Από ποια ηλικία και μετά πρέπει τα παιδιά να δοκιμάζουν γλυκά;

Υγεία

4moms team , 08-02-2016

Και ποια σχέση πρέπει να καλλιεργήσουμε με τη ζάχαρη;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να δώσουμε στο παιδί μας πρώτη φορά γλυκό; Πως δεν θα εθιστεί στη ζάχαρη και ποια είναι η σωστή κατανάλωση που πρέπει να εφαρμόζουμε;

Τα γλυκά αρέσουν πολύ σε όλους μας. Μικροί και μεγάλοι τα αγαπάμε και δύσκολα αντιστεκόμαστε σε ένα γλυκό ακόμη κι όταν έχουμε χορτάσει. Αυτή μας η ροπή έχει εξηγηθεί επιστημονικά και αποδείχθηκε πως μας έλκυει το γλυκό ενώ αποφεύγουμε το πικρό. Μελέτη επιστημόνων σε νεογνά έδειξε πως όταν έβαλαν στη γλώσσα τους νερό με διάφορες γεύσεις όπως πικρό, γλυκό, αλμυρό κλπ. η μέγιστη ευχαρίστηση καταγράφηκε στο γλυκό. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει γενετική ροπή προς τη ζάχαρη, δλδ. η τάση μας προς τα γλυκά είναι συνώνυμη με την κατανάλωση υδατανθράκων, που έχουν γλυκιά γεύση, και μεταφράζονται ως ενέργεια και πηγή ζωής για τον οργανισμό.

Όσον αφαρά στα παιδιά οι οδηγίες είναι πολύ συγκεκριμένες. Τα παιδιά μπορούνε να τρώνε μικρές μερίδες γλυκών σε περίπτωση που έχουν κανονικό βάρος και δεν συντρέχει κάποιος συγκεκριμένος ιατρικός λόγος όπως π.χ. διαβήτης.

Υπάρχουν όμως και μελέτες που λένε πώς όσο πιο αργά έρθει σε επαφή με την ζάχαρη -κι εδώ δεν εννοούμε ασφαλώς τα φρούτα- τόσο λιγότερο γλυκατζής θα γίνει το παιδί μεγαλώνοντας. Μερικοί επιστήμονες λένε πως μέχρι τα 3 έτη καλό θα ήταν το παιδί να μην έρθει καθόλου σε επαφή με τη ζάχαρη και τη σοκολάτα. Τα γλυκά δεν εντάσσονται στα τρόφιμα που έχουν απαραίτητα συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού, συνεπώς, όσο αργότερα τόσο καλύτερα. Βέβαια, δεν πρέπει να είμαστε ακραίοι καθώς το παιδί μπορεί να αισθανθεί στέρηση και αποκλεισμό σε κοινωνικές περιστάσεις όπως γιορτές ή γενέθλια από την ηλικία των 3 και μετά.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES