Καστανή ζάχαρη: Πώς παράγεται και οι ΜΙΚΡΕΣ διαφορές που έχει από την λευκή

Σπιτι

Ολοένα και περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε την μαύρη ή καστανή ζάχαρη στον καφέ που παραγγέλνουμε στις καφετέριες. Αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η καστανή ζάχαρη; Έχετε αναρωτηθεί πότε αν είναι όντως τόσο πιο καλή για την υγεία σας;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζετε πώς παράγεται η ζάχαρη:
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζάχαρης είναι είτε στελέχη από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα (ρίζα). Όσον αφορά πρώτο λοιπόν, που είναι και το συνηθέστερο:
-Αφότου το ζαχαροκάλαμο περισυλλεγεί, κόβεται σε μικρά κομμάτια
-Τα κομμάτια αυτά κονιορτοποιούνται, προκειμένου να απελευθερώσουν τον ζαχαρούχο χυμό ζαχαροκάλαμου
-Ο χυμός αυτός έχει συνήθως κάποιες ακαθαρσίες, όπως η λάσπη, κομμάτια μίσχου κλπ, γι’ αυτό και στη συνέχεια υπόκειται διήθησης με μηχανικές και χημικές διεργασίες
-Το καθαρισμένο υγρό στη συνέχεια βράζει, έως ότου το νερό εξατμιστεί
-Ο υπόλοιπος “χυμός” θερμαίνεται και πάλι και η ζάχαρη αρχίζει να κρυσταλλώνεται. Ένα παραπροϊόν από αυτήν τη διεργασία ονομάζεται “μητρικό” και είναι η πηγή της μελάσας.
-Τέλος, με την μέθοδο της φυγοκέντρησης διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι κρύσταλλοι ζάχαρης.
Το αποτέλεσμα είναι ακατέργαστη ζάχαρη. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι σχετικά μεγάλα και έχουν ένα καφέ χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό ΔΕΝ είναι η καστανή ζάχαρη.
Η ακατέργαστη ζάχαρη μεταφέρεται σε ένα διυλιστήριο για περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργήσει τη λευκή ζάχαρη που γνωρίζουμε:
-Η ακατέργαστη ζάχαρη θερμαίνεται και λιώνει πάλι σε υγρή μορφή.
-Ο χρωματισμός απομακρύνεται με τη χρήση χημικών ουσιών, όπως το φωσφορικό οξύ και το υδροξείδιο του ασβεστίου ή το διοξείδιο του ασβεστίου.
-Το υγρό βράζεται για μια τελευταία φορά, προκειμένου να συγκεντρωθεί στην τελευταία μορφή της λευκής ή “ραφιναρισμένης” ζάχαρης.
Και εδώ είναι το μυστικό…
Η καστανή ζάχαρη δημιουργείται με τη λήψη της ραφιναρισμένης ζάχαρης και της ανάμειξής της με μελάσα. Οι μελάσες δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.
Ως εκ τούτου, η καστανή ζάχαρη δεν μπορεί να θεωρείται πιο υγιεινή από τη λευκή ζάχαρη. Κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει 4 γραμμάρια ζάχαρη, η οποία προσθέτει 16 θερμίδες στο φαγητό/ποτό σας.
Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην καστανή και την λευκή ζάχαρη εντοπίζονται στην γεύση και τον τρόπο που συμπεριφέρεται το κάθε είδος στο μαγείρεμα γλυκών και φαγητών.
www.iatropedia.gr
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Συναντήσαμε την πρωταθλήτρια του πόλο Έλενα Ξενάκη!

Συναντήσαμε την πρωταθλήτρια του πόλο Έλενα Ξενάκη!

Συγκλονίζει και πάλι ο Φέρντιναντ: «Έτσι είπα στα παιδιά μου ότι η μαμά τους πεθαίνει»

Συγκλονίζει και πάλι ο Φέρντιναντ: «Έτσι είπα στα παιδιά μου ότι η μαμά τους πεθαίνει»

Γιατί η εγκυμονούσα πρέπει να σαραντίσει πριν βγει απο το σπίτι;

Γιατί η εγκυμονούσα πρέπει να σαραντίσει πριν βγει απο το σπίτι;

Katelyn Ohashi: «Είχα συνηθίσει να ξυπνάω θέλοντας να κάνω εμετό από την πείνα»

Katelyn Ohashi: «Είχα συνηθίσει να ξυπνάω θέλοντας να κάνω εμετό από την πείνα»

Τα πιο ωραία μπισκότα με ταχίνι της Γκουίνεθ

Τα πιο ωραία μπισκότα με ταχίνι της Γκουίνεθ

Έμαθα πως να κάνω το καλύτερο μπάρμπεκιου!

Έμαθα πως να κάνω το καλύτερο μπάρμπεκιου!

Τα μυστικά διατροφής  διάσημων γυναικών του Χόλυγουντ!

Τα μυστικά διατροφής διάσημων γυναικών του Χόλυγουντ!

Όχι άλλο κοντό καρέ!Η επιδημία εξαπλώνεται!

Όχι άλλο κοντό καρέ!Η επιδημία εξαπλώνεται!

Αποφάσισα να ξεκινήσω τα κρύα ντους!

Αποφάσισα να ξεκινήσω τα κρύα ντους!