Οι γυναίκες είναι σκληρές με τον εαυτό τους καθημερινά

Ψυχολογία

Στην έρευνα που έγινε στην Μεγάλη Βρετανία, για λογαριασμό των Weight Watchers, η μέση γυναίκα επικρίνει τον εαυτό της τουλάχιστον οκτώ φορές την ημέρα.

Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος πάνω από 2.000 γυναίκες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια στις επτά γυναίκες επικρίνουν τον εαυτό τους συνέχεια μέσα στην ημέρα.

Κύριοι λόγοι της αυτοκριτικής τους είναι το σωματικό βάρος και γενικότερα την εμφάνισή τους. Εκτός όμως από αυτό αυτοκρίνονται συνέχεια για το γεγονός πως δεν βγάζουν αρκετά χρήματα ή δεν γυμνάζονται αρκετά.

Το φαινόμενο είναι ανησυχητικά συχνό.

Το 46% των γυναικών να έχουν ήδη αυτοχαρακτηριστεί αρνητικά τουλάχιστον μία φορά πριν από τις 9.30 το πρωί ενώ το 42% των γυναικών ουδέποτε κάνουν φιλοφρόνηση στον εαυτό τους και οι υπόλοιπες σκέφτονται κάτι καλό για τις ίδιες μόνο μία φορά την ημέρα.

Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις στην έρευνα, οι επικρίσεις είναι πολύ πιο συχνές όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη ή πηγαίνουν για ψώνια. Τότε η αυτοπεποίθηση τους κάνει φτερά. Το 60% των γυναικών να παραδέχονται ότι υπάρχουν μέρες που δεν σταματούν στιγμή να κριτικάρουν στον εαυτό τους.

Με βάση τις απαντήσεις τους, η πιο συχνή αυτοεπίκριση είναι «πάχυνες και είσαι χάλια» και ακολούθως «πως είναι έτσι τα μαλλιά σου;» και «η κοιλιά σου πετάει».

Στην τέταρτη θέση των επικρίσεων βρίσκεται το «έπρεπε να γυμνάζεσαι περισσότερο» και στην πέμπτη το ότι αισθάνονται απεριποίητες μπροστά σε άλλες γυναίκες, ενώ στην έκτη βρίσκεται η μομφή ότι δεν βγάζουν αρκετά χρήματα.

Από κει και πέρα, αυτοχαρακτηρίζονται αρνητικά για τα πάντα – από τα «ψωμάκια» και τους γλουτούς τους, έως την γκαρνταρόμπα τους, το πόσο οργανωτικές είναι και το πόσο συχνά κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους ή πόσο χρόνο διαθέτουν στους φίλους τους.

Επειδή, όμως, η τάση του αρνητισμού απέναντι στον εαυτό είναι αιτία δυστυχίας, στρες και κατάθλιψης, οι ειδικοί τονίζουν πως καλό είναι να αρχίσουμε να αναθεωρούμε την συμπεριφορά μας απέναντι στον εαυτό μας και να διορθώνουμε ό,τι δεν μας αρέσει πάνω μας, στις σχέσεις μας και στον τρόπο ζωής μας.

Via

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES