Γυναίκα παλιάς κοπής

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Μπήκε στο κομμωτήριο φουριόζα. Από τον τρόπο που ζήτησε να τη λούσουν, αυτόν τον επιτακτικό τρόπο της οικειότητας, στα όρια της αγένειας για έναν τρίτο παρατηρητή, κατάλαβα ότι είναι συχνή επισκέπτρια του χώρου. Για αυτό την εξυπηρέτησαν πάραυτα… αφήνοντας ότι έκαναν και βολεύοντας όλους τους υπόλοιπους με όποιον τρόπο για να δώσουν χώρο και χρόνο στη φουριόζα επισκέπτρια…

Φαινόταν πάνω από 70 – ίσως και περισσότερο – καλοντυμένη, προσεγμένη, μακιγιαρισμένη, κομψή… Καλοβαλμένη και προφανώς καλοζωϊσμένη! Μια γυναίκα που έχει ζήσει τη ζωή της, μια καλή ζωή. Το φώναζε όλο της το είναι! Είχε αυτόν τον αέρα που σπάνια συναντάς σε σύγχρονες γυναίκες. Αυτόν τον αέρα που είχαν αυτές οι γυναίκες παλιάς κοπής. Δεν ήταν ιδιαιτέρως όμορφη, εξέπεμπε όμως  μια γοητεία.

Στο δικό της κώδικα το να είσαι προσεγμένη, “στην πένα”, είναι μια καθημερινή ιεροτελεστία, είναι κομμάτι του είναι της. Οι καιροί έχουν αλλάξει και εμείς κυκλοφορούμε στην καλύτερη των περιπτώσεων επιμελώς ατημέλητες…Ως υπέρμαχος της απλότητας, της ανεπιτήδευτης εμφάνισης τολμώ να πω ότι βλέποντας γυναίκες σαν και αυτήν αισθάνομαι να με τσιμπάει ελαφρώς η ζήλια. Πάνω απ’ όλα τις θαυμάζω γιατί κάθε πρωϊ περιποιούνται τον εαυτό τους σαν να είναι ημέρα γιορτινή! Και όχι μόνο για να τις δουν οι άλλοι αλλά κυρίως για να τον θαυμάσουν οι ίδιες στον καθρέφτη. Και κάπως έτσι εκπέμπουν γοητεία, έναν κοσμοπολίτικο αέρα που παρά την ηλικία τους γυρίζεις το κεφάλι να τις κοιτάξεις.

Μια μεγάλη θεατρίνα μου είχε κάνει παρατήρηση κάποτε… ούτε στο περίπτερο δε θα πηγαίνεις χωρίς έστω και λίγο μακιγιάζ, χωρίς να είσαι περιποιημένη… θυμάμαι η μητέρα μου δεν πήγαινε πουθενά χωρίς το κραγιόν της.

Γυναίκες μιας άλλης εποχής, γυναίκες παλιάς κοπής με άλλες συνήθειες και άλλη νοοτροπία. Κυρίως με άλλη ζωή διαφορετική από τη δική μας…να μας θυμίζουν, όμως, ότι υπάρχει και αυτή μας η πλευρά, αυτή που πολλές από εμάς την ξεχνάμε, την παραμελούμε, και πολλές φορές την αγνοούμε!

Σαν αυτή την υπέροχη γιαγιά πια Iris Apfel, αυτή την ιέρεια του στυλ! Μια γυναίκα γεμάτη θετική ενέργεια, γοητεία… Αυτή τη γυναίκα “παλιάς κοπής” που παραμένει διαχρονική.

Το τραγούδι απλώς γιατί μου αρέσει και γιατί αυτή η αισθαντική φωνή που τραγουδάει για μια στάλα δηλητήριο μου θυμίζει γυναίκες μιας άλλης εποχής… όπως η Iris Apfel!

 

Αμαλία Κυπαρίσση

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Mητέρα 2 παιδιών, της Παυλίνας και του Αχιλλέα, θέλω να “αιχμαλωτίσω” με λέξεις και εικόνες τις στιγμές που περνάνε γρήγορα… Ταξιδιάρα, gourmet, λάτρης του καλού κρασιού, yogini, βιβλιοφάγος. Αγαπώ το θέατρο, το σινεμά, την ιστορία, τις ιστορίες και τις περιπλανήσεις. Μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μου φτιάχνουν την ημέρα. Για μένα η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις, στις συγκινήσεις, στις στιγμές, στις μεγάλες χαρές αλλά και στις βαθιές απογοητεύσεις…