Προσφέρουμε… ανάσα

Αμαλίας pick

Ενημερώσου γιατί μπορούμε να βοηθήσουμε! Κάνουμε μια μικρή προσφορά που μπορεί να είναι “ανάσα ζωής” για εκατοντάδες συνανθρώπους εκεί έξω. Ο Δήμητρης Κοντοπίδης έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για να μπορέσουν να φτιάξουν το πρωτότυπο Breath Box ένα “κουτί-συσκευή” που βοηθάει τους ασθενείς με κυστική ίνωση και την αποκατάσταση τους. Με την πεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα απευθύνεται σε όλους εμάς για να βοηθήσουμε… κάνοντας τη δική σου δωρεά εδώ

Πώς Ξεκίνησε

Είμαι ο Δημήτρης Κοντοπίδης, 33 ετών, απόφοιτος ΤΕΙ Γραφιστικής , τελειόφοιτος Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω σταματήσει τις σπουδές και είμαι Πρόεδρος & CEO στον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης. Ασχολούμαι ενεργά με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των χρόνια πασχόντων & αναπήρων , την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και γενικότερα με την χάραξη πολιτικής Υγείας. Όταν διαπίστωσα όντας ο ίδιος ασθενής ότι το προσδόκιμο ζωής σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου στα 40 έτη και στην χώρα μας υπολογίζεται στα 30 έτη, χάνοντας ταυτόχρονα περίπου 10 συν ασθενείς μου κάθε χρόνο κυρίως από αναπνευστική ανεπάρκεια, έθεσα σκοπό ζωής την βελτίωση των αιτιών αυτής της τραγικής κατάστασης στην Ελλάδα: την έλλειψη ενημέρωσης και εξειδικευμένων & ολοκληρωμένων παροχών υγείας.

[lyte id=”wpXYHZQ8B7Y” /]

Αναπνευστική αποκατάσταση – βασικός πυλώνας θεραπείας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξεκίνησαν προγράμματα (3-6μηνα) αναπνευστικής αποκατάστασης σε ενήλικες και εξατομικευμένης άσκησης σε παιδιά μόλις τον Μάιο του 2015 ! Τα αποτελέσματα θεαματικά! Οι ασθενείς βελτίωναν σε μεγάλο βαθμό την αναπνευστικής του λειτουργία, το σωματικό βάρος ακόμη και την αντοχή τους, την ίδια στιγμή που αναμένουμε καινοτόμες θεραπείες που κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ για παρόμοιες βελτιώσεις. Σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία αλλά και διαιτητική παρέμβαση παρατηρήθηκε τεράστια βελτίωση στην ποιότητα ζωή τους, στην ψυχολογία αλλά και σαφώς στην επιβίωση όπως προκύπτει και από την βιβλιογραφία από αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια.

Η ανάγκη λοιπόν είναι υπαρκτή και άμεση, καθώς υπάρχει μεγάλη λίστα ασθενών που ανυπομονεί να πραγματοποιήσει τα παραπάνω προγράμματα αλλά και να συνεχίσει μετά την λήξη του. Η δυνατότητα συμμετοχής είναι περιορισμένη καθώς εκτός από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό απαιτούνται αυστηροί όροι αποφυγής διασταύρωσης μολύνσεων μεταξύ των ασθενών καθώς απαγορεύεται να παρευρίσκονται & να αθλούνται στους ίδιους χώρους. Ταυτόχρονα η διατήρηση των οφελών του προγράμματος θα γίνει μόνο με την συνέχιση της άσκησης σε συνδυασμό με φυσιοθεραπεία και συγκεκριμένη διατροφή δια βίου. Η ανάγκη λοιπόν για ένα κέντρο αποκατάστασης είναι επιτακτική.

Κέντρο αποκατάστασης ‘’Human Ability’’ – μια βιώσιμη λύση

Με την υποστήριξη του impact Hub Athens αλλά και την συμβουλευτική του BCC της Praxis κατανοήσαμε πως μπορεί το εγχείρημα να ‘’στηθεί’’ επιχειρηματικά, να δημιουργηθεί η στέρεα βάση δηλαδή για την βιώσιμη και ρεαλιστική ικανοποίηση των παραπάνω κοινωνικών αναγκών. Για την βιωσιμότητα αυτού του εγχειρήματος λοιπόν ιδρύσαμε μια κοινωνική επιχείρηση το ‘’Humane’’. Ένα κοινωνικό δίκτυο από νέους που δραστηριοποιούνται στο design και ένταξη των ευπαθών ομάδων που με την επίβλεψη εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας σχεδιάζουν μαζί με τους ίδιους τους ασθενείς ένα κέντρο αναπνευστικής αποκατάστασης το ‘’Human Ability’’. Ένα κέντρο που θα παρέχει στις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας διασταύρωσης μολύνσεων: εξατομικευμένη άσκηση, φυσιοθεραπεία και διαιτητική παρέμβαση.

Σχεδιάσαμε λοιπόν το καινοτόμο – ‘’breath box’’ με τις εξής δυνατότητες :

  • Ασφάλεια: με τον ξεχωριστό εξαερισμό/κλιματισμό που θα έχει στην οροφή του θα μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα ολοκλήρωσης του ατομικού προγράμματος του ασθενούς σε προστατευμένο περιβάλλον διασταύρωσης μολύνσεων.
  • Αυτονομία : θα μπορούν να τοποθετηθούν και άλλα ‘’κουτιά- θάλαμοι’’ στον ίδιο χώρο δίνοντας την δυνατότητα ταυτόχρονης εφαρμογής του προγράμματος από πολλούς ασθενείς.
  • Επικοινωνία : με τα διαφανή διαχωριστικά & τον εξοπλισμό ενδοεπικοινωνίας θα μπορεί ο εργοφυσιολογος να καθοδηγεί & να δίνει ρυθμό στην ένταση του προγράμματος στους ενήλικες ασθενείς, ενώ τα παιδιά θα μπορούν να τα παρακολουθούν οι γονείς τους από το σαλόνι αναμονής. Το κυριότερο όμως είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης επικοινωνίας των ασθενών μεταξύ τους, εμψυχώνοντας ο ένας τον άλλον ώστε να ξεπερνούν τα όριά τους, καθιστώντας έτσι ένα επίπονο πρόγραμμα άσκησης σε ένα ευχάριστο περιβάλλον ‘’ανταγωνισμού’’ στις αντοχές και επιδόσεις. Ένας επίσης αποτελεσματικός τρόπος κοινωνικοποίησης και αποδοχής της νόσου.
  • Πλήρους εξοπλισμού: με ποδήλατο για αερόβια γυμναστική , πολύ όργανο για ενδυνάμωση μυών , φιάλες οξυγόνου και Τηλεόραση
  • Ένταξης στο κέντρο αποκατάστασης: εκτός από την εξατομικευμένη άσκηση που θα πραγματοποιείται μέσα στο κουτί θα μπορεί ο ασθενής να συνδυάζει με συνεδρία φυσιοθεραπείας και διαιτητικής παρέμβασης πραγματοποιώντας ένα πρόγραμμα ολιστικής αντιμετώπισης.

Δυναμώνουμε την ανάσα τους!

Φυσικά το κόστος για όλο το εγχείρημα του κέντρου αποκατάστασης είναι μεγάλο. Τα οφέλη είναι για την συγκεκριμένη ομάδα ασθενών ζωτικής σημασίας, ένα ισχυρό κίνητρο για μας να το επιχειρήσουμε. Σαν βάση εκκίνησης του παραπάνω εγχειρήματος θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι τα 6.500 ευρώ, το κόστος δηλαδή για την βασική κατασκευή ‘’πιλότου-Breath box’’. Πιστεύουμε όμως ότι με την δική σου συμμετοχή θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε στον πλήρη εξοπλισμό του στα 11.500 ευρώ στο σύνολο. Φυσικά και δεν σταματάμε στο ποσό για ένα κουτί- θάλαμο, καθώς όσο περισσότερα φτιαχτούν τόσο περισσότερους ασθενείς θα παρακολουθούμε ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωσης όμως, αναλόγως ανταπόκρισης και με την συμβουλή της επιστημονική μας ομάδας μπορούμε το όποιο χρηματικό ποσό μαζευτεί να τι διαθέσουμε σε αγορά εξοπλισμού (ποδήλατα, διαδρόμους, πολύ όργανο ενδυνάμωσης) αλλά και κάλυψης υπηρεσιών φυσιοθεραπείας, άσκησης και διαιτητικής παρέμβασης που θα παρέχεται δωρεάν στους ασθενείς στο κέντρο αποκατάστασης.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES