Αυξάνονται οι γεννήσεις παιδιών με μικρό κεφάλι εξαιτίας του κουνουπιού-τίγρης

Υγεία

4moms team , 25-01-2016

Το φαινόμενο γεννήσεων βρεφών με αξιοσμείωτα μικρό κεφάλι έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη Λατινική Αμερική και αρχίζει πλέον να αποτέλει σημαντικό πρόβλημα. Χιλιάδες νεογέννητα έχουν προσβληθεί από τον ιο Ζίκα κι όλα αυτά εξαιτίας ενός και μόνου τσιμπήματος από το κουνούπι τίγρης.

Η μικροκεφαλία με τα εν λόγω τσιμπήματα συνδέθηκαν μόλις πριν λίγους μήνες, όταν τα περιστατικά ήταν πια αρκετά. Φαινομενικά η λοίμωξη μοιάζει ακίνδυνη κι έχει συμπτώματα απλής γρίπης, όπως πυρετό και πονοκεφάλους. Τα δερματικά εξανθήματα που επιμένουν πάνω από μια εβδομάδα αποτελούν σημάδι μα και πάλι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα περνούν απαρατήρητα.

Βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα. Ο ιός Ζίκα, που έφθασε πέρυσι στην αμερικανική ήπειρο, μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή όπου το κουνούπι τίγρης, που μεταδίδει επίσης τον ιό του δάγγειου πυρετού και τον ιό τσικουνγκούνια, είναι πανταχού παρών, δηλώνει ο Σιλβέν Αλντιγιερί, επικεφαλής του τμήματος μεταδοτικών νόσων του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS). Σύμφωνα με τον OPS, 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού στο έδαφός τους. Η Βραζιλία είναι η πλέον πληγείσα, η οποία δεν ανακοινώνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αλλά μόνο τα κρούσματα μικροκεφαλίας που ίσως οφείλονται στον ιό.

Η εξάπλωση του ιού σε σχέση με τις γεννήσης με μικροκεφαλία είναι ποσά δυστυχως ανάλογα. Στη Βραζιλία υπάρχουν σχεδόν 3.900 κρούσματα έναντι 1.248 τον περασμένο Νοέμβριο και μόνο 147 καθ’όλη τη διάρκεια του 2014. Ο ιός πλήττει την Κολομβία, με 13.500 άτομα να έχουν προσβληθεί (και περίπου εκατό κρούσματα μικροκεφαλίας), το Σαλβαδόρ (5.561 ασθενείς) και την Ονδούρα (608). Δεκάδες κρούσματα καταγράφηκαν στις άλλες χώρες. Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης πιθανή σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και του συνδρόμου Guillain-Barré, που προκαλεί παραλυσία η οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Nα σημειωθεί πως σε περίπτωση εγκυμοσύνης αντενδείκνυνται ταξίδια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής αυτή την περίοδο.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES