Τελικά σνομπάρουμε τους παραδοσιακούς χορούς;Επισκεφτήκαμε τον σύλλογο “ΗΛΙΔΑ”και δείτε τι μάθαμε!

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Τελικά σνομπάρουμε τους παραδοσιακούς χορούς;

Επισκέφτηκα τον σύλλογο ΗΛΙΔΑ και έκανα μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον υπεύθυνο και ιδρυτή του συλλόγου κο Κώστα Βασιλάρα.

Αφορμή της επίσκεψης μου, ήταν η πολύ μεγάλη προσέλευση που έχει ο συγκεκριμένος σύλλογος έχοντας μαθητές απο 4-75 ετών!Φυσικά δε πήγα μόνη αλλά παρέα με τα παιδιά μου και συμμετείχαμε στο παιδικό τμήμα.

Χόρεψα τσάμικο και καλαματιανό με τα πεντάχρονα και ήταν τρομερό το πόσο συγχρονισμένα ήταν, αλλά και το πόσο συγκεντρωμένα στον χορό τους!!

Πολλές απο τις μαμάδες που είχαν πιο μικρά παιδάκια συμμετείχαν κι εκείνες για να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν.

 

1.Τι σημαίνει μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς;

Μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς σημαίνει ότι μαθαίνω τους χορούς της κάθε περιοχής της πατρίδας μου χωρίς όμως να σταματάω αποκλειστικά στα βήματα που περιέχει ο χορός. Μέσα από την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών μαθαίνουμε τα ήθη, τα έθιμα και γενικότερα την ιστορία του κάθε τόπου.

dance4

2.Από ποια ηλικία ένα παιδί πρέπει να ξεκινά τους χορούς;

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι τα πέντε χρόνια που μπορεί να συνεργάζεται με τον δάσκαλο και να αντιλαμβάνεται αυτά που το διδάσκει.

3.Ποιός είναι ο πιο μικρός μαθητής σας;
Ο μικρότερος μαθητής είναι τεσσάρων χρονών.

4.Οι γονείς μπορούν να συμμετάσχουν;

Οι γονείς μπορούν να συμμετάσχουν βοηθώντας τα παιδιά σε αυτή την ηλικία γιατί πολλές φορές νιώθουν ανασφάλεια μακριά τους,αλλά αυτό γίνεται το πρώτο διάστημα γιατί σκοπός μας είναι τα παιδιά να απελευθερωθούν, να ανεξαρτητοποιηθούν, να αποκτήσουν την δική τους προσωπικότητα και να εκφραστούν μέσα από το χορό.

dance5JPG

5.Πόσο χρονών είναι ο μεγαλύτερος μαθητής σας;
Ο μεγαλύτερος μαθητής είναι εβδομήντα πέντε χρονών.

6.Τα παιδιά έρχονται για να μάθουν οι μεγάλοι γιατί;
Οι μεγάλοι έρχονται συνειδητοποιημένοι γιατί έχουν βιώματα από τις οικογένειές τους και το σχολείο, είναι κοντά στη παράδοση, θέλουν να γυμναστούν και να εκτονωθούν από την καθημερινότητα.

7.Πιστεύετε ότι υπάρχει “σνομπισμός”για τους παραδοσιακούς χορούς και επιλέγουν άλλες ασχολίες , άλλα αθλήματα, για τα παιδιά τους οι γονείς;

Ισχύει και αυτό σε γενικές γραμμές, αλλά στην πορεία όταν έρθουν κοντά ενθουσιάζονται και γίνονται θερμοί υποστηρικτές.

8.Ποιος είναι χορός που δυσκολεύονται πολύ τα παιδιά στην εκμάθησή του;

Τα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων και πέντε χρονών που αναφερόμαστε δυσκολεύονται σε χορούς που έχουν πολλά βήματα γιατί δεν μπορούν να τους συγκρατήσουν. Ξεκινώντας όμως με εύκολους χορούς και με λίγα βήματα σιγά σιγά αυτό ξεπερνιέται.

dance3jpg

9.Πως ασχοληθήκατε με την παράδοση; Πόσα χρόνια διατηρείτε το σύλλογο “ΗΛΙΔΑ”;
Ασχοληθήκαμε με την παράδοση λόγω της καταγωγής μας, των βιωμάτων μας και της αγάπης μας για τους παραδοσιακούς χορούς και γενικότερα της αγάπης μας προς την παράδοση.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 και μέχρι τώρα μεταδίδει την παράδοση τα ήθη και τα έθιμά μας σε μικρούς και μεγάλους.

10.Ο κόσμος επιστρέφει στην παράδοση σε σχέση με παλιότερα, δεδομένου και της κατάστασης που επικρατεί στη Ελλάδα;

H διάθεση και η συμμετοχή του κόσμου ήταν πάντα αρκετά ικανοποιητική και συνεχίζει και σήμερα παρά την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πατρίδα μας.

dance7JPG

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Κώστα Βασιλάρα για την πολύ ωραία κουβέντα που κάναμε και μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε, το πόσο ωφέλιμο είναι για τα παιδιά μας να μάθουν παραδοσιακούς χορούς.

Συγχαρητήρια στον σύλλογο ΗΛΙΔΑ για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν!

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Απο το παρκέ του γηπέδου στο παρκέ του σπιτιού μου…. Με τον Γιάννη και τα δίδυμα Γιώργο και Μαριτίνα έχω καταφέρει να συνεχίσω να αθλούμαι καθημερινά. Κάνω πρωταθλητισμό στη ζωή παρέα με τον άντρα μου τον Αντώνη που υπεραγαπώ. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και προσπαθώ να προσαρμόζομαι παντού. Το μότο μου είναι “‘Ολα καλά θα πάνε, όλα θα γίνουν…”