Φασολάδα Πηλίου

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Υλικά για 4 – 6 άτομα:

500 γρ. μικρά άσπρα ξερά φασόλια, βραστερά, μουσκεμένα αποβραδίς σε κρύο νερό
1 φύλλο δάφνης
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
120 γρ. πελτές ντομάτας (περίπου 2 γεμάτες κουτ. σούπας)
1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, τριμμένη (προαιρετικά)
1 πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτριες ροδέλες
2 – 3 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε στρογγυλές φέτες
3 κλωνάρια σέλερι (μόνο τα κλωνάρια), κομμένα σε λεπτές φέτες (κρατάμε τα φύλλα στο ψυγείο, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας, για άλλη συνταγή ή για σαλάτα)
50 ml ελαιόλαδο
3 – 4 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πικάντικα χωριάτικα λουκάνικα, κατά προτίμηση Θεσσαλίας, π.χ. Πηλίου ή Καρδίτσας ή Τρικάλων (τα λουκάνικα Καρδίτσας και Τρικάλων είναι συνήθως καπνιστά, μέτρια ή έντονα πικάντικα, περιέχουν συχνά πράσο ή/και ρίγανη και πολλά από αυτά είναι και κρασάτα. Θα τα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία – ενδεικτικά: Carrefour, Πανδαισία, Μανδραγόρας, Αμφιλοχία, Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής)

Διαδικασία:

Ξεπλένουμε καλά τα μουσκεμένα φασόλια με άφθονο κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά. Τα στραγγίζουμε, πετάμε αυτό το νερό και τα ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε περίπου 1 – 1,2 λίτρα κρύο νερό (φροντίζουμε να τα σκεπάζει) και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια (περίπου 30 λεπτά). Οταν σταματήσει να βγαίνει άλλος αφρός και το νερό είναι διαυγές και καθαρό, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι, τον πελτέ ντομάτας, την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και το πράσο.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 1½ – 2 ώρες (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια), μέχρι να μαλακώσουν και η φασολάδα να χυλώσει. Αν το υγρό μειωθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ακόμη, ζεστό. Περίπου 15 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα και τα κλωνάρια του σέλερι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σκέτο, δίχως λιπαρή ουσία. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες και τα ψήνουμε για 3 – 5 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, αλλά να μη χάσουν τους χυμούς τους. Μοιράζουμε τη φασολάδα στα πιάτα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε τα κομμάτια λουκάνικου στα πιάτα, μαζί με τους νόστιμους χυμούς που θα βγάλουν στο τηγάνι, διαφορετικά, τα σερβίρουμε σε ξεχωριστό πιάτο.

Τι πίνουμε: Διαλέξτε ένα κόκκινο κρασί από τον αμπελώνα της Στερεάς Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μικρά διαμάντια. Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο, δοκιμάστε και επιλέξτε.

 

Πηγή:  www.gastronomos.gr

Αμαλία Κυπαρίσση

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Mητέρα 2 παιδιών, της Παυλίνας και του Αχιλλέα, θέλω να “αιχμαλωτίσω” με λέξεις και εικόνες τις στιγμές που περνάνε γρήγορα… Ταξιδιάρα, gourmet, λάτρης του καλού κρασιού, yogini, βιβλιοφάγος. Αγαπώ το θέατρο, το σινεμά, την ιστορία, τις ιστορίες και τις περιπλανήσεις. Μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μου φτιάχνουν την ημέρα. Για μένα η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις, στις συγκινήσεις, στις στιγμές, στις μεγάλες χαρές αλλά και στις βαθιές απογοητεύσεις…