Πως να έχετε μία τέλεια οργανωμένη ντουλάπα

Σπιτι

4moms team , 10-01-2016

Μια από τις δουλειές που πρέπει να γίνουν μέσα στο χειμώνα είναι η οργάνωση της ντουλάπας μας. Ειδικοί σε θέματα οργάνωσης και καθαριότητας μας προτείνουν τα καλύτερα tips για να οργανώσουμε τη ντουλάπα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο λειτουργική.

Άλλωστε το να έχετε ένα σωρό ρούχα που δεν βρίσκετε ποτέ μέσα στο χάος της ντουλάπας σας είναι κρίμα. Γιατί να μην ντύνεστε πάντα κομψά και ωραία, ακόμα και εκείνα τα πρωινά που τρέχετε σαν τρελοί να προλάβετε να ετοιμαστείτε επειδή σας πήρε λίγο παραπάνω ο ύπνος;

Η Andrea Rapke, Ιδρύτρια του «Orgabised Move» και η Melanie Charlton, CEO του «Clos-ette», μοιράζονται μαζί μας τα μυστικά για την πιο οργανωμένη ντουλάπα.

Ξεφορτωθείτε τα παλιά ρούχα Μην κρατάτε ρούχα που δεν έχετε φορέσει πάνω από 2 χρόνια και δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία. Επίσης ξεφορτωθείτε όλα τα ρούχα που είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα και δεν πρόκειται να τα φορέσετε. Αν δεν κάνετε χώρο στη ντουλάπα σας πώς θα έρθουν καινούρια ρούχα; Δωρίστε τα ρούχα που θέλετε να πετάξετε σε κάποιον οργανισμό ή σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

thehomeissue_closet011Ξεφορτωθείτε παλιά ρούχα για να κάνετε χώρο για τα καινούρια!

Χωρίστε τη ντουλάπα σας σε τομείς Πάρτε ένα χαρτί σχεδιάστε τη ντουλάπα σας και αποφασίστε σε ποιο σημείο θα βάλετε το κάθε ρούχο ή αξεσουάρ. Βρείτε καταρχάς όλα τα πράγματα που έχετε στη ντουλάπα και χωρίστε τα σε κατηγορίες (αξεσουάρ, μπλούζες, παντελόνια, κλπ). Στη συνέχεια κάντε σε διάγραμμα τη ντουλάπα σας και βρείτε πού θα βάλετε το κάθετι για να είναι η ντουλάπα πιο λειτουργική. Οργανώστε την πρώτα στο μυαλό σας για να την οργανώσετε στη συνέχεια και στην πραγματικότητα.

Έξτρα tip: Χρησιμοποιήστε πολύ λεπτές κρεμάστρες για να εξοικονομήσετε χώρο.

Ξεκινήστε την οργάνωση

Μπλούζες: Οι ειδικοί τονίζουν πως όταν ένα ρούχο είναι κρεμασμένο είναι πολύ πιο εύκολο να το δείτε και να το φορέσετε. Αν λοιπόν υπάρχει χώρος στη ντουλάπα για να κρεμάσετε όλες σας τις μπλούζες, τότε κρεμάστε τις.

thehomeissue_closet051Χωρίστε τις μπλούζες ανά κατηγορίες που σας βολεύουν. Ξεκινήστε από τις αμάνικες και προχωρήστε προς τις μακρυμάνικες ή χωρίστε τις με κριτήριο το αν είναι βραδινές ή πρωινές.

Πουλόβερ: Τα πουλόβερ πρέπει να τα έχετε διπλωμένα στη ντουλάπα σας για να μην ξεχειλώσουν. Οπότε βάλτε τα σε κάποιο ράφι και αποφύγετε να τα κρεμάσετε.

Τζιν: Μπορείτε να οργανώσετε τα τζιν σας ανάλογα με το πώς εσείς θέλετε να το κάνετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα οργανώσετε ανά χρώμα, στιλ, μέγεθος, μάρκα ή κάπως αλλιώς. Ίσως η πιο εύκολη λύση είναι να τα οργανώσετε χρωματικά και να τα κρεμάσετε είτε κατακόρυφα (αν χωράνε στη ντουλάπα σας), είτε διπλωμένα.

thehomeissue_closet021Αν η ντουλάπα σας διαθέτει ύψος τότε κρεμάστε τα τζιν σας κατακόρυφα.

Παντελόνια/Φούστες/ Σορτς: Τα καλά παντελόνια μπορείτε να τα κρεμάτε χρησιμοποιώντας κλιπς στις άκρες ώστε να μην τσαλακώνονται. Αν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο, γυρίστε τα παντελόνια από την ανάποδη ώστε να μην τους αφήσει σημάδι το κλιπ. Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο και για τις φούστες ή τα σορτς που δεν θέλετε να τσαλακώνονται.

Φορέματα: Η Rapke μας προτείνει να κρεμάμε τα φορέματα ανά χρώμα. Της ίδια της αρέσει να ξεκινάει με τα στράπλες και να καταλήγει στα μακριμάνικα. Μην αφήνετε ποτέ τα φορέματά σας μέσα σε πλαστικές σακούλες καθαριστηρίου. Τα χημικά από το στεγνό καθάρισμα «επιτίθενται» στις ίνες των ρούχων και τις καταστρέφουν.

Κοσμήματα: Προσθέστε μια έξτρα μικρή ντουλάπα ή συρταριέρα μέσα στη ντουλάπα σας για να βάζετε εκεί τα κοσμήματά σας ή τοποθετήστε τα σε οργανωμένα ραφάκια πάνω στο κομοδίνο σας. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι να τα βλέπετε για να τα φοράτε σε καθημερινή βάση. Καθετί που φοράτε μην ξεχνάτε να το τοποθετείτε πάλι μέσα στο κουτί του. Αν δεν το κάνετε τότε την επόμενη μέρα θα φορέσετε πάλι τα ίδια γιατί απλούστατα θα τα βρείτε εύκολα μπροστά σας.

thehomeissue_closet041Οργανώστε τα κοσμήματά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να τα βλέπετε και να τα φοράτε συχνότερα.

Τσάντες/ Φουλάρια/Καπέλα: Καλό είναι να έχετε σε κοινή θέα τις τσάντες και τα αξεσουάρ σας ώστε να μπορείτε να τα βλέπετε και να τα χρησιμοποιείτε πιο τακτικά. Πολλές γυναίκες καταχωνιάζουν τις τσάντες σε κάποιο ντουλάπι και έτσι καταλήγουν να φοράνε όλο τον χρόνο την ίδια τσάντα. Βάλτε στο πλαϊνό της ντουλάπας σας μια ράγα και κρεμάστε εκεί όλα τα φουλάρια και τις ζώνες. Αν έχετε αδυναμία στα καπέλα, τότε φυλάξτε τα μέσα σε κουτιά. Βγάλτε φωτογραφίες των καπέλων που υπάρχει σε κάθε κουτί και κολλήστε τις απ’έξω.

Εσώρουχα: Οργανώστε τα εσώρουχά σας ανά χρώμα, μέγεθος και στιλ. Μια καλή λύση είναι να τα διπλώσετε όπως κάνουν στα καταστήματα το ένα πίσω από το άλλο. Έτσι θα μπορείτε να τα βλέπετε όλα μαζί και να μην φοράτε τα ίδια και τα ίδια. Μην κρατάτε εσώρουχα για ξεχωριστές καταστάσεις. Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και επιπλέον όταν ένα εσώρουχο δεν φοριέται μπορεί να ξεχειλώσει ή να χαλάσει.

thehomeissue_closet031Οργανώστε τα εσώρουχά σας σε συρτάρια και φροντίστε να τα φοράτε όλα με τη σειρά.

Παπούτσια: Βάλτε τα παπούτσια σας σε ξεχωριστή ντουλάπα ή παπουτσοθήκη ώστε να μπορείτε να τα βλέπετε και αυτά σε καθημερινή βάση. Τοποθετήστε το κάθε ζευγάρι εναλλάξ, δηλαδή μύτη με τακούνι, ώστε να βλέπετε καλύτερα τις επιλογές σας. Κρύψτε παπούτσια που δεν χρησιμοποιείτε συχνά ή προορίζονται για συγκεκριμένο σκοπό (πχ παπούτσια τένις ή χορού) και βάλτε πιο μπροστά αυτά που φοράτε συχνότερα.

Πηγή: spirossoulis.com

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES