Τι δεν πρέπει να κάνει ποτέ μια καλή οικοδέσποινα

4woman

10 dont’s για το επόμενο τραπέζι σου

Με τις γιορτινές ημέρες να πλησιάζουν, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθείς σε ρόλο οικοδέσποινας. Είτε πρόκειται να καλέσεις την οικογένειά σου να μείνει στο σπίτι είτε απλά τους φίλους σου για ένα cocktail party, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις. Γιατί ποια οικοδέσποινα δεν θέλει να μείνει αξέχαστη για τη φιλοξενία της;

Να μην γνωρίζει τις ανάγκες των καλεσμένων
Το βασικό σου καθήκον σαν οικοδέσποινα είναι να ευχαριστήσεις τους καλεσμένους σου και να διασφαλίσεις ότι περνούν όλοι καλά. Επίσης, είναι σημαντικό να μπορείς να καλύψεις κάποιες από τις ανάγκες τους, μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιος χορτοφάγος στο τραπέζι, φρόντισε να υπάρχουν επιλογές και γι’ αυτόν.

Να μένει πιστή στη ρουτίνα
Όταν φιλοξενείς κόσμο στο σπίτι σου είναι ευκαιρία για γιορτή. Άλλαξε την καθημερινή σου ρουτίνα και τις συνήθειές σου. Βγάλε τα “καλά” σου μαχαιροπίρουνα, ετοίμασε μία όμορφη σύνθεση λουλουδιών για την είσοδο του σπιτιού ή άφησε τα παιδιά να κοιμηθούν λίγο πιο αργά.

Να δοκιμάζει κάτι νέο
Είτε καλείς φίλους για ποτό και fingerfood είτε οργανώνεις ένα σαββατοκύριακο με την οικογένεια, ο ρόλος της οικοδέσποινας είναι αρκετά αγχωτικός. Μην προσπαθείς, λοιπόν, να αγχωθείς περισσότερο, αποφασίζοντας να δοκιμάσεις νέες συνταγές ή συνήθειες την τελευταία στιγμή.

Να μην έχει φροντίσει για προμήθειες
Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος να χαλάσεις τη διάθεση από το να ξεμείνεις από προμήθειες. Κάνε το απαραίτητο στοκ στο μπαρ (προμηθεύσου παραπάνω μπουκάλια κρασί από όσα πιστεύεις ότι θα καταναλωθούν, παράγγειλε μία έξτρα πίτσα για το παιδικό πάρτυ και γενικά φρόντισε να υπάρχουν όλα σε αφθονία (από το χαρτί υγείας μέχρι το αρωματικό χώρου).

Να απολογείται
Μπορεί να μην πέτυχες τη διακόσμηση παραμυθένιο δάσος που είδες στο Pinterest, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι καλή οικοδέσποινα. Αν σχολιάσεις ότι το κοτόπουλο είναι λίγο στεγνό ή ότι το στρώμα κάπως σκληρό, απλά θα τονίσεις κάποια αρνητικά σημεία που μπορεί οι καλεσμένοι σου να μην έχουν προσέξει.

Να κάνει τα πάντα
Είναι αδύνατον να περνούν όλα από τα χέρια σου. Επίσης, μην ξεχνάς ότι στους καλεσμένους σου αρέσει να βοηθούν, είτε αυτό σημαίνει να γεμίσουν τις παγοκύστες είτε να βοηθήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού. Αφήνοντας τους καλεσμένους να σε βοηθούν, ενισχύεις το μεταξύ σας δέσιμο και τους κάνεις να αισθάνονται πιο οικεία.

Να αφήνει τις δουλειές για την επόμενη ημέρα
Φυσικά και δεν θα κάνεις γενική καθαριότητα το βράδυ, αλλά επιβάλλεται να μαζέψεις τα πιάτα ή να βάλεις πλυντήριο. Δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο να ξυπνήσεις την επόμενη ημέρα σε ένα ακατάστατο σαλόνι, και να προσπαθείς να βάλεις τάξη. Ζήτα ευγενικά από τους καλεσμένους σου να βοηθήσουν σε μικροπράγματα και θα δεις πόσο εύκολα και γρήγορα θα μαζευτεί το σπίτι.

Να είναι επικριτική

Αν ένας καλεσμένος χρειάζεται να κάνει ένα τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια του δείπνου, φτάσει λίγο πιο αργά στο event ή θέλει να μείνει ξύπνιος πιο αργά το βράδυ, μην αρχίσεις τις ερωτήσεις και την κριτική. Το σημαντικό είναι να αισθάνονται άνετα και να έχουν προσωπικό χώρο.Να κάνει προξενιά
Έχεις όλη την καλή διάθεση να προσκαλέσεις δύο single που πιστεύεις ότι έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους και μπορούν να τα βρουν. Αλλά μέχρι εκεί. Μην τους ζητάς επανειλημμένα να καθίσουν μαζί ή να τονίζεις συνεχώς πόσα κοινά ενδιαφέροντα έχουν. Το μόνο που θα πετύχεις είναι να τους φέρεις σε δύσκολη θέση.

Να μην χαλαρώνει
Ο ρόλος της οικοδέσποινας είναι να ευχαριστεί τους καλεσμένους της. Θα πρέπει όμως να περνάς κι εσύ καλά. Βγάλε τα παπούτσια σου όταν χαλαρώνετε όλοι στον καναπέ. Βάλε ένα ακόμα ποτήρι κρασί κι ας ξέρεις ότι δεν θα το πιεις. Απόλαυσε την παρέα των φίλων σου. Είσαι τυχερή που τους έχεις μαζί σου.

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES