Μια γυναίκα στη Μυτιλήνη ζητά τα παλιά μας παιχνίδια για να κάνει τα παιδιά των προσφύγων να χαμογελάσουν ξανά

Γενικώς & Αορίστως

4moms team , 06-11-2015

«Σκεπτόμενη το τι θα γινόταν αν έπρεπε να χωρέσω μέσα σε μία τσάντα σε ένα σακίδιο όλα τα υπάρχοντά μου και να εγκαταλείψω το σπίτι, τη χώρα μου, τη ζωή μου, η σκέψη μου πήγε σε πολλά πράγματα “πρώτης ανάγκης” και μεγάλης σημασίας τα οποία έκατσα και έγραψα -έτσι από μαζοχισμό μάλλον», γράφει στη σελίδα του «Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο» για το οποίο θα σας πούμε περισσότερα παρακάτω. «Ξαφνικά η Μαρία (η 19 μηνών κόρη μου) κλαίει απεγνωσμένα γιατί ψάχνει τον “κο Κουνέλι” αλλά δεν τον βρίσκει. Αφού βρίσκεται ο “αγνοούμενος”, κρυμμένος ανάμεσα σε άλλα παιχνίδια, την ηρεμεί και την βάζει για ύπνο ο Γιώργος, ενώ ταυτόχρονα εγώ τρέχω γρήγορα στο σαλόνι να συμπληρώσω απευθείας στη λίστα της “τσάντας” το κουνέλι. Ε, λοιπόν πολλά παιδιά, χιλιάδες παιδιά αφήσανε πίσω τα αγαπημένα τους κουνέλια… Και μέσα στον πόνο τους αυτοί οι γονείς πρέπει -εκτός από τον ξεριζωμό τους- να εξηγήσουν στα παιδιά τους όχι μόνον γιατί δεν έχουν πια πατρίδα αλλά γιατί δεν ήταν αρκετά σημαντικό να μπει μέσα στη τσάντα τους, το αγαπημένο τους παιχνίδι…
Πάρτε παλιά παιχνίδια των παιδιών σας και κάντε τα τα αγαπημένα παιχνίδια αυτών των παιδιών που ακόμη και από μηνών κινδυνεύουν να χάσουν την παιδικότητά τους».

Η Βάλια Μπαρμπατιώτη κατάγεται από την Αθήνα και ζει στην Μυτιλήνη μαζί με τον άντρα της και την 19 μηνών κόρη τους. Διατηρεί ένα βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Με αφορμή αυτές τις σκέψεις και τις χιλιάδες εικόνες που έχει συλλέξει τον τελευταίο καιρό στο νησί που μένει, η Βάλια δημιούργησε τη σελίδα “Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο” όπου μας καλεί να προσφέρουμε τα παλιά παιχνίδια των παιδιών μας σε παιδιά που τώρα πια δεν έχουν τίποτα.

Όλους αυτούς τους μήνες η Βάλια, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού, ζουν την προσφυγική κρίση κάθε μέρα, στους δρόμους, στα μαγαζιά, στα σπίτια τους. “Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή”, λέει. “Έξι στις δέκα μέρες βλέπεις βάρκες να γεμίζουν την ακτή, ανθρώπους να κολυμπάνε και, μόλις φτάσουν στη στεριά να φιλάνε το χώμα που πατάνε. Επίσης, όσον αφορά στο χαρακτήρα αυτών των ανθρώπων, δεν είναι τυχαίο πως, ενώ έχουν περάσει τόσοι χιλιάδες πρόσφυγες από εδώ, δεν έχει συμβεί ποτέ τίποτα. Εκτός από κάποιες περιπτώσεις που προκλήθηκε μια μικρή φασαρία λόγω συνωστισμού, που είναι και λογικό, δεν έχει συμβεί ούτε ένα περιστατικό”.

Αποστολή παιχνιδιών:
BOOK AND ART
(Βάλια Μπαρμπατιώτη)
Κομνηνάκη 5,
Μυτιλήνη 81100

Κάποιες γενικές οδηγίες:
1.Τα παιχνίδια πρέπει να μην είναι μεγάλα, ογκώδη και βαριά για να μπορούν να τα κουβαλάνε και να μην αποτελούν βάρος στην οικογένεια.
2.Στείλτε ότι νομίζετε αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση.
3. ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΕΤΕ στρατιωτάκια και όπλα.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES