Τι έκανε η γιαγιά σου στην ηλικία σου

Αμαλίας pick

 

 

Τη γιαγιά μου τη θυμάμαι αμυδρά… έχει ξεθωριάσει η εικόνα της στο μυαλό μου. Θυμάμαι όμως σαν σήμερα τη μυρωδιά της, κολώνια λεμόνι μαζί με Nivea. Θυμάμαι σαν σήμερα τα χέρια της να χαϊδευουν την πλάτη μου για ώρες. Τη θυμάμαι να μου φτιάχνει δίπλες… και ναι μπορεί να μη θυμάμαι ακριβώς τα χαρακτηριστικα του προσώπου της αλλά θυμάμαι τη μελωμένη γεύση που είχαν οι δίπλες της.

Όταν διάβασα το κείμενο στο savoirville.gr  προσπάθησα να την φανταστώ και ναι την είδα σε όλες αυτές τις στιγμές που περιγράφει το άρθρο. Η δική μου γιαγιά ήταν αμόρφωτη… παντρεύτηκε έναν άντρα από έρωτα, έζησαν μαζί για μια ολόκληρη ζωή και έκαναν 6 παιδιά… θα είχαν και άλλα αλλά οι εγκυμοσύνες δεν προχώρησαν. Η δική μου γιαγιά υπέμεινε τον καημό του παπού μου να κάνει κορίτσι – τη μητέρα μου – και έμεινε έγκυος 8 φορές μέχρι να έρθει η πολυπόθητη κόρη! Η δική μου γιαγιά μας έμαθε τι σημαίνει δύναμη αξιοπρέπεια και αγάπη…

Αγαπούσε κάποιον επειδή τον είδε στον δρόμο ή στη γειτονιά.

Για να τον αγαπήσει αρκούσε να ανταλλάξουν μερικά λόγια ή να βρεθούν στον ίδιο χώρο. Η αγάπη της μπορούσε να περιμένει να τελειώσει ένας πόλεμος, να περιμένει ένα γράμμα, να περιμένει μια Κυριακή για έναν γάμο. Το κορίτσι αυτό έχει την υπομονή 35 κοριτσιών του σήμερα. Ανυπομονούσε για όλα όπως εσύ και εγώ, αλλά από μέσα της. Τη δεκαετία του 2010 δεν υπάρχει χρόνος για να επιβεβαιώσεις το ενδιαφέρον κάποιου, για να δείξεις τι θες, όποιος καταλάβει, έχει καλώς. Όλα τρέχουν και κανείς δεν περιμένει.

Έφτιαχνε μόνη της τα ρούχα της.

Μπορούσε να επιλέξει το σωστό ύφασμα, να βγάλει πατρόν, να ράψει. Μπορούσε να μεταποιήσει το νυφικό της για να το κάνει εσώρουχα. Και αργότερα, το 1950 που τα εσώρουχα έγιναν με περισσότερο νάιλον, συνέχισε να φτιάχνει μόνη της φούστες, φουστάνια, παλτό. Σήμερα τα κορίτσια που ξέρουν να φτιάχνουν ρούχα είναι fashion designers ή ρετρό κοκκινομάλλες.

Ήξερε να φτιάχνει τα σωστά φαγητά και γλυκά ανά περίσταση.

Ήξερε να διαλέγει τα σωστά υλικά και αυτό ήταν σοβαρό skill εκείνες τις εποχές. Σήμερα αυτό είναι χόμπι, τάση. Και συνοδεύεται από ικανότητες food styling και φωτογραφίες.

Παντρεύτηκε και γέννησε στο σπίτι.

Ο γάμος της μπορεί να ετοιμάστηκε μια εβδομάδα πριν, να φόρεσε δανεικό νυφικό γειτόνισσας και να γλέντησαν τρεις μέρες. Η γέννα δεν την απασχολούσε επί 9 μήνες αλλά μόνο όταν πλησίαζαν οι μέρες. Μέχρι εκείνη την ώρα μπορεί να έκανε σχεδόν όλες τις δουλειές και να μην παραπονιόταν. Με το σύμφωνο συμβίωσης η τάση είναι ”γάμοι” απλοί και εύκολοι. Όχι άλλα τούλια και φουσκωτές μπομπονιέρες.

Το κορίτσι που είναι γιαγιά σήμερα, μεγάλωσε κατά μέσο όρο 3,5 παιδιά. Κάπου το διάβασα αυτό πρόσφατα και θέλω να σημειώσω ότι σ’ αυτό το νούμερο δεν υπολογίστηκαν τα εγγόνια. Που και πάλι παιδιά που μεγάλωσαν είναι. Σήμερα είναι μεγάλη υπόθεση να αποφασιστεί μια εγκυμοσύνη.

Η καταξίωσή της λάμβανε χώρα στα όρια του σπιτιού. Μέχρι το 1955 δεν σιδέρωνε με ηλεκτρικό σίδερο και έπλενε τα ρούχα στο χέρι. Εσύ ξέρεις να βάζεις πλυντήριο και στεγνωτήριο, φτιάχνεις κέικ με μίξερ, smoothies με smoothie maker και γενικά ξέρεις να χειρίζεσαι συσκευές με αγγλικές ονομασίες.
Είναι μια υπέροχη γυναίκα που έζησε μάλλον δύσκολα. Έμαθε πως δεν χρειάζονται πολλά για να είσαι ευτυχισμένος στη ζωή. Πέρασε μεγάλα διαστήματα χωρίς να έχει αυτά που θέλει και παρόλα αυτά έμαθε να χαμογελάει, να ελπίζει. Εσύ;

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES