All senses gastronomy… η γαστρονομία των 5 αισθήσεων

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Είναι εντυπωσιακό το πώς στην Αθήνα της κρίσης και της μιζέριας προκύπτουν εγχειρήματα όπως αυτό. Εντυπωσιακό και παρήγορο. Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό (αλλά ανησυχητικό αυτή τη φορά) είναι το γεγονός ότι ανοίγει ένα τέτοιο εστιατόριο στην Αθήνα και δεν γίνεται με τη μία talk of the town!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το All Senses Gastronomy, στη Γλυφάδα (επάνω από το γνωστό Σπίτι) είναι ένα από τα λίγα εστιατόρια στον κόσμο (και προφανώς το μόνο στην Ελλάδα) που πρεσβεύει την multi-sensory kitchen. Εντάσσει δηλαδή την κουζίνα σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία που όχι μόνο ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να διεγείρει μνήμες, συναισθήματα, προκαταλήψεις.

Θα μου πείτε: «τι μας λες τώρα; εμείς θέλουμε να πάμε να διασκεδάσουμε με την παρέα μας και να απολαύσουμε το φαγητό μας». Θα απαντήσω πως ναι. Συνήθως αυτό θέλουμε, συνήθως αυτό θέλω και εγώ. Κι όμως η προοπτική να ζήσετε μια εμπειρία που θα σας εξιτάρει και που θα την θυμάστε δεν είναι επίσης δελεαστική; Και να είστε βέβαιοι πως το All Senses Gastronomy προσφέρει ακριβώς αυτό. Αφήστε λοιπόν τις προκαταλήψεις σπίτι, ξεχάστε για ένα βράδυ τον ρόλο που έχει στη ζωή όλων μας ένα «κανονικό» εστιατόριο και ελάτε σε έναν κόσμο όπου η διαδοχή εικόνων, βίντεο, μουσικών, αρωμάτων και γεύσεων σε παρασύρει, σε ταξιδεύει …ακόμη και σε αφομοιώνει καμιά φορά!

Το All Senses Gastronomy είναι ένα εστιατόριο δώδεκα θέσεων. Ένα μεγάλο τραπέζι-οθόνη και τέσσερις τοίχοι-οθόνες επίσης πάνω στα οποία προβάλλονται εικόνες, βίντεο που δημιουργούν το κατάλληλο ερέθισμα για το κάθε πιάτο, με την μουσική και τους ήχους να παίζουν επίσης τον δικό τους ρόλο. Το όλο στήσιμο έχει κάνει η ομάδα Indigo View, με σκηνοθέτη τον Θοδωρή Παπαδουλάκη (Το νησί), μαζί με τους δημιουργούς-ιδιοκτήτες του εστιατορίου Αναστάση Σοτοβίκη και Κωνσταντίνα Μπάτζιου. Στο σκηνικό που στήνεται γύρω από κάθε πιάτο, το άκρως επαγγελματικό σέρβις και η Δανή σεφ Trine Frausing σερβίρουν, εξηγούν, «παίζουν» ώστε τα πάντα να υπηρετούν και να αναδεικνύουν εκείνη την στιγμή τη γαστρονομική εμπειρία.

Το μενού έχει στήσει ο διάστερος Δανός σεφ Ronny Emborg με πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό και η το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στα πιάτα του κυριαρχούν τα ελληνικά υλικά, το ελληνικό χρώμα. Πρόκειται για μια κουζίνα που χρησιμοποιεί αφειδώς μοντέρνες τεχνικές, που παίζει με τις υφές των υλικών που αποδομεί και ανασυνθέτει. Και μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι μέσα σε όλη αυτή την εμπειρία το φαγητό περνά κάπως σε δεύτερη μοίρα, όμως θα έχει άδικο. Ίσα-ίσα που η όλη εμπειρία δίνει άλλη διάσταση σε μια ούτως ή άλλως πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα. Στο All Senses, ανάλογα την ημέρα και την ώρα σερβίρονται τρία διαφορετικά μενού ένα με έξι πιάτα (€45 συν €20 τα κρασιά ή €12 οι χυμοί), ένα με δώδεκα (€80 συν €30 ή €20) και ένα με 24 (€135 συν €40 ή €30). Κάθε πιάτο συνοδεύεται –πραγματικά πολύ πετυχημένα- με ένα κρασί ή έναν ειδικό χυμό που ετοιμάζουν εδώ (το μόνο εστιατόριο της πόλης που προσφέρει και αυτού του είδους την εναλλακτική). Η όλη διαδικασία κρατά περί τις δύο ώρες για το μεσαίο μενού και κοντά στις τρεις για το μεγάλο.

allsenses

Είναι πολύ δύσκολο να απομονώσει κανείς την όλη εμπειρία και να κρίνει μόνο το κάθε πιάτο, θα σας πω ωστόσο ότι ακόμη και στην περίπτωση που αυτό το μενού σερβιριζόταν σε ένα «κανονικό» εστιατόριο, απογυμνωμένο από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της εμπειρίας που ζεις εδώ, θα μιλούσαμε για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και καλύτερα εστιατόρια της πόλης! Ορισμένα πιάτα είναι αριστουργηματικά όπως αυτός ο απίθανος συνδυασμός μήλου, σελινόριζας και σάλτσας από φιστίκι Αιγίνης ή το παντζάρι με ταρτάρ από χτένια που σερβίρεται άκρως εντυπωσιακά και απρόσμενα μέσα σε κατακόκκινα τριαντάφυλλα! Άλλα είναι πιο «ήσυχα» και ρουστίκ όπως το καμμένο ψωμί με καπνιστό, κρεμμώδες τυρί και μπρικ, το μπριος στον ατμό με προσούτο Ευρυτανίας ή οι φέτες αγριογούρουνου με λαγόχορτο και φρέσκα μανιτάρια. Και άλλα πιο τολμηρά όπως οι ωμές γαρίδες που τις βουτάς σε μαγιονέζα και αποξηραμένο τυρί ή το ταρτάρ του αρνιού με οξαλίδα και ιπποφαές. Όλα τους όμως είναι πολύ ενδιαφέροντα, έχουν κάτι να πουν και υπηρετούν μια λογική, ενώ τα περισσότερα είναι εκτελεσμένα με μαεστρία.

Όσοι έχετε ένα μίνιμουμ ενδιαφέρον για τη γαστρονομία ή είστε ανοιχτοί στο να θεωρήσετε ότι μια έξοδος για φαγητό μπορεί για μια φορά έστω να είναι κάτι άλλο από αυτό που κάνετε συνήθως, επισκεφθείτε το All Senses Gastronomy. Αν μη τι άλλο θα ζήσετε για μερικές ώρες μια εμπειρία που θα αφήσει ένα αποτύπωμα στο μυαλό σας!

Πηγή: www.fnl-guide.com

 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Mητέρα 2 παιδιών, της Παυλίνας και του Αχιλλέα, θέλω να “αιχμαλωτίσω” με λέξεις και εικόνες τις στιγμές που περνάνε γρήγορα… Ταξιδιάρα, gourmet, λάτρης του καλού κρασιού, yogini, βιβλιοφάγος. Αγαπώ το θέατρο, το σινεμά, την ιστορία, τις ιστορίες και τις περιπλανήσεις. Μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μου φτιάχνουν την ημέρα. Για μένα η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις, στις συγκινήσεις, στις στιγμές, στις μεγάλες χαρές αλλά και στις βαθιές απογοητεύσεις…