Ποιες είναι οι ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε νερό;

Υγεία

4moms team , 26-01-2016

Έχει γίνει πολύς λόγος γύρω από τη σωστή ενυδάτωση και τα σημαντικά οφέλη. Μα οι κουβέντες συνήθως περιστρέφονται γύρω από τους ενήλικες. Ξέρετε ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών σε πρόσληψη υγρών και πόσο σημαντικό είναι να καλύπτονται;

Παράγοντες που διαμορφώνουν τις ημερήσιες ανάγκες του παιδιού σε νερό είναι η ηλικία, το φύλο, το βάρος του καθώς και η ρουτίνα του όσον αφορά τις φυσικές δραστηριότητες που έχει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα. Έρευνα της Βρετανικής Εταιρίας Παιδιατρικής Διαιτολογίας χονδρικά υποδεικνύει 6 με 8 μικρά ποτήρια για τα μικρότερα παιδιά και το ίδια ποσότητα μεγάλων ποτηριών για τα μεγαλύτερα. Καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας πως μόνο το 65% των παιδιών καταναλώνει καθημερινά την επαρκή ποσότητα νερού που χρειάζεται ο οργανισμός του.

Ένα καλό ενυδατωμένο παιδί είναι υγιές. Το νερό διασπά τις πρωτεΐνες, βοηθά στην πέψη και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει κούραση και πονοκεφάλους. Το νερό αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του κυτταροπλάσματος, που είναι το θεμελιώδες κυτταρικό στοιχείο όλων των ζωντανών οργανισμών. Επειδή το νερό είναι ασυμπίεστο, προστατεύει ιστούς ζωτικής σημασίας, όπως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος. Επίσης είναι ουσιαστικής σημασίας για τον έλεγχο της οσμωτικής πίεσης του σώματος και τη διατήρηση κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών. Κάθε σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κυτταρικές λειτουργίες.

Πόσο νερό χρειάζεται;

Ημερήσιες ανάγκες σε νερό για παιδιά
– Από 4-8 ετών: 1,3 λίτρα
– Από 9-13 ετών: 2, 1 λίτρα
– Από 14-18 ετών: 2, 3 λίτρα

Μπορεί οι παραπάνω ποσότητες να φαίνονται υπερβολικές, αλλά υπολογίστε ότι αναφέρονται στην συνολική ποσότητα νερού, που προέρχεται και από άλλα ροφήματα όπως χυμούς, από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα. Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Για παράδειγμα η ντομάτα έχει περιεκτικότητα 94% σε νερό και το αγγούρι σχεδόν 97% ! Πρακτικά, 6 – 8 ποτήρια νερό την ημέρα μαζί με 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού σε νερό. Προσοχή δώστε στην κατανάλωση νερού όταν το παιδί έχει έντονη φυσική δραστηριότητα.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES