Σπανακόπιτα με παπαρούνες

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Η αγαπημένη mamatsita, κατά κόσμον Γωγώ Παπαδιονυσίου είναι από αυτές τις food bloggers που αγαπάμε… είναι ικανή αλλά πάνω από όλα καλό παιδί… συνεργάσιμη, γλυκειά και γεμάτη θετική ενέργεια!

Προσφάτως έφτιαξα μια παλαιότερη συνταγή της για σπανακόπιτα… Στην εν λόγω συνταγή μου είχε παρακινήσει το ενδιαφέρον ο λόγος που την αναρτούσε… Είμαι από αυτους τους ανθρώπους που ζουν για τη στιγμή και σε αυτή τη συνταγή η Γωγώ “κουβαλάει” τις δικές της στιγμές:

“Κάποιες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια τις έχω μέσα μου πολύ όμορφα και γλυκά. Τις θυμάμαι πάντα και με την πρώτη ευκαιρία της ανασύρω από το πίσω μέρος του μυαλού μου και με γεμίζω με μια τρυφερή νοσταλγία.
Έτσι και μ’ αυτήν εδώ την πίτα. Θυμάμαι πως η μαμά μου έπαιρνε το μαχαιράκι για τα χόρτα, μου έδινε τη σακουλίτσα και φεύγαμε μαζί με τις αδελφές μου για τις «γραμμές».
Ήταν οι λεγόμενες «μέρες λιακάδας» όπου μετά το μεσημεριανό πηγαίναμε να μαζέψουμε χόρτα για να φτιάξουμε πίτα.
Τα χόρτα τα μάζευε η μαμά μου εκεί «πέρα στις γραμμές», στις γραμμές του τρένου δηλαδή όπου η φύση με το που πλησίαζε η άνοιξη οργίαζε. Μπορεί τότε να μην ήμουν και πολύ λάτρης της χορτόπιτας δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ, πόσο πολύ λάτρευα τη δική μου «αποστολή».
Να μαζέψω παπαρούνες! Τις έβαζε η μαμά μου στις χορτόπιτες της και παρόλο που εγώ λειτουργούσα ως άλλος δύσπιστος Θωμάς, θυμάμαι πόσο πολύ άρεσαν σε όσους δοκίμαζαν πίτα από τα χεράκια της.”

½ κιλό σπανάκι φρέσκο
1 ματσάκι παπαρούνα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
4 κ σ ελαιόλαδο
100 γρ. φέτα τριμμένη
200 γρ. κρέμα τυριού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φύλλα ζύμη κουρού Χρυσή Ζύμη
1 αυγό
½ φλ φρέσκο γάλα
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και λίγη ακόμη για το πασπάλισμα

Ψιλοκόβεις τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα βάζεις όλα μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη. Ανακατεύεις καλά. Σε ένα μπολ προσθέτεις κι ανακατεύεις το ελαιόλαδο με τα τυριά και στη συνέχεια το ρίχνεις στα χόρτα κι ανακατεύεις πολύ πολύ καλά.
Στρώνεις στο ταψάκι ή στην ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσεις, την όποια έχεις λαδώσει, το ένα φύλλο κουρού, απλώνεις τη γέμιση και προσθέτεις φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπόλικο, μην το φοβηθείς!

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάς το αυγό, το γάλα και την γραβιέρα και περιχύνεις μ’ αυτά τα χόρτα. Τυλίγεις ότι φύλλο περισσέψει έξω από το σκεύος σου και μ’ ένα πινέλο λαδώνεις ελαφρά γύρω γύρω.

Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις το 2ο φύλλο κουρού. Κόβεις λεπτές λωρίδες και τις τοποθετείς πάνω στην πίτα. Λαδώνεις επίσης και πασπαλίζεις με λίγη ακόμη γραβιέρα. Η πίτα σου είναι έτοιμη για ψήσιμο. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι το φύλλο σου να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

 

Αμαλία Κυπαρίσση

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Mητέρα 2 παιδιών, της Παυλίνας και του Αχιλλέα, θέλω να “αιχμαλωτίσω” με λέξεις και εικόνες τις στιγμές που περνάνε γρήγορα… Ταξιδιάρα, gourmet, λάτρης του καλού κρασιού, yogini, βιβλιοφάγος. Αγαπώ το θέατρο, το σινεμά, την ιστορία, τις ιστορίες και τις περιπλανήσεις. Μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μου φτιάχνουν την ημέρα. Για μένα η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις, στις συγκινήσεις, στις στιγμές, στις μεγάλες χαρές αλλά και στις βαθιές απογοητεύσεις…