Τα αθηναϊκά brunch

Ωρα Για Θεατρο

Μια μόδα που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει! Ολοένα και περισσότερα μαγαζιά προσφέρουν πρωϊνό-μεσημεριανό, μια μίξη που αγαπούν μικροί και μεγάλοι…

Τα δικά μου αγαπημένα – όχι τόσο για το φαγητό, αλλά για την αίσθηση του χώρου – είναι στο κέντρο με διαφορά το NOEL. Στην αγαπημένη στοά επί της Κολοκοτρώνη εχεις όλο το χρόνο αυτή τη γλυκιά, ζεστή χριστουγεννιάτικη αίσθηση συνοδεία ωραίας μουσικής και κοκτέηλ. Για μένα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στο NOEL γιατί συνδυάζεται με επίσκεψη και “ψώνια” στο Ροδακιό, αυτό το αγαπημένο βιβλιοπωλείο/εκδοτικό οίκο… Εάν βρεθείτε στο NOEL μια επίσκεψη στο Ροδακιό επιβάλλεται! Στα βόρεια προάστεια το NINNOLO στην Κηφισιά (Αγίου Δημητρίου 8) σερβίρει νοστιμιές με… το κιλό!

Κατά τα λοιπά στο κέντρο, στα βόρεια και στα νότια προάστεια τα μαγαζιά με brunch πληθαίνουν όπως τα μανιτάρια μετά τη βροχή…

Στο Σύνταγμα τις Κυριακές (12-5 μ.μ. ) μπορείς να κάνεις check in στo πολυτελές New Taste, στο ισόγειο του «New Hotel», και να χαρείς την αισθητική των Βραζιλιάνων αδερφών Καμπάνα και τις χάρες του in house αρτοποιείου. Ωραία ψωμιά, κρουασάν, πίτες, τάρτες, σαλάτες, αβγά ή κάτι ανάμεσα στα δύο –όπως μια νισουάζ με φρέσκο τόνο και αβγό ποσέ– συγκατοικούν στο πλουσιοπάροχο μενού με burgers και Black Angus steaks, ενώ τα γλυκά είναι πολλά και ξελογιαστικά.

Όχι πολύ μακριά, στο wine bar By the Glass, στη φωτεινή στοά Ράλλη, πίσω από τη ρώσικη εκκλησία, κάθε Κυριακή κυκλοφορούν κροκ μεσιέ, ριζότο με μανιτάρια φρικασέ και λάδι τρούφας, burger με τσιπς πατάτας κι ένα «άλλο» hot dog με νόστιμο, γίδινο λουκάνικο και coleslaw. Τα sittings είναι δύο (12-3 μ.μ. και 3-6 μ.μ. ), ενώ από τις 2 μ.μ., που είναι καλή ώρα για να τσεκάρει κανείς και τη wine list, το φαγητό συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, συνήθως σε jazzy τόνους.

Λίγα βήματα πιο πέρα, στην πλατεία Συντάγματος, το cafe του Public δίνει την εναλλακτική του σαββατιάτικου brunch, που συνδυάζεται και με ψώνια. Στον μπουφέ που στήνεται στον πέμπτο όροφο από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. σάς περιμένουν καφές φίλτρου, ψωμί, μέλι, μαρμελάδες, scrambled eggs, λουκάνικα, πίτες, γιαούρτι και φρούτα, κέικ, κρουασάν και μάφιν, με € 12 το άτομο.

Για να πάμε και προς τη μεριά του Κολωνακίου, τις Κυριακές (12-6 μ.μ. ) το φιλικά μοντέρνο It Restaurant στη Σκουφά προτείνει ένα brunch menu με πολλά αβγά (ομελέτες, κρεπολέτες, ποσέ, αβγόφετες ), πίτσες, το γνωστό Sunday burger του με αβγό μάτι, αβοκάντο, μπέικον και μανιτάρια, ζυμαρικά, pancakes, σπιτική μπουγάτσα και μους σοκολάτας.

Το brunch του Mama Roux στην Αιόλου παραμένει από τα πλέον δημοφιλή. Κάθε Κυριακή (12.30-6 μ.μ. ) σας δίνουν ραντεβού πιάτα που κινούνται στον πολυσυλλεκτικό ρυθμό που χαρακτηρίζει την κουζίνα: Istanbul eggs, π.χ., δηλαδή αβγά ποσέ με αρωματικό βούτυρο με φασκόμηλο και μπούκοβο, ή ένα breakfast burrito με αβγά scrambled, καπνιστό λουκάνικο, φρέσκια salsa, τσένταρ και αβοκάντο μέσα σε τορτίγια, burgers και bagels.

Ακόμη πιο παλιά… καραβάνα, με τη συνήθεια να ξεκινάει αργά, στη 1 μ.μ., και να κρατάει μέχρι τις 8 μ.μ., είναι το ατμοσφαιρικό bar-restaurant Nixon στον Κεραμεικό, με τον Marko Rossi να εντάσσει τα σαββατοκύριακα στις διεθνείς brunch προτάσεις του αρκετά ελληνικά υλικά. Λόγου χάρη, φτιάχνει ομελέτα με άγρια μανιτάρια, θυμάρι και γραβιέρα Νάξου, μια καρμπονάρα με μπέικον Σπάρτης, πρόβειο βούτυρο και παρμεζάνα και, εκτός από pancakes, ρίχνει στο τραπέζι και μια κρέμα μαστίχας με σιροπιαστό τσουρέκι και μακαρόν φιστίκι.

Μπορεί να είναι πιο καινούργιο, αλλά το brunch του καλόγουστου Underdog στο Θησείο (κάθε Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ. ) κρατάει το δυνατό χαρτί του εξαιρετικού καφέ – και τεχνογνωσία έχουν, και ταξιδεύουν ανά τον κόσμο εμπλουτίζοντας τη συλλογή τους. Το ειδικό μενού κρύβει σαλάτες, διάφορα αβγά, burger με μοσχάρι ή με κοτόπουλο και pancakes για τους γλυκατζήδες. Μετά τον καφέ πολλοί συνεχίζουν με κάποια από τις σαράντα διαφορετικές μπίρες ή τα κοκτέιλ του μπαρ.

Στο Κουκάκι αναλαμβάνει ο φιλικός Monsieur Barbu, με brunch κάθε Σάββατο και Κυριακή (12-4 μ.μ. ). Έχει να προτείνει σάντουιτς με κοτόπουλο tandoori σε ψωμάκι τσιαμπάτα, κολοκυθόσουπα με τζίντζερ, αλμυρή τάρτα με ανθότυρο και καραμελωμένα κρεμμύδια, κις λορέν, το γνωστό του burger και pancakes, είτε με μέλι και φρούτα είτε με σοκολάτα και Oreo.

Όσο για τα Πετράλωνα, έχουν τον δικό τους κύριο: ο επίσης χαλαρός Κύριος Χου κάθε Κυριακή 11 π.μ.-3 μ.μ. κρατάει κι αυτός το τέμπο του brunch με pancakes με σοκολάτα ή σιρόπι σφενδάμου, κροκ μαντάμ, scrambled eggs, γαλλική ομελέτα, σοκολατόπιτα και μπανόφι.

Να κλείσουμε τα του κέντρου με το 48 Urban Garden, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Iλεάνα Τούντα», που συνεχίζει το κυριακάτικο Bubble Brunch του με φόντο ένα απίθανο vintage trailer και αίσθηση εσωτερικού κήπου. Από τις 12.30 το μεσημέρι, ελληνικοί αφρώδεις οίνοι, σαμπάνιες και sparkling κοκτέιλ γεμίζουν τα ποτήρια κι η κουζίνα φτιάχνει scrambled eggs με τσορίθο και σος παλαιωμένου τσένταρ, αλλά και Sloppy Joe σάντουιτς με chili con carne, pancakes και πολλά ακόμη.
Τα βόρεια brunch

Στο Twenty One Restaurant του ομώνυμου ξενοδοχείου κάθε Κυριακή (12.30-5 μ.μ. ) ξεδιπλώνεται μια κομψή brunch πρόταση, που, από organic granola με φρούτα και γιαούρτι ή γάλα και βάφλες με κόκκινα φρούτα και σιρόπι σφενδάμου, περνάει σε αβγά Μπένεντικτ με προσούτο και σπαράγγια και burger με μπρι, μαρμελάδα σύκου και μπιφτέκι από Black Angus.

Επίσης στην Κηφισιά, το ζεστό all-day Αμαρυλλίς επιλέγει από τα περσινά θεματικά brunches του τα πιο αγαπημένα πιά­τα. Κάστανα τυλιγμένα σε μπέικον με σάλτσα τσίλι, potato wedges με cheddar, New York hot dogs με καραμελωμένα κρεμμύδια, corn dogs, κις και κέικ, pancakes και βάφλες, αβγά μάτια σε φωλιές από μπριός και πολλά ακόμη, σε έναν μπουφέ που στοιχίζει € 20 το άτομο (€ 12 τα παιδιά ) μαζί με καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.

Brunch με ολίγον από Ιαπωνία είναι αυτό του Rakkan, κάθε Κυριακή (12-5 μ.μ. ).
Κάτω από τον «γεωμετρικό» του ουρανό συναντάς αυγά Μπένεντικτ με σπανάκι και σολομό σε miso, tacos με μοσχάρι και coleslaw με wasabi, burgers, περουβιανό σουφλέ και namelaka.

Και για να πάμε μέχρι το Νέο Ψυχικό, το καινούργιο, άνετο Τier & tout έχει στις κυριακάτικές του συνήθειες ένα καλαθάκι γεμάτο ψωμιά, μπισκότα και κέικ, βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι και πραλίνα, αλλά και ομελέτες, αβγά ποσέ ή τηγανητά, κροκ μεσιέ ή μαντάμ, σαλάτες, σούπες, burgers και rib eye. Σερβίρονται από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ.

Τα νότια brunch

Το Mama Roux της Γλυφάδας, ή αλλιώς Mama Roux South (12.30-7 μ.μ. ), εκτός των πιάτων του κυριακάτικου brunch που μοιράζεται με το αδερφάκι του, ως «νότιο» έχει και beignets –λουκουμάδες αλά Νέα Ορλεάνη– και ένα low & slow κομμάτι συνδεδεμένο με το custom made καπνιστήριό του (βλ. spare ribs με γκλάσο από bourbon, και μπριοσάκια με brisket ).

Tα νεανικά Gazi College στη Γλυφάδα και στον Πειραιά, όπως κι αυτό του Γκαζιού, σερβίρουν (11 π.μ.-7 μ.μ. ) τις Κυριακές κρουασάν με scrambled eggs και σολομό, πίτα περέκ με βραστό αβγό και κασέρι, πολλών ειδών pancakes και όχι μόνο.

Έχετε πάντως υπόψη και το ζεστά πολυτελές Malabar-In House του ξενοδοχείου «Τhe Margi» στη Βουλιαγμένη, γιατί το Brunch & Bubbly που εγκαινίασε τις γιορτές συνεχίζεται τις Κυριακές (12.30-6.30 μ.μ. ) με αβγά από τη Margi Farm σε διάφορες εκδοχές, ζυμαρικά, σαλάτες, fish & chips με σος ταρτάρ και burgers, rib eye και Τ-bοne.

Το cocktail bar Τhe Clumsies στην Πραξιτέλους αυτό το χειμώνα διοργανώνει το δικό του, γαστρονομικό brunch festival. Γνωστοί σεφ (πέρασαν π.χ. o Jean Charles Metayer, o Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο Γκίκας Ξενάκης, ο Δημήτρης Κατριβέσης ) αναλαμβάνουν εκ περιτροπής το κυριακάτικο brunch, που σερβίρεται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 μ.μ., με τους bartenders του να σιγοντάρουν.

Εκτός αυτού, στo City Bistro στη στοά Σπυρομήλιου, στο CityLink, πέραν του ότι μπορείς να δοκιμάσεις σε καθημερινή βάση αβγά scrambled και Μπένεντικτ, κροκ μαντάμ και pancakes, κάθε Κυριακή εμφανίζονται κάποια έξτρα πιάτα, τα οποία επιμελούνται food bloggers και… εραστές της γεύσης.

Το οργανωμένο Kid’s Corner του «La Suite Lounge»
Στο Βυζαντινό του «Hilton», τον κυριακάτικο μεσημεριανό μπουφέ (€ 45 το άτομο, παιδιά έως 5 ετών δωρεάν, 6-12 ετών € 22,5 ) που ξεκινάει στις 12.30 μ.μ. συμπληρώνουν a la carte επιλογές πρωινού/δεκατιανού, οπότε κανονίζετε όπως θέλετε την πορεία σας μεταξύ brunch και lunch, ενώ στην παιδική γωνιά με τα πολύχρωμα τραπεζάκια, τις ξυλομπογιές και τα τουβλάκια οι μικροί μπορούν να διασκεδάσουν με τον ανιματέρ. Αναλόγως στο La Suite Lounge του «St George Lycabettus» υπάρχει μπουφές (12-4 μ.μ., € 19 το άτομο, παιδιά έως 12 ετών € 10 ) με σαλάτες, bagels, χυμούς κι ένα σιντριβάνι σοκολάτας, ένα yogurt bar, αβγά, burgers και pancakes a la carte, όπως και ένα Kid’s corner όπου απασχολούνται δημιουργικά τα πιτσιρίκια.

Kάθε μέρα brunch
Καθημερινά, 10 π.μ.-2 μ.μ., στα δύο Nice ‘n’ Easy, του Κολωνακίου και της Κηφισιάς, σερβίρουν αβγά ποσέ, ομελέτες από ασπράδια ή κλασικές, huevos rancheros, πίτες, bagels, burgers… Την ίδια τακτική ακολουθεί και το Osterman στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, προτείνοντας μέχρι τις 7 μ.μ. σάντουιτς με Black Angus και γλυκό τσίλι, Reuben σάντουιτς με παστράμι, έμενταλ και λάχανο τουρσί, αβγά, french toast κ.ά. ενώ brunch επιλογές ενσωματώνουν στο μενού τους και το 7 Food Sins στην Πλάκα και το The Dalliance Ηοuse στην Κηφισιά. Το επίσης all-day Soleto στη Γλυφάδα έχει πραγματικά μεγάλη ποικιλία επιλογών σε καθημερινή βάση: από νωρίς το πρωί μέχρι τη 1 μ.μ. στα τραπέζια του κυκλοφορούν βιολογικά αβγά από τη φάρμα του σε πολύ μεγάλη ποικιλία, αλλά και καλαθάκια με αρτοποιήματα, βούτυρο και μέλι, πολλά διαφορετικά tortilla wraps και panini – με φρέσκo κατσικίσιο τυρί, σύκα και προσούτο Πάρμας, με μοτσαρέλα, ντομάτα, ρόκα και σπιτικό πέστο κ.α. Όσο για το The Εgg στον Χολαργό (Μεσογείων 236, 2106520326 ) είναι κανονικό βασίλειο των αβγών. Aπό τις 8 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. και μέχρι τα μεσάνυχτα τα παρασκευοσάββατα, παίζουν αβγά τηγανητά, scrambled, φρουτάλια, στραπατσάδα, ομελέτα, κροκ μαντάμ…

Πηγή: Αθηνόραμα

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES