Σολομός με ρύζι και σπιτική σάλτσα τεριγιάκι

Μαγειρευουμε

Ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο απο την Ιαπωνία θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι μας!

Υλικά
1 κιλό φιλέτο σολομού κομμένο σε 4 λεπτά κομμάτια (αν θέλετε κρατήστε το δέρμα)

Για την σάλτσα τεριγιάκι
¾ φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
¾ φλιτζανιού mirin (κρασί από ρύζι)
½ φλιτζάνι ζάχαρη (λευκή ή καφέ)
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ (προαιρετικά)

Για το ψημένο σουσάμι και τα Nori:
Κομμένα φύλλα Nori, σε λωρίδες 2,5 εκατοστών. Σ
2 κουταλιές της σούπας μαύρο ή άσπρο σουσάμι, ή ένα μίγμα και των δύο

Για το ρύζι Sushi:
2 φλιτζάνια ρύζι για σούσι
⅔ φλιτζανιού σπιτικό ξύδι ρυζιού (παρακάτω η  συνταγή) ή μπορείτε να αγοράσετε ξύδι ρυζιού στο τμήμα με την ασιατική κουζίνα στο σούπερ μάρκετ.
1 φλιτζάνι ξύδι ρυζιού
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Για το σοταρισμένο σπανάκι:
Μισό κιλό φρέσκο σπανάκι
1 κουταλιά της σούπας σουσαμέλαιο
Αλάτι

Για την γαρνιτούρα:
1 ματσάκι φρέσκια κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο κομμένο σε φέτες

Οδηγίες:

Σάλτσα teriyaki:

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, το mirin, τη ζάχαρη, το σκόρδο (αν επιθυμείτε) και το τζίντζερ (εάν επίσης επιθυμείτε) σε ήπιο βρασμό. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράζετε χωρίς καπάκι μέχρι να πήξει ελαφρά, περίπου για 10 λεπτά. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει.

Nori & σουσάμι:

Ψήστε τα nori και το σουσάμι σε ένα καυτό τηγάνι για ένα ή δύο λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα το σουσάμι. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε.

Ρύζι σούσι:

Ξεπλένουμε το ρύζι αρκετές φορές για να απομακρυνθεί η περίσσεια αμυλούχα σκόνη: βάζουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και το καλύπτουμε με νερό (περίπου 2,5 εκατοστά). Ανακατέψτε το ρύζι με τα χέρια σας. Αδειάζουμε το θολό νερό. Επαναλαμβάνουμε 2 ή 3 φορές. Στραγγίζουμε το ρύζι σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Μαγειρεύουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. (Περίπου 2½ φλιτζάνια νερό για κάθε 2 φλιτζάνια ρύζι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά). Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10 λεπτά.

Όταν το ρύζι μαγειρεύεται, φτιάχνουμε το ξύδι ρυζιού:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ξίδι ρυζιού, τη ζάχαρη και το αλάτι να σιγοβράσουν. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθούν. Το αφήνουμε στην άκρη. Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μη μεταλλικό μπολ. Μετράμε ⅔ του φλιτζανιού ξύδι απο ρύζι και το ρίχνουμε σιγά-σιγά πάνω από το ρύζι. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα πανί.
Σπανάκι:

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά σησαμέλαιο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το σπανάκι και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε για 2 λεπτά. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με μια ή δύο πρέζες αλάτι. Βγάζουμε από τη φωτιά.
Για το σολομό:

Προθερμαίνουμε το φούρνο και ρυθμίζουμε τη σχάρα χαμηλά (20 εκατοστά απο την κορυφή). Βάζουμε το σολομό με την πλευρά με το δέρμα προς τα κάτω σε ένα ταψί. Ρίχνουμε το ¼ του φλιτζανιού απο τη σάλτσα τεριγιάκι σε ένα ξεχωριστό μπολ για να τη χρησιμοποιήσει για αλείψουμε τον σολομό. Αφού τον αλείψουμε μαγειρεύουμε για δύο λεπτά. Βγάζουμε το σολομό από το φούρνο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τη σάλτσα τεριγιάκι. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 1 με 3 λεπτά ακόμα (ή για όσα λεπτά χρειάζονται για το ψήσιμο που επιθυμείτε). Βγάζουμε από το φούρνο.
Σερβίρισμα στα μπολ:

Βάζουμε το ρύζι και το σπανάκι στο κάτω μέρος του μπολ. Τοποθετούμε απο πάνω το σολομό. (Το δέρμα θα ξεκολλήσει εύκολα, αν το προτιμάτε χωρίς πέτσα). Γαρνίρουμε με τις φέτες αβοκάντο. Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και τα κομμάτια nori με σουσάμι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τεριγιάκι.

Source: www.panningtheglobe.com

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES