Μαμά θέλω, θέλω, θέλω…H ώρα του δώρου!

Παιδιά

Το παρακάτω κείμενο είναι πιο παλιό.. Αισθάνομαι, όμως, ότι είναι ακόμη επίκαιρο… Ακόμη περισσότερο γιατί αρκετά από αυτά που έκανα και είπα πριν περίπου 3 χρόνια στην κόρη μου απέδωσαν καρπούς… οπότε και σας το συνιστώ. Γιατί στα 7 μιση της η Παυλίνα είναι περισσότερο δοτική, λιγότερο απαιτητική και απολύτως συνεννοήσιμη. Εννοείται είναι και θέμα ηλικίας αλλά θέλω να πιστεύω ότι κάτι κάνω και εγώ σωστά…

Ημέρα Σάββατο. Το παιδί στο σπίτι. Η τηλεόραση – κακώς – αναμμένη και αρχίζει ο βομβαρδισμός… Διαφημίσεις η μια μετά την άλλη να διεγείρουν την υπερκαταναλωτική όρεξη των παιδιών μας. Στο δικό μου σπίτι τουλάχιστον έχουμε αρχίσει εδώ και μέρες τα ΘΕΛΩ! Πραγματικά κάθε χρόνο αισθάνομαι ότι αυτή η διαφήμιση με τα Jumbo, τη σακούλα, το σύνθημα και τις ημέρες που υπολοίπονται για τα Χριστούγεννα είναι σαν τη σκανδάλη που σου βάζουν στον κρόταφο και σε απειλούν!!!

Μαζί με τα Χριστούγεννα, λοιπόν, έρχεται και η ώρα των θέλω! Εάν αρχίσετε να μετράτε τις φορές που θα ακούσετε τη λέξη θέλω το επόμενο 20ημερο θα χάσετε το μέτρημα. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταναλωτική μανία των παιδιών; Το προφανές φυσικά είναι να μην τα αγοράζουμε! Αλλά και πάλι αυτή η τάση να θέλουν ότι βλέπουν είναι ανησυχητική…

Πριν ένα χρόνο όταν βλέπαμε διαφημίσεις προσπαθούσα να της εξηγήσω ότι δεν μπορεί να τα αγοράσει όλα. Καταλήγαμε να έχουμε κρίση οργής στο σπίτι για μια διαφήμιση – την οποία σε λίγη ώρα την ξέχναγε και μαζί το αντικείμενο του πόθου της. Για να “αποφύγω”, λοιπόν, αυτές τις εκρήξεις ενέδωσα και εγώ στην πρακτική “ναι θα το πάρουμε”. Εν ολίγοις, τα περσινά Χριστούγεννα στα λόγια αγοράσαμε ότι κυκλοφορεί. Φαντάζομαι ότι οι ειδικοί θα μου έλεγαν ότι είναι εγκληματικό.

Φέτος, λοιπόν, αποφάσισα να ακολουθήσω άλλη πρακτική. Θεωρώ ότι είναι πια σε μια ηλικία που μπορεί να αντιληφθεί η να επεξεργαστεί βασικές πληροφορίες. Φέτος τα Χριστούγεννα αποφάσισα να είναι διδακτικά.

1. Θα επισκεφτώ με την κόρη μου ένα ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σκοπός μου είναι να παρακολουθήσω τη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Να δει ότι στη ζωή υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα από την Barbie Pop Star! Δεν έχω σκοπό να της στερήσω την  Barbie Pop Star, αλλά μια εικόνα χίλιες λέξεις. Ευελπιστώ ότι μακροπρόθεσμα θα την βοηθήσει πολύ!

2.Γράψαμε ήδη γράμμα και το βασικό δώρο θα μας το φέρει ο Αη Βασίλης. Θα φτιάξουμε κουλουράκια και θα βάλουμε γάλα για να πιεί παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα θα ανοίξουμε το δώρο που θα μας αφήσει! Και ναι θα είναι Barbie Pop Star. Όχι δώρα από εμάς τους γονείς γιατί ούτως ή άλλως θα πάρει δώρα από παπούδες και φίλους.

3.Στους συγγενείς και φίλους έχω δώσει σαφείς οδηγίες. Οι παπούδες μόνο ένα δώρο και όχι ότι ζητήσει – αυτό το σούπερ αντικείμενο πόθου θα της το φέρει ο Αη Βασίλης της εξήγησα. Οι συγγενείς και φίλοι έχω ζητήσει να της φέρουν μικρά πράγματα που έχουν σχέση με ζωγραφική, χειροτεχνίες ή κοκκαλάκια για τα μαλλιά. Στους φίλους είπα να μας πάρουν πρακτικά πράγματα όπως πετσέτα για μπάνιο, σεντόνια, παντόφλες…Να καταλάβει, δηλαδή, ότι δώρο δεν είναι μόνο τα παιχνίδια.

4.Δεν θα ενδώσω να της αγοράσω μικρά πράγματα που μου ζητάει κατά την περίοδο των γιορτών.

5.Θα φροντίσω να την απασχολήσω με δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού. Θα ψήσουμε, θα φουρνίσουμε, θα αλευροθούμε, θα ζωγραφίσουμε, θα φτιάξουμε παιχνίδια, θα παίξουμε παζλ. Θα πάμε θέατρο, σε χριστουγεννιάτικες γιορτές, σε συναυλίες, σε υπαίθριες γιορτές.

6.Θα ελαχιστοποιήσω την έκθεση της στην τηλεόραση.

7.Θα της εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ ότι δεν μπορούμε να έχουμε ότι ζητάμε. Τα λεφτά δεν είναι παιχνίδι και δεν είναι για πέταμα.. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις ακόμη μια κούκλα εφόσον έχεις ήδη. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε μια. Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η προσέγγιση βοηθάει την κόρη μου. Είδε προσφάτως τον Όλιβερ Τουίστ στο θέατρο και έκτοτε δεν γκρινιάζει για το φαγητό της – τύπου δεν θέλω να το φάω αυτό, θέλω να μου φτιάξεις άλλο – γιατί κατάλαβε ότι υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν να φάνε τίποτα.

Τα Χριστούγεννα είναι μαγικά και αυτή τη μαγεία δεν πρέπει να τη στερήσουμε από τα παιδιά μας. Η μαγεία των Χριστουγέννων, όμως, δεν πρέπει να συνδέεται με άφθονα δώρα. Ένα καλό δώρο και μερικά μικρά από συγγενείς και φίλους είναι υπερ αρκετά. Δεν είναι εποχές για σπατάλες. Μπορεί, λοιπόν, και τα παιδιά μας μέσα από αυτή τη συγκυρία να μάθουν να είναι ευχαριστημένα με τα λίγα και να μην ζητούν πολλά. Γιατί δυστυχώς έχω δει παιδάκια να ανοίγουν δώρο και να το πετάνε αμέσως στην άκρη καθώς έχουν πάθει ανοσία από τα πολλά που έχουν πάρει… Άλλωστε η μαγεία των Χριστουγέννων είναι η θαλπωρή, τα χρώματα, η ζωντάνια, το γέλιο, η αισιοδοξία, η αγάπη… Ας βρούμε τρόπους να τα αναδείξουμε αυτά τα Χριστούγεννα!

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Γιε μου το μέλλον είναι τώρα. Καλωσήρθες στην εποχή της ρομποτικής

Γιε μου το μέλλον είναι τώρα. Καλωσήρθες στην εποχή της ρομποτικής

Όρια στην παιδική παντοδυναμία. Τα όχι που διαμορφώνουν χαρακτήρες

Όρια στην παιδική παντοδυναμία. Τα όχι που διαμορφώνουν χαρακτήρες

Ημέρα της Γυναίκας. Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;

Ημέρα της Γυναίκας. Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;

Πόσο κοστίζει η σιωπή; Παιδικές ζωές είναι το τίμημα

Πόσο κοστίζει η σιωπή; Παιδικές ζωές είναι το τίμημα

3 λόγοι που δεν αντέχω το Καρναβάλι

3 λόγοι που δεν αντέχω το Καρναβάλι

8 πράγματα που σιχαίνομαι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

8 πράγματα που σιχαίνομαι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Έμπαινες; Ως μάνα αποφάσισα να απαντήσω στο ερώτημα

Έμπαινες; Ως μάνα αποφάσισα να απαντήσω στο ερώτημα

Τι είναι το hygge και πως μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους;

Τι είναι το hygge και πως μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους;

Χάνεις την ψυχραιμία σου, φωνάζεις, ουρλιάζεις στα παιδιά σου; Διάβασε το

Χάνεις την ψυχραιμία σου, φωνάζεις, ουρλιάζεις στα παιδιά σου; Διάβασε το