Μελομακάρονα: Η συνταγή της γιαγιάς Καίτης

Μαγειρευουμε

4moms team , 08-12-2015

H γιαγιά Καίτη ξέρει καλά να κάνει το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα με τις λιχουδιές της. Είναι όμως γνωστή για την υπέροχη συνταγή της για μελομακάρονα την οποία μοιράστηκε μαζί μας και εμείς με τη σειρά μας σας την παρουσιάζουμε!

Υλικά:

  • 9 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο (ότι προτιμάτε)
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλλα σκόνη
  • 1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
  • ½ κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
  • Χοντροκομμένη ψίχα καρυδιού (για το γαρνίρισμα)

Για το σιρόπι:

  • 4 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. μέλι
  • Χυμό λεμόνι 1 κουτ. του γλυκού

Διαδικασία:
Σε μια βαθιά λεκάνη ρίχνετε και ανακατεύετε με το χέρι το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σκόνες (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο). Τη σόδα, αρχικά, τη ρίχνετε και τη διαλύετε στο φλιτζάνι  με το χυμό πορτοκαλιού (προσοχή γιατί φουσκώνει) και μετά, τη ρίχνετε στη λεκάνη συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στο μεταξύ, το baking powder το έχετε ρίξει στο αλεύρι και μαζί τα έχετε κοσκινίσει. Προσθέτετε και το αλεύρι στο μείγμα της λεκάνης σιγά-σιγά και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Μην παρασυρθείτε και ζυμώσετε πολύ, γιατί τα μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτα. Πλάθετε σε μικρό μέγεθος (γιατί γίνονται διπλάσια στο φούρνο) και ψήνετε στους 160 για 20′-25′. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι, βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζετε για 5′-6′. Το λεμόνι το ρίχνουμε προκειμένου το σιρόπι να μην ζαχαρώσει. Ρίχνετε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι, βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζετε με το χοντροκομμένο καρύδι.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES