Χτίζουμε την αυτοπεποίθηση της κόρης μας

Έφηβοι

4moms team , 19-02-2016

 

Ενθαρρύνετε την, να αναδείξει τα ταλέντα της. Βοηθήστε τη να βρει τι της αρέσει, από μικρή ηλικία και να ανακαλύψει τι είναι αυτό που τη γεμίζει και την κάνει χαρούμενη.

Δεν πειράζει αν αλλάξει διάφορα σπορ ή δραστηριότητες μέχρι να καταλήξει σε αυτό που της αρέσει πιο πολύ.

Γίνετε εσείς το καλό πρότυπό της. Εάν εσείς έχετε αυτοπεποίθηση, νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και άνετα με την εμφάνισή σας, θα σας μιμηθεί.

Αν κοιτιέστε συνεχώς στον καθρέφτη και λέτε: «Ποπό είμαι χάλια, ποπό έχω παχύνει, πώς είμαι έτσι;», θα κάνει κι αυτή το ίδιο.

Θα εκπλαγείτε όταν καταλάβετε πόσο την επηρεάζουν η δική σας αυτοεκτίμηση και το πώς νιώθετε με την εικόνα και το σώμα σας.

Υποστηρίξτε τις φιλίες που τη βοηθούν, γιατί οι φίλοι στην περίοδο της εφηβείας είναι πολύ σημαντικοί. Διδάξτε στην κόρη σας αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή. Οι πραγματικοί φίλοι αποδέχονται ο ένας τον άλλο, ακόμα και με τα μειονεκτήματά τους. Μένουν μαζί στα δύσκολα και στα εύκολα, στις επιτυχίες και στις αποτυχίες.

Μιλήστε στην κόρη σας για την εικόνα της. Κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία μαζί της για να ξέρει ότι μπορεί να έρθει να σας μιλήσει όποτε θέλει, για καθετί που την απασχολεί. Είτε είναι οι βαθμοί της στο σχολείο, είτε κάτι πιο σοβαρό όπως το sex ή τα ναρκωτικά. Μην προσπαθήσετε να γίνετε φίλη μαζί της, απλά δείξτε της ότι είστε εκεί για αυτήν όποτε θέλει να μιλήσετε. Μιλήστε της επίσης για την εικόνα της. Βοηθήστε τη να συνειδητοποιήσει την αξία της. Είναι μια νεαρή γυναίκα.

Η εμφάνιση δεν είναι το παν, αλλά σημαίνει το παν για τους εφήβους. Μάθετε στην κόρη σας πως η ομορφιά δεν είναι να δείχνει σαν μοντέλο ή ηθοποιός, αλλά να προσέχει τον εαυτό της. Εάν είναι δεν της αρέσει η εικόνα της, πείτε της ότι υπάρχουν πράγματα που διορθώνονται κι άλλα που δεν διορθώνονται. Αν π.χ. έχει κάποια παραπάνω κιλάκια μπορεί με σωστή διατροφή και γυμναστική να το αλλάξει.

Τα μαλλιά είναι επίσης κάτι που διορθώνεται. Ρούχα, μαλλιά, make-up σίγουρα μας κάνουν όλες να φαινόμαστε ομορφότερες εξωτερικά. Το θέμα όμως είναι η εσωτερική ομορφιά. Αυτή είναι που μετράει.

Παινέψτε τα επιτεύγματα και τις πράξεις της. Ίσως είναι δύσκολο αλλά θα πρέπει να τη μάθετε να αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει κάνει στο σχολείο, στα σπορ με το οποίο ασχολείται, ακόμα και στη συμπεριφορά της.

Είναι προτιμότερο να της τονίζετε αυτά από το να της λέτε πόσο όμορφη είναι. Κι αυτό χρειάζεται βέβαια αλλά με μέτρο. Τα αληθινά καλά λόγια και οι έπαινοι για τον πραγματικό εαυτό της, είναι αυτά που διαρκούν και βοηθούν στο να χτιστεί η αυτοπεποίθησή της.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES