Όταν το παιδί συναντά το θέατρο…

Δράσεις

Όταν το παιδί συναντά το θέατρο συμβαίνει κάτι… μαγικό! Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, η φαντασία καλπάζει για ανεξερεύνητους καινούργιους κόσμους και η δημιουργικότητα απελευθερώνεται πλήρως, όπως ακριβώς της αξίζει.

Και όταν μιλάμε για θέατρο, φυσικά δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στην παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης από επαγγελματίες καλλιτέχνες. Η ενεργός συμμετοχή και εμπλοκή των ίδιων των παιδιών σε όσο το δυνατόν περισσότερες «θεατρικές δραστηριότητες», όπως είναι, για παράδειγμα, το θεατρικό παιχνίδι, η δραματοποίηση, το εργαστήριο γραφής, η παντομίμα, καθώς ίσως και η προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης θεατρικής παράστασης, τους επιτρέπει να προσεγγίσουν σε βάθος τον ιδιαίτερο κόσμο του θεάτρου.

Το θέατρο είναι σαν ένα παιχνίδι. Και σαν παιχνίδι σχεδόν ταυτίζεται με το παιδί. Είναι μια χαρούμενη, προσωπική και χωρίς δεσμεύσεις έκφραση που χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό και ανάγκη για αληθινή επικοινωνία. Με τη συμμετοχή του σε αυτό το μαγικό παιχνίδι το παιδί γνωρίζει το σώμα του και τα διαφορετικά εκφραστικά μέσα που διαθέτει: τη φωνή του, τις χειρονομίες, τη μιμική του ικανότητα κ.ά. Αποκτά αυτογνωσία, ενώ ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται τη σημασία του οργανωμένου συνόλου, συνδέοντας το «εγώ» με το «εμείς». Καλλιεργεί τις ψυχο-πνευματικές του αρετές και αφήνει ελεύθερη τη φαντασία του.

Εκτός από παιχνίδι, είναι και τέχνη. Η χαρά της δημιουργίας και η επαφή με την καλλιτεχνική ζωή όλων των τόπων και χρόνων βοηθά το παιδί να αντιληφθεί την ιστορική συνέχεια και συνοχή της τέχνης, καθώς και να επικοινωνήσει με πολιτισμούς άλλων λαών ή/και εποχών.

Γι’ αυτό μη διστάζετε να εξερευνήσετε με τα παιδιά σας τα πολύχρωμα θεατρικά μονοπάτια. Βιβλία με υπέροχες ιδέες θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε από κοινού μαζί τους και να αναπτύξετε νέους διαύλους επικοινωνίας. Επίσης, υπάρχουν πολλές θεατρικές ομάδες για παιδιά που οργανώνονται με αγάπη, από ανθρώπους με πολύ μεράκι όπως και μεγάλος αριθμός σεμιναρίων.

«Tο θέατρο δεν είναι απλώς ένα συμβάν, αλλά τρόπος ζωής» είπε ο Boal, προτρέποντάς μας να τον υιοθετήσουμε αν θέλουμε να γίνουμε οι πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας.

 

Θώμου Αλίκη

Παιδαγωγός – Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια

στην κατεύθυνση «Θέατρο και Εκπαίδευση

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES