Μύθοι και αλήθειες για τον τραυλισμό

Υγεία

4moms team , 13-01-2016

Τι είναι η συγκεκριμένη επικοινωνιακή δυσκολία, πού αποδίδεται,πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Ο τραυλισμός είναι μία επικοινωνιακή δυσκολία που δημιουργεί προβλήματα στην ευχέρεια της ομιλίας. Εμπεριέχει ανεξέλεγκτα, αντανακλαστικά κολλήματα, επιμηκύνσεις,  επαναλήψεις ήχων, συλλαβών ή λέξεων. Παράλληλα, συνοδεύεται από συναισθήματα απογοήτευσης, φόβου, ντροπής αλλά και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Βασικές αλήθειες για τον τραυλισμό

• Περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού τραυλίζει.

• Ξεκινά συνήθως στην παιδική ηλικία μεταξύ 2 και 5 ετών.

• Ο τραυλισμός είναι πιο συχνός στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια. Τραυλίζουν περίπου 4 φορές περισσότεροι ενήλικες άνδρες απ’ ό,τι γυναίκες.

• Ο τραυλισμός στα παιδιά παρουσιάζει διακυμάνσεις. Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν περιόδους όπου φαίνεται να εξαφανίζεται ο τραυλισμός τους, για να εμφανιστεί πάλι και μάλιστα με σοβαρότερη επιβάρυνση. Το 80% των νηπίων που τραυλίζουν θα ανακάμψει. Για τα παιδιά που εξακολουθούν να τραυλίζουν στο δημοτικό, αλλά και στο γυμνάσιο-λύκειο, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ότι θα το αντιμετωπίζουν σε όλη τους τη ζωή.

• Με τη βοήθεια της λογοθεραπείας εκπαιδεύονται να διαχειρίζονται τον τραυλισμό με συγκεκριμένες τεχνικές. Θα αποκτήσουν ικανή ευχέρεια, μαθαίνοντας να μιλούν με έναν πιο εύκολο τρόπο, αλλά κυρίως θα διασφαλίσουν υγιείς στάσεις και συναισθήματα απέναντι στην ομιλία τους.

• Κάποια άτομα τραυλίζουν χωρίς να το αποφεύγουν. Κάποια άλλα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους δικές τους τεχνικές -εκ των προτέρων- αποφεύγοντας ή αντικαθιστώντας συγκεκριμένες δύσκολες λέξεις, παραφράζοντας άλλες, ή παραιτούνται εντελώς από επικοινωνιακές καταστάσεις  από τον φόβο ότι  θα τραυλίσουν.

Αυτή η αποφυγή όμως διογκώνει το άγχος και την αμηχανία τους και μπορεί να δημιουργεί στο παιδί τάσεις κοινωνικής απόσυρσης αλλά και προβλήματα κατ’ επέκταση στις μαθησιακές του επιδόσεις.

• Χειριστείτε με σοβαρότητα τα πειράγματα από τους συμμαθητές του που σας αναφέρει το παιδί σας. Συζητήστε με τον/την εκπαιδευτικό του. Πολλές φορές το παιδί σε συνεργασία με τον λογοπεδικό, τον δάσκαλο και τους γονείς επιθυμεί να γίνει μία παρουσίαση στην τάξη όπου μπορεί και να προταθούν: μία συνοπτική εικόνα του τραυλισμού, ιδέες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το παιδί όταν τραυλίζει κ.λπ. Προσοχή όμως, υπάρχουν και παιδιά που δεν αισθάνονται άνετα με την έκταση που μπορεί να πάρει ένα προσωπικό τους θέμα.

• Μη λέτε στο παιδί «ηρέμησε» ή «μίλα πιο αργά». Μην συμπληρώνετε τα λόγια του. Μάθετε να το ακούτε προσεκτικά, δίχως να βιάζεστε. Μην το διακόπτετε, δώστε σημασία στο τι λέει, όχι στο πώς το λέει.

• Κάποιος που τραυλίζει δεν πρέπει να ντρέπεται και το περιβάλλον του παιδιού δεν θα πρέπει να δείχνει ενοχλημένο.

Μύθοι για τον τραυλισμό

• Τα παιδιά που τραυλίζουν είναι λιγότερο έξυπνα ή ικανά. Τα άτομα που τραυλίζουν δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως διαφορά στις νοητικές τους λειτουργίες.

• Ο τραυλισμός είναι μία ψυχολογική διαταραχή. Συναισθηματικοί παράγοντες συνοδεύουν συχνά την εκδήλωσή του, ωστόσο δεν οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Στις θεραπευτικές προσεγγίσεις ο ρόλος της συμβουλευτικής είναι σημαντικός γιατί βοηθάει στη διαχείριση της ανησυχίας, του φόβου και των αρνητικών συναισθημάτων που τον συνοδεύουν.

• Ο τραυλισμός οφείλεται σε κάποιο συναισθηματικό τραύμα. Αν και υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ένα τραυματικό επεισόδιο μπορεί να τον πυροδοτήσει σε ένα παιδί που έχει προδιάθεση, οι επιστημονικές έρευνες καταλήγουν ότι συνήθως δεν είναι η βασική αιτία του τραυλισμού.
• Ο τραυλισμός οφείλεται στην κακή γονική ανατροφή και φροντίδα. Οταν ένα παιδί τραυλίζει, ούτε οι γονείς φταίνε και φυσικά ούτε και το ίδιο. Το άγχος στο περιβάλλον μπορεί να το επιδεινώσει, αλλά δεν είναι η αιτία.

• Τα παιδιά που τραυλίζουν μιμούνται κάποιον γονέα, συγγενή ή φίλο που τραυλίζει. Ο τραυλισμός δεν είναι κολλητικός. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει γενετική προδιάθεση και τα παιδιά γονέων που τραυλίζουν εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες για τραυλισμό. Αρα δεν προκαλείται από μίμηση.

• Ο τραυλισμός είναι μια κακιά συνήθεια που εάν θελήσει κάποιος μπορεί να τη σταματήσει. Ο τραυλισμός έχει πολυπαραγοντικό υπόβαθρο. Εχει οργανική αιτιολογία, σχετίζεται δηλαδή με τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ομιλία, υπάρχει γενετική προδιάθεση, αλλά φαίνεται ότι για την εκδήλωσή της θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο η ανάπτυξη του παιδιού όσο και η δυναμική της οικογένειας.

• Καταπιέζοντας τον αριστερόχειρα να γράψει με το δεξί προκαλούμε τον τραυλισμό. Θεωρία ευρέως διαδεδομένη στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά καταρρίφτηκε από το 1940. Φυσικά, το γεγονός αλλαγής της εγκεφαλικής πλαγίωσης σε ένα μικρό παιδί μπορεί να επιδεινώσει τον τραυλισμό σε κάποιες περιπτώσεις λόγω του αυξημένου άγχους του.

Εάν ανησυχείτε σε οποιοδήποτε ηλικιακό στάδιο, απευθυνθείτε σε ειδικευμένο λογοθεραπευτή και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών
(www.logopedists.gr).

Από τη Χαρά Καραμήτσου (λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES