Γαλοπούλα ψητή!

Μαγειρευουμε

Αυτή η συνταγή γαλοπούλας του Γιώργου Τσούλη είναι λαχταριστή και ζουμερή… Η γαλοπούλα είναι πεντανόστιμη και το λεμόνι κρατάει την υγρασία έτσι ώστε να παραμένει ζουμερή. Φτιάξτε ξεχωριστά γέμιση χρησιμοποιώντα κιμά, κάστανα, μπαχαρικά και ρύζι προσφέροντας το σαν συνοδευτικό της γαλοπούλας. Ειδάλλως baby potatoes με δενδρολίβανο και λίγο λάδι στο φούρνο είναι ό,τι καλύτερο!

ΥΛΙΚΑ
1 ολόκληρη γαλοπούλα
300γρ.βούτυρο μαλακωμένο
4 κσ Ελαιόλαδο χωρισμένες 2 και 2
Αλάτι – Πιπέρι
1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
3 σκ. σκόρδο λιωμένες
1 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
4 φύλλα δάφνης
6 φέτες μπέικον

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:

4κλ. Δενδρολίβανο
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
150γρ λευκό κρασί
1 λτρ. νερό χλιαρό
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι – Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε το μαλακωμένο βούτυρο κι το βάζουμε σε ενα μπολ, ρίχνουμε 2 κσ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ,το ξύσμα και το χυμό απ το λεμόνι, το σκόρδο και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Αλατοπιπερώνουμε καλά την κοιλιά της γαλοπούλας και βάζουμε μεσα τα κομμένα κρεμμύδια, το λεμόνι που στύψαμε και τη δάφνη.

Ξεκολλάμε προσεχτικά την πέτσα της γαλοπούλας απ το κρέας και απλώνουμε ανάμεσα το βούτυρο. Προσέχουμε να πάει παντού, ενώ όσο βούτυρο περισσέψει το αλείφουμε πάνω απ την πέτσα.
Ρίχνουμε πάνω απ τη γαλοπούλα 2 κσ ελαιόλαδο, την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και απο κατω τοποθετούμε ένα ταψί για τα υγρά. Ψήνουμε για 10´σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Έπειτα αφαιρούμε τη γαλοπούλα απ το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.
Με τις φέτες του μπέικον σκεπάζουμε το στήθος της γαλοπούλας.
Ξαναβάζουμε στον φούρνο και υπολογίζουμε το χρόνο ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας.
Δηλαδή ανα 1/2 κιλο 30´ ψήσιμο.
Μόλις ετοιμαστεί τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα πιάτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και τα λεμόνια απο την κοιλιά της γαλοπούλας και αφου τα ψιλοκόψουμε τα ρίχνουμε σε ενα κατσαρολάκι, στη συνέχεια προσθέτουμε και το μπέικον αφου το εχουμε ψιλοκοψει, και την ντομάτα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά .
Παίρνουμε τις άκρες απ τις φτερούγες και την ουρίτσα της γαλοπούλας τα οποία ειναι μέρη της γαλοπούλας που δεν τα τρώμε και τα ρίχνουμε και αυτά μεσα στο κατσαρολάκι.
Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το νερό και τον κύβο και βράζουμε για 7-8 λεπτά.
Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα στο πλάι..

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Kids Fair Collection: Δυό μαμάδες έβαλαν σκοπό να ντύσουν όλα τα παιδιά με καινούργια ρούχα

Kids Fair Collection: Δυό μαμάδες έβαλαν σκοπό να ντύσουν όλα τα παιδιά με καινούργια ρούχα

Μια σαραντάρα ίσον δύο εικοσάρες;

Μια σαραντάρα ίσον δύο εικοσάρες;

Γιατί δε συμφωνώ με την αλλαγή φύλου στα 15

Γιατί δε συμφωνώ με την αλλαγή φύλου στα 15

5 “κανόνες” για τη σωστή ανατροφή των παιδιών σύμφωνα με το Χάρβαρντ

5 “κανόνες” για τη σωστή ανατροφή των παιδιών σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Carolyn Hartz, ποιό είναι το μυστικό της 70χρονης;

Carolyn Hartz, ποιό είναι το μυστικό της 70χρονης;

Μητέρα δύο αυτιστικών παιδιών διηγείται την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο

Μητέρα δύο αυτιστικών παιδιών διηγείται την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο

Οι “φαντασιώσεις” μιας σαραντάρας

Οι “φαντασιώσεις” μιας σαραντάρας

Οδοιπορικό στην Ήπειρο: ένας μίνι οδηγός

Οδοιπορικό στην Ήπειρο: ένας μίνι οδηγός

“Εάν δεν υπάρχει έρωτας μέσα στην εκπαίδευση, δεν υπάρχει εκπαίδευση”

“Εάν δεν υπάρχει έρωτας μέσα στην εκπαίδευση, δεν υπάρχει εκπαίδευση”