως προκαλείται και από εσάς τους ίδιους ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε.

Για να μην ξεφύγει η κατάσταση μεταξύ των αδερφών και να μην υπάρχει έντονος ανταγωνισμός που έχει μόνο άσχημα αποτελέσματα καλό είναι οι γονείς να επεμβαίνουν έμμεσα για να εξομαλύνουν τα πράγματα.

  1. Μην παίρνετε το ρόλο του δικαστή. Δεν χρειάζεται να παρεμβαίνετε συνεχώς παίρνοντας θέση στο ζήτημά τους. Έτσι αυτόματα υποστηρίζετε μόνο το ένα παιδί το οποίο παίρνει θάρρος ενώ αντίθετα το άλλο αισθάνεται απόρριψη.
  2. Κρατήστε τις ισορροπίες και μπείτε στη διαδικασία να εξηγήσετε το σωστό και το λάθος. Ως γονιός καλό είναι να έχετε το ρόλο του ρυθμιστή της κατάστασης χωρίς να χρειαστεί να πάρετε θέση.
  3. Όταν τα παιδιά ηρεμήσουν, δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν πληγώνουμε και δεν στενοχωρούμε αυτούς που αγαπάμε. Τα παιδιά σκέφτονται τόσο αθώα που μία τέτοια σκέψη είναι ικανή να τα αποτρέψει να μπουν ξανά στη διαδικασία του ανταγωνισμού.
  4. Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας. Το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και τα δικά του ταλέντα. Όταν λοιπόν ο μπαμπάς ή η μαμά τα συγκρίνουν μπαίνουν αυτόματα στη διαδικασία του ανταγωνισμού για να κερδίσουν το μπράβο του ενός ή του άλλου γονιού.
  5. Επιβραβεύστε και αναγνωρίστε τα ταλέντα των παιδιών, εξηγώντας του ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός χαρακτήρας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα αγαπάτε γι’ αυτό που είναι κι όχι επειδή είναι καλοί μαθητές ή τα πάνε καλά στο χόμπι τους. Είναι σημαντικό να αισθάνονται αποδεκτά γι’ αυτό που είναι κι έτσι θα αποφύγετε τον ανταγωνισμό ενώ ταυτόχρονα θα τους τονώσετε και την αυτοπεποίθηση.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES