«Πέντε Κεράσια στο Μωσαϊκό», απο τη Σοφία Κουκουλά

Διάβασμα

Δεν είναι ότι διαβάζω ποίηση, αλλά βρέ παιδί μου όταν πέφτει στα χέρια σου το παρακάτω και του ρίχνεις μια ματιά, δε θές να το διαβάσεις όλο;

Από το μπαλκόνι σαν κοιτώ δυο χαρές αγκαλιαστές με περιμένουν. Άνθρωποι απλώνουν ασπροφορεμένα σ’ αγαπώ. Ένα κορίτσι σέρνει τα γιασεμιά κάτω από τα φουστάνια του. Παραπέρα παιδιά με ιδρωμένα όνειρα παιδεύουν την μπάλα και την τρέχουν. Κάθε πρωί που στο μπαλκόνι μου θα βγω τα ανήσυχα ησυχάζουν. Ο ήλιος ξαπλώνει αναπαυτικά πάνω στα γεράνια μου τα νιοφερμένα. Αυτά που κάποτε ξεχνούσα να ποτίσω. Αυτά που κάποτε κραύγαζαν κόκκινα απελπίζομαι. Μαραμένα. Τώρα τα χαϊδεύω με τα δάχτυλά μου ευθαρσώς. Λίγο να κλέψω από τον ήλιο μια φλούδα από την τόση ομορφιά. Το μπαλκόνι μου ευθύς να πάρει άλλη θέα.

Ελπίδα, εικόνες αισιοδοξίας μέσα απο τα μάτια της Σοφίας Κουκουλά, μιάς νέας κοπέλας που γράφει ποίηση και απευθύνεται σε ανθρώπους που αγωνιούν για λίγο όνειρο, γιατί η πραγματικότητα τους έχει πνίξει…

Μας αρέσει πολύ η Σοφία Κουκουλά και σας τη συστήνουμε:

Η Σοφία Κουκουλά γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1984. Σπούδασε υποκριτική στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη και Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει δουλέψει ως ηθοποιός στο θέατρο και στην τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται παράλληλα στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών». Το 2013 έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο «Η κολοκύθα που δεν έγινε άμαξα» στο θέατρο«Vault». Το 2014 ολοκλήρωσε το σεμινάριο της Ξένιας Καλογεροπούλου «Το Δράμα στην Εκπαίδευση» και από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εργάζεται σε δημοτικά σχολεία διδάσκοντας θεατρική αγωγή. Το βιβλίο «Πέντε Κεράσια στο Μωσαϊκό» είναι το πρώτο της.

 

  1. Απο ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε ποίηση;

Ξεκίνησα να γράφω ποίηση πριν ένα χρόνο ακριβώς. Από πολύ μικρή έβλεπα τον κόσμο γύρω μου με μια ματιά -ας μου επιτραπεί η έκφραση- λίγο πιο λοξή. Περιεργαζόμουν τα εξωτερικά ερεθίσματα και τα έκανα, στην αρχή παιγνίδι, μετά ζωγραφιές στο πίσω μέρος του βιβλίου της χημείας, έπειτα θέατρο και τώρα ποίηση.

2. Είναι ένας τρόπος έκφρασης;

Όλα αυτά τα μέσα τα χρησιμοποιούσα για να μπορώ να εκφράζω στον έξω κόσμο το πώς αποτυπωνόταν ο ίδιος μέσα μου. Έτσι και η ποίηση λειτουργεί ως απάντηση σε ό,τι συμβαινει γύρω μου και γράφει πρώτα μέσα μου και ύστερα στο χαρτί.

3. Ρομαντισμός και ποίηση συμβαδίζουν;

Μια διαδρομή άκρως μοναχική αλλά συνάμα διαδραστική αφού στην πορεία έχω αντιληφθεί ότι δεν είμαι μόνο εγώ που σκέφτομαι έτσι. Συναντώ ανθρώπους τον τελευταίο καιρό που αγωνιούν για λίγο όνειρο γιατί η πραγματικότητα τους έχει πνίξει και αυτό από μόνο του συνιστά την ποίηση ρομαντική πόσο δε μάλλον την δική μου ποίηση.

4. Πόσο καιρό γράφατε πριν εκδώσετε τη συλλογή σας;

Η ποιητική μου συλλογή ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Η Χριστίνα Χαραλαμποπούλου και ο Σπύρος Παπαιωάνου είναι οι εκδότες μου, που με πίστεψαν και εξέδωσαν τα ποίηματα μου από τις εκδόσεις “Ο Μωβ Σκίουρος”.

5. Ο κόσμος διαβάζει ποίηση;

Ένα βιβλιοπωλείο στην Πλατεία Καρύτση, που αποτελεί πυρήνα -θα τολμούσα να πω- νέων και όχι μόνο ανθρώπων, που διψούν για όμορφα βιβλία. Ένα στέκι ποιητών, μεταφραστών και ανθρώπων, που αγαπούν την ποίηση και τη λογοτεχνία. Παρατηρώ ότι ο κόσμος έχει κάνει μια στροφή τα τελευταία χρόνια στο κλασικό, το οποίο νωρίτερα είχε αποδομήσει και εν συνεχεία απορρίψει. Οι νέες μορφές έκφρασης είναι καλοδεχούμενες φυσικά μα η ποίηση για εμένα τουλάχιστον παραμένει διαχρονικά μια καταγγελία ή μια μαρτυρία της αλήθειας και αυτό όλοι το έχουμε ανάγκη. Γι’ αυτό οι άνθρωποι ξαναγυρνούν σιγά σιγά στα βιβλία και στην ποίηση.

koukoula

6. Τι σας εμπνέει;

Με εμπνέει το κάθετι γύρω μου που έχει μια αυθεντικότητα. Από την πιο σκληρή εικόνα μέχρι την απόλυτη ομορφιά. Άλλωστε οι καθαρές εικόνες γεννούν καθαρά συναισθήματα.

7. Γιατί να προτιμήσω να πάρω το βιβλίο σας;

Είναι αυτά τα συναισθήματα που έχουμε στις ημέρες μας ανάγκη για να κρατηθούμε ζωντανοί. Είναι και αυτό που διδάσκω στους μαθητές μου (διδάσκω θεατρική αγωγή σε δημοτικά και γυμνάσια), γιατί όσο πιο νωρίς τα ανακαλύψουν τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται το ταξίδι. Αλήθεια και σαφήνεια. Ιδανικά και καρδιά που νιώθει. Ειλικρίνεια με το μέσα μας και με τον διπλανό μας. Επικοινωνία και αγάπη. Μέσα από το βιβλίο μου ήρθα σε μια πρώτη επαφή με αυτά τα συναισθήματά μου και εγώ και είναι η πρώτη μου συνειδητοποιημένη απόπειρα να τα δώσω στον κόσμο που με περιβάλλει και να περιμένω μετά μια κάποια αντίδραση. Μέσα απο τα μωσαϊκά μου καλωσορίζω το τώρα και το προσκαλώ να μου απαντήσει.

 

Βιβλιοπωλείο – Εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος
Πλατεία Καρύτση 3, Αθήνα
Τηλ.210 3251872
facebook : Εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES