Το δωμάτιο

Διάβασμα

Με έναυσμα την ταινία, “Το Δωμάτιο” που βγήκε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες αλλά και την υποψηφιότητα της για Οσκαρ Α γυναικείου ρόλου στη Μπρι Λάρσον θυμήθηκα πως διάβασα για πρώτη φορά το βιβλίο και πως με είχε καθηλώσει.

Θυμάμαι σαν εχτές να τριγυρίζω στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, τότε που ζούσα στην Ισπανία,  και να κυνηγάω την τρίχρονη τότε Παυλίνα… Ανάμεσα σε πολλά χιλιόμετρα πάνω κάτω στο αεροδρόμιο κυνηγώντας την αποφάσισα να αγοράσω ένα βιβλίο για να… διαβάσω στην περίπτωση που εκείνη θα κοιμόταν στο αεροπλάνο της επιστροφής… Δεν είχα χρόνο να σκεφτώ, να ψαχουλέψω… το μόνο για το οποίο ήμουν σίγουρη ήταν ότι ήθελα κάτι για να χαλαρώσω. Πήρα το πρώτο βιβλίο που βρήκα στο ράφι… The room… το Δωμάτιο. Σε εκείνη την πτήση ευτύχησα να δω την Παυλίνα να πέφτει ξερή για ύπνο δίπλα μου και εγώ δεν έχασα χρόνο άνοιξα το βιβλίο.

Από τις πρώτες κιόλας γραμμές κατάλαβα ότι στα χέρια μου δεν είχα ένα “ανάλαφρο” μυθιστόρημα αλλά ένα ευρυματικό και σπουδαίο βιβλίο. Τ0 2008 η Αυστρία παγώνει στο άκουσμα της σοκαριστικής ιστορίας εγκλεισμού και σεξουαλικής κακοποίησης της Ελίζαμπεθ Φριτσλ από τον πατέρα της, Γιόζεφ Φριτσλ. Έπειτα από δύο χρόνια η Έμα Ντόναχιου κυκλοφορεί το “Δωμάτιο”, το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο βασίζεται στην υπόθεση Φριτσλ.

Η αφήγηση γίνεται από ένα 5χρονο. Αυτό το εύρυμα της Ντόναχιου, τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο ταυτόχρονα γίνεται το «όχημα» για να προβληματιστεί κανείς σχετικά με τις σχέσεις γονέα-παιδιού αλλά και για τις κοινωνικές προεκτάσεις της ιστορίας. Μια ιστορία αγάπης καθηλωτική που συγκινεί, προβληματίζει και συνάμα σοκάρει. Μια συγκινητική ιστορία που διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Για τον πεντάχρονο Τζακ το Δωμάτιο των 11 τετραγωνικών είναι ο κόσμος. Εκεί γεννήθηκε, εκεί τρώει, εκεί κοιµάται, εκεί παίζει και µαθαίνει µαζί µε τη Μαµά του. Γι’ αυτόν το Δωµάτιο κρύβει αµέτρητα θαύµατα, πλούσια και ανεξάντλητη τροφή για τη φαντασία του: ο Αυγοφίδης στο Κάτω από το Κρεβάτι, φτιαγµένος από τσόφλια αυγών, ο φανταστικός κόσµος της Τηλεόρασης, η παρηγορητική ζεστασιά της Ντουλάπας, κάτω από τα κρεµασµένα ρούχα, εκεί όπου η Μαµά τον ασφαλίζει τα βράδια, για την περίπτωση που ο ΣαταΝίκ τούς επισκεφθεί. Το Δωµάτιο είναι σπίτι για τον Τζακ, αλλά για τη μαµά δεν είναι παρά η φυλακή όπου είναι κλεισµένη από τα δεκαεννιά της – εφτά χρόνια τώρα. Με οδηγό την αδιαπραγµάτευτη αγάπη της για τον γιο της, η μαµά έχει δηµιουργήσει για χάρη του µια ολόκληρη ζωή σ’ έναν χώρο µόλις έντεκα τετραγωνικών.  Όταν δραπετεύουν από την “τρύπα” τους  το σοκ για τον μικρό Τζακ βγαίνοντας για πρώτη φορά έξω είναι μεγάλο. Είναι ακόμη μεγαλύτερο, όμως, για τη μητέρα του που θα αρχίσει να νιώθει ακόμα πιο «έγκλειστη» στον εξω κόσμο…

[lyte id=”TbL8cUbM9BU” /]

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES