Εγώ και το σπίτι μου: γιατί η εμφάνιση μετράει;

4woman

 

Απο την Αναστασία Καρούτη,

Πώς η φροντίδα της εξωτερικής μας εμφάνισης μοιάζει με τη φροντίδα που δείχνουμε για την καθαριότητα και τη διακόσμηση του σπιτιού μας; Γιατί η φροντίδα της εξωτερικής μας εμφάνισης και της εικόνας του σπιτιού μας μετράει τόσο; Έχουν όλα αυτά αντίκτυπο σε εμάς και την ψυχολογία μας;

  1. Η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου ή ενός αντικειμένου είναι η πρώτη πληροφορία που λαμβάνουμε για το άτομο ή το αντικείμενο αυτό. Ίσως κάτι τέτοιο να ακούγεται ρηχό και επιπόλαιο, όμως έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Κρίνουμε τους άλλους ή ένα προϊόν ή οτιδήποτε αντικρίζουμε ακριβώς τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Η εικόνα είναι η πρώτη πληροφορία που έχουμε για κάποιον ή για κάτι και είναι σημαντική, μιας και μας προκαλεί συγκεκριμένες αντιδράσεις. Δε θα έπρεπε να είναι έτσι, όμως αυτό συμβαίνει.
  1. Ένας άνθρωπος που δε φροντίζει την εμφάνισή του είναι σαν να θεωρεί πως είναι ασήμαντος. Όταν δεν περιποιούμαστε τον εαυτό μας είναι σαν να παραδεχόμαστε πως δεν υπάρχει σε εμάς κάτι τόσο σημαντικό που να αξίζει φροντίδα και προσοχή. Μοιάζει να φωνάζουμε πως δεν αξίζουμε τόσο. Όταν το σπίτι μας, αντίστοιχα, είναι ακατάστατο και βρόμικο, μοιάζει να θεωρούμε πως δεν είναι κάτι με ιδιαίτερη αξία. Συνήθως φροντίζουμε και περιποιούμαστε ό,τι αγαπάμε. Η εμφάνιση σε μια τέτοια περίπτωση μετράει για τον απλούστατο λόγο ότι δίνουμε περισσότερη προσοχή σε κάτι όμορφο, παρά σε κάτι απεριποίητο, αλλά και γιατί μια ωραία εμφάνιση δείχνει πως κάτι αξίζει και πως λαμβάνει την ανάλογη φροντίδα και επιμέλεια.
  1. Όταν έχουμε φροντίσει την εμφάνισή μας, κοινωνικοποιούμαστε με μεγαλύτερη άνεση. Μιλάμε πιο άνετα, έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πιστεύουμε πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Αντίστοιχα, όταν το σπίτι μας είναι στην εντέλεια, νιώθουμε την άνεση να καλέσουμε φίλους – είμαστε υπερήφανοι για το σπίτι μας και το απολαμβάνουμε. Η εμφάνιση η δική μας και του σπιτιού μας λειτουργεί έτσι σαν τονωτικό.
  1. Όταν φροντίζουμε την εμφάνισή μας, φροντίζουμε και την υγεία μας: το βούρτσισμα των δοντιών μας, η προσωπική υγιεινή και η άσκηση, εκτός από το γεγονός ότι μας κάνουν να δείχνουμε όμορφοι/-ες, φροντίζουν και την καλή υγεία του οργανισμού μας. Αντίστοιχα, ένα σπίτι καθαρό μας προφυλάσσει από τον κίνδυνο μολύνσεων και λοιμώξεων.

Τελικά, μετράει η εμφάνιση;

Φροντίζω την εμφάνισή μου σημαίνει πως είμαι καθαρός/-η, τα ρούχα μου είναι πλυμένα και σιδερωμένα και με κολακεύουν, τα μαλλιά μου είναι χτενισμένα. Δε σημαίνει πως ξοδεύω ώρες μπροστά στον καθρέπτη ή στο γυμναστήριο. Αντίστοιχα, το σπίτι μου είναι περιποιημένο όταν είναι καθαρό, με τα αντικείμενα όλα στη θέση τους, χωρίς σκουπίδια και άσχημες μυρωδιές. Έτσι, λοιπόν, η εμφάνιση:

-Μετράει για να δημιουργήσει μια πρώτη, ευνοϊκή εντύπωση. Από εκεί και πέρα, η ουσία είναι πολύ πιο σημαντική.

-Μετράει στην αυτοπεποίθηση που έχουμε. Όταν γνωρίζουμε πως «είναι η μέρα μας», νιώθουμε έτοιμοι/-ες για όλα. Όταν το σπίτι μας λάμπει, νιώθουμε γεμάτοι υπερηφάνεια, σαν να μένουμε σε παλάτι.

-Όσον αφορά τους ανθρώπους, η εμφάνιση μετράει σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με δημόσια παρουσία κάποιου. Όταν μιλάμε για κάποιο χώρο, η εμφάνισή του μετράει περισσότερο όταν πρόκειται για κάποιο χώρο συνάθροισης ανθρώπων (κατάστημα), συνήθως επαγγελματικό. Μια φροντισμένη εμφάνιση, τότε, μας κάνει να νιώθουμε εμπιστοσύνη ως προς το αντίστοιχο άτομο/ χώρο.

Επομένως, ας είμαστε ενήμεροι ότι λαμβάνουμε υπόψη μας την εμφάνιση ενός ατόμου ή ενός χώρου ασυνείδητα, άρα κρίνουμε κάτι ή κάποιον από τον τρόπο που δείχνει. Το γεγονός αυτό δε μας κάνει λιγότερο ή περισσότερο ματαιόδοξους, απλώς μας φωνάζει να περιμένουμε λίγο προτού εκδώσουμε την ετυμηγορία μας

http://www.flowmagazine.gr

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES