Οι αντιθέσεις της μητρότητας

Αμαλίας pick

Τι φέρνει η μητρότητα σε μια γυναίκα; Άγχος, φόβο, ανασφάλεια… και όλα αυτά για κάποιον άλλον, κάποιον “τρίτο”, το παιδί της. Κάποιες επέλεξαν τη μητρότητα, άλλες όχι τους ήρθε αναπάντεχα. Δεν πληρωνόμαστε για όσα κάνουμε – και είναι πολλά! Σπανίως αναγνωρίζεται το έργο μας και μας λένε καμιά καλή κουβέντα. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε, δεν έχουμε ρεπό… η “δουλειά” δεν σταματά ποτέ και ας είσαι άρρωστη, κουρασμένη…Και πάντα υπάρχει αυτή η αμφιβολία: τι κάνω και τι θα έπρεπε να κάνω; τι είναι σωστό και τι λάθος;

Από την άλλη η μητρότητα φέρνει αγάπη, πληρότητα, ικανοποίηση. Είναι η χειρότερα πληρωμένη δουλειά με τις μεγαλύτερες “απολαβές”, μόνο που δεν πληρώνεσαι σε ευρώ αλλά σε “μονάδες ευτυχίας”! Από το χαμόγελο που ζωγραφίζεται στο πρόσωπο σου την ώρα που το παιδί σου σηκώνεται να περπατήσει, μέχρι τη χαρά για τη διάκριση στα σπορ ή στις τέχνες, από την ευτυχία να το έχεις δίπλα στο κρεβάτι να κοιμάται μέχρι το πρώτο σ’ αγαπώ μαμά και όλα όσα θα ακολουθήσουν.

Οι αντιθέσεις, η εναλλαγή συναισθημάτων και καταστάσεων που διέπει τη μητρότητα μοιάζει με την κινεζική θεωρία του  Yin-Yang.  Οι αντιθέσεις υπάρχουν παντού γύρω μας (φως-σκοτάδι, χαμηλά-ψηλά, ζωή-θάνατος, κ.ο.κ.) Το ζητούμενο στη θεωρία του Yin Yang είναι να υπάρχει ανάμεσα τους ισορροπία. Τα αντίθετα πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία. Ας βρούμε την ισορροπία μας, ας βρούμε την αρμονία μέσα μας και γύρω μας… ας γίνουμε μητέρες Yin-Yang.

 

Βασισμένο σε κείμενο της Dr. Jacqueline Nwando Olayiwola

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES