Στο Καμερούν οι μητέρες σιδερώνουν τα στήθη των μικρών κοριτσιών

Γενικά

4moms team , 02-12-2015

Κι αυτό για να τα γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ. 

Όταν το σώμα ενός κοριτσιού αρχίζει να μπαίνει στην εφηβεία, τα στήθη μεγαλώνουν και στη Δύση οι γονείς αγοράζουν τα πρώτα σουτιέν. Στο Καμερούν φροντίζουν να υποβάλλουν τα μικρά κορίτσια σε φρικτά βασανιστήρια για να μην αφήσουν το στήθος να αναπτυχθεί.

Η περίπτωση της Grace Tchami δεν είναι μοναδική περίπτωση που από τα 9 της χρόνια, η ίδια της η μητέρα διδέρωνε τα στήθη της καθημερινά. Κάθε πρωί, έπαιρνε μία από τις βαριές πέτρες που χρησιμοποιούσε για τη λείανση των τρόφων και τη ζέσταινε πάνω σε μία φωτιά από πυρωμένα κάρβουνα. Στη συνέχεια πατούσε με την πέτρα το στήθος της Grace, για να το ισοπεδώσει και να το κάνει επίπεδο.

Η Grace θυμάται τη μητέρα της να εφαρμόζει αυτή την τακτική κάθε μέρα για τρεις μήνες. Ο μεγάλος της αδερφός, της κρατούσε τα πόδια για να μένει ακίνητη. Όταν τελείωνε η διαδικασία, η μικρή Grace, τρέμοντας ακόμη από τους πόνους, πήγαινε στο σχολείο.

Η Grace δεν είναι η μόνη κοπέλα στη Νιγηρία. Η παράδοση του «σιδερωμένου στήθους» συνεχίζεται επί χρόνια στο Καμερούν, και μοιάζει να αναπτύσσεται ραγδαία ανάμεσα στους γονείς που θέλουν να κρατήσουν τις κόρες τους μακριά από τα χέρια των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ. Βασικός στόχος είναι το σώμα τους να μην είναι θελκτικό και να μην προκαλούν τους άντρες από νωρίς. Μια πιθανή εγκυμοσύνη σε τόσο νεαρή ηλικία είναι ανεπιθύμητη.

Το 2014, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Καμερούν συμπεριέλαβε την πρακτική του «σιδερωμένου στήθους» στις διαδεδομένες τακτικές ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων που εφαρμόζονται στην περιοχή. Αυτή η «διαδικασία σιδερώματος του στήθους των νεαρών κοριτσιών με καυτές πέτρες, τούβλα ή τηγάνια από χυτοσίδηρο» έχει «επώδυνες σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες που περιλαμβάνουν πόνο, κύστες, αποστήματα, καθώς και μόνιμες ψυχολογικές και σωματικές ουλές», αναφέρεται στην έρευνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν οτι το «σιδέρωμα του στήθους» έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 3.8 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Την ώρα όμως που η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίζεται ότι αυτή η πρακτική είναι «σπάνια», ο τοπικός τύπος στο Καμερούν αναφέρει πως το ποσοστό των νεαρών κορίτσια που υποβάλλονται σε καθημερινή βάση στο «σιδέρωμα του στήθους» τους  έχουν αυξηθεί κατά 50%.

«Κάποιες κοπέλες ομολόγησαν ότι οι γονείς τους, τους θύμιζαν συνεχώς τις περιπτώσεις των κοριτσιών που απήχθησαν, σε μία προσπάθεια να τις πείσουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία», λέει ο Bashir. «Μάλιστα οι γονείς ήταν που τους είπαν ότι τα κορίτσια αυτά δεν θα είχαν απαχθεί, εαν δεν είχαν αφήσει το στήθος τους να αναπτυχθεί».

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES