Να πώς ένα γαλλικό περιοδικό εξηγεί στα παιδιά αυτό που έγινε στο Παρίσι

Ψυχολογία

4moms team , 17-11-2015

“Έχουμε πόλεμο; Γιατί σκοτώθηκαν αθώοι; Ποιοι είναι οι τρομοκράτες; Τι θα κάνουμε τώρα;”

«Θα έρθουν τρομοκράτες σπίτι μας;», «Στη Γαλλία έχουν πόλεμο;»- αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μπορεί να κάνουν τα παιδιά αυτές της ημέρες, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο δεδομένου πως το τρομοκρατικό μακελειό στο Παρίσι έχει προκαλέσει σοκ από άκρη σε άκρη στον πλανήτη.

Στις τελετές στη μνήμη των θυμάτων που έγιναν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο, παραβρέθηκαν και πολλά παιδιά που άναψαν κεράκια, κι άφησαν λουλούδια και ζωγραφιές σε πλατείες, πρεσβείες και πεζοδρόμια για τους 129 νεκρούς από τα χέρια των τζιχαντιστών. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, τα παιδιά συμμετείχαν σε αυτό το πένθος αλλά σε κάθε περίπτωση το να καταλάβεις, πόσο μάλλον να χωρέσεις αυτό που συνέβη και να προσπαθήσεις να το εξηγήσεις σε ένα παιδί, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο.

paris02

Το γαλλικό περιοδικό Astrapi κυκλοφόρησε ένα ένθετο για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών, στο οποίο με τρόπο άμεσο κι απολύτως κατανοητό εξηγεί τι συνέβη κι επιχειρεί να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις. «Θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις» είναι η πρώτη πρόταση του κειμένου, που χρησιμοποιεί το β’ ενικό πρόσωπο για να απευθυνθεί στα παιδιά σε μια προσπάθεια οικειότητας, κόντρα στην κατά τα άλλα αρκετά επίσημη γαλλική κουλτούρα.

Η εικονογράφηση του Frédéric Benaglia δείχνει τον Πύργο του Άιφελ να κλαίει ενώ κρατά τα χέρια δυο μικρών παιδιών. Λίγο πιο κάτω δυο άλλα μιλούν μεταξύ τους για το πόσο πολύ φοβούνται με το ένα να λέει πως «οι τρομοκράτες φοβούνται την ελευθερία», ενώ σε άλλο σκίτσο μια ομάδα παιδιών κάθονται πίσω από μια ασπίδα που φέρει τη γαλλική σημαία και τη λέξη «ελευθερία».

Το κείμενο ξεκινά με τον απολογισμό των νεκρών και το χρονικό του μακελειού, όταν «άνδρες γεμάτοι μίσος αποφάσισαν να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους». Και προσθέτει: «Αυτοί οι άνδρες σχεδίαζαν τις επιθέσεις εδώ και πολύ καιρό». «Σκότωσαν ενώ περπατούσαν κρατώντας όπλα του πολέμου» γράφει το περιοδικό και συμπληρώνει: «Οι οκτώ τρομοκράτες που έκαναν αυτά τα εγκλήματα πέθαναν εκείνη τη νύχτα».

Δεδομένου πως λίγο πολύ ενήλικες και παιδιά μοιράζονται αυτές τις μέρες τις ίδιες περίπου απορίες, το περιοδικό θέτει μερικά πολύ βασικά ερωτήματα: «Γιατί σκοτώθηκαν αθώοι;», «Ποιοι είναι οι τρομοκράτες;», «Πρέπει να φοβόμαστε;», «Τι θα κάνουμε τώρα;». Σε άλλο σημείο, μέσα από το στόμα τριών παιδιών, των Noe, Julie και Antoine, τίθενται ερωτήματα που αφορούν στις βάρβαρες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο, στο να η Γαλλία έχει πόλεμο και το αν οι τρομοκράτες θα έρθουν στα σπίτια των παιδιών.

Παρόλο που το όλο ζήτημα είναι πολύπλοκο ακόμη και σε διπλωματικούς κύκλους, πόσο μάλλον για ένα παιδί, το περιοδικό εντούτοις καταφέρνει με ιδιαίτερη μαεστρία να μην πέσει στην παγίδα του δυσνόητου, εξηγώντας με σύντομους ορισμούς την τρομοκρατία, το ριζοσπαστισμό και το ρόλο της Γαλλίας στις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή. Το Astrapi επιχειρεί μάλιστα να κάνει ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στο τι είναι ισλαμισμός για τους τζιχαντιστές και τι είναι Ισλάμ.

912078_Attentats-Paris-page-001

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES