Τάρτα με κολοκύθα, πράσα και φέτα

Μαγειρευουμε

Έχω πολλές μέρες στην κουζίνα μου μια κολοκύθα και καθημερινά σκέφτομαι πως θα την μαγειρέψω. Ταλαντευόμουν ανάμεσα στο γλυκό και στο αλμυρό αλλά όταν είδα την παρακάτω συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου κατάλαβα ότι η επιλογή μου είναι μονόδρομος…

ΥΛΙΚΑ

Μερίδες 12 (2 τάρτες )

Προετοιμασία 20

Χρόνος ψησίματος 40

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. γιαούρτι

1/2 κ.γ. αλάτι

1 αβγό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1 κιλό κολοκύθα γλυκιά τριμμένη σε χοντρό τρίφτη (ή κολοκυθιά)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 καρότα τριμμένα

400 γρ. ανθότυρο

150 γρ. φέτα σε τρίμματα

250 γρ. τυρί κρέμα

1/4 φλ. εβαπορέ γάλα

4 αβγά

2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο ή φρέσκο δυόσμο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο να μαζευτούν σε μπάλα. Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και τα πατάμε στις παλάμες να γίνουν πλακέ. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15.

2. Ανοίγουμε με πλάστη τα φύλλα της τάρτας και τα στρώνουμε σε 2 λαδωμένες ταρτιέρες με 22 εκ. διάμετρο. Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της τάρτας και τρυπάμε ελαφρά το φύλλο με πιρούνι. Τα αφήνουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε την γέμιση.

3. Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε κολοκύθια και καρότα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαραθούν για 5. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε τα τυριά στη γέμιση.

Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και τον άνηθο. Τα προσθέτουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ισομοιράζουμε στις δυο ταρτιέρες.

4. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170?C για περίπου 35-40 να ροδίσει η τάρτα. Αφήνουμε να σταθεί 10 για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε τη ζεστή τάρτα με πράσινη σαλάτα.

ΤIP

Όταν στρώνουμε φύλλο τάρτας σε ταρτιέρα φροντίζουμε να απεγκλωβίσουμε τον αέρα που φυλακίζεται με το στρώσιμο της τάρτας. Αυτό το πετυχαίνουμε κάνοντας μικρές χαρακιές στην τάρτα πριν το ψήσιμο.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES