Το κουτί ως νέα babysitter: Σπάστε τα δεσμά

Παιδιά

Προσωπικά έχω γλυκές αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία σε σχέση με την τηλεόραση. Θυμάμαι ακόμη με νοσταλγία τα Σαββατόβραδα που έπαιζε ελληνική ταινία και παρακαλούσα να είναι της Βουγιουκλάκη. Μαζί με τον αδελφό μου παίζαμε το παιχνίδι με τις διαφημίσεις – ποιός θα μαντέψει πρώτος τη διαφήμιση – και ήταν η μοναδική ημέρα που επιτρεπόταν να φάμε στο καθιστικό αντί της κουζίνας. Θυμάμαι επίσης να γυρνάω με λαχτάρα από το σχολείο στο σπίτι για να δω Κάντυ-Κάντυ πριν το διάβασμα… Ή τα βράδια με τις σειρές του Ξενόπουλου και το θέατρο της Δευτέρας. Αυτά, όμως, ανήκουν σε άλλες εποχές! Σε εποχές που όλα ήταν πιο αθώα. Ναι ακόμη και τα τηλεοπτικά προγράμματα… Τώρα πια τα παιδιά δεν βλέπουν απλώς τηλεόραση. Φυτεύονται μπροστά σε αυτήν. Και φυσικά με τις ευλογίες μας αφού η τηλεόραση έχει εξελιχθεί στη νέα babysitter. Μόνο που αυτή η babysitter είναι απαθής, καθόλου συμμετοχική, καθόλου παιχνιδιάρα. Αντ’ αυτού ψυχαγωγεί τα παιδιά μας με έναν εντελώς παθητικό τρόπο και χωρίς φαντασία.

Με μεγαλύτερη νοσταλγία, όμως, θυμάμαι τις Κυριακές μου στο ροντέο στο Καλαμάκι, τις οικογενειακές εκδρομές μας, τα παιχνίδια στην παιδική χαρά όταν ο καιρός το επέτρεπε, τις βόλτες στη θάλασσα, τις ατελείωτες βόλτες με το ποδήλατο μου που κυνηγούσα τον αδελφό μου και ποτέ δεν νικούσα, τα απογεύματα μου με την Barbie και τον Ken να πλάθω φανταστικές ιστορίες στο δωμάτιο μου μόνη ή με τις φίλες μου.

Τα σημερινά παιδιά, όμως, προτιμούν την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια – μπλιμπλίκια τα έλεγε η μαμά μου όταν ήμουν μικρή και ήταν σαν να μιλούσε για το Σατανά! Πως μπορούμε να απομακρύνουμε τα παιδιά μας από το κουτί; Να τα βγάλουμε έξω από τη κυβερνογυάλα στην οποία ζούνε; Η μάχη είναι άνιση: Hi-Tech εναντίον Μολυβένιου Στρατιώτη….

Και, όμως, υπάρχουν τρόποι για να προσπαθήσουμε τουλάχιστον.

9 τρόποι για να σπάσετε τα δεσμά.

Δώστε το καλό παράδειγμα. Unplug! Όταν τα παιδιά μας βλέπουν όλη την ημέρα είτε μπροστά στην τηλεόραση, είτε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή είναι φυσικό και επόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας. Εάν είστε όπως εγώ που θέλετε να υπάρχει θόρυβος μέσα στο σπίτι προτιμήστε μουσική αντί για τον ήχο της τηλεόρασης.

Προετοιμάστε το παιχνίδι. Ειδικά για μικρής ηλικίας παιδιά έχετε έτοιμα υλικά που θα πυροδοτήσουν δημιουργικό παιχνίδι. Μαρκαδόρους, γκλίτερ, κατασκευές, Lego, παζλ, επιτραπέζια. Να τα έχετε έτοιμα και έξω από τα κουτιά και τα συρτάρια πριν γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιθανότητες να «ξεκλέψετε» τουλάχιστον ώρα από το κουτί!

Βάλτε πρόγραμμα. Ναι ξέρω δεν είναι εύκολο να βγάλετε την πρίζα εντελώς! Αλλά μπορείτε να βάλετε πρόγραμμα. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να βλέπουν συγκεκριμένες ώρες τηλεόραση έτσι ώστε να ελέγχετε και να επιλέγετε εσείς τα προγράμματα. Και προς Θεού το πρωϊ πριν πάνε σχολείο πετάξτε το τηλεκοντρόλ.

Δώστε τους επιλογή. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φτιάξουν μια λίστα με τα πράγματα που θεωρούν ότι είναι πιο διασκεδαστικά από την τηλεόραση. Τα σαββατοκύριακα προσπαθήστε να υλοποιήσετε την λίστα. Ανάμεσα στα παρκούρ, τα ψώνια, σίγουρα θα υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι.

Χαλαρώστε. Μην σας πιάνει ψύχωση. Λίγη τηλεόραση δεν έβλαψε κανέναν. Η κατάχρηση είναι το πρόβλημα. Το στήσιμο μπροστά στην τηλεόραση όλη την ημέρα. Γιατί μερικές φορές οι απαγορεύσεις φέρνουν αντίθετα αποτέλεσματα.

Παίξτε μαζί τους. Τις περισσότερες φορές βγάζουν ρίζες μπροστά στην τηλεόραση γιατί εμείς τα αγνοούμε. Είμαστε κουρασμένοι ή βαριόμαστε ή απορροφημένοι από δικά μας προβλήματα και δεν αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν “η καλή η babysitter” αναλαμβάνει δράση…

Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία υπέρ σας. Στο You tube μπορείτε να βρείτε πολλά εκπαιδευτικά βίντεο που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας και παράλληλα θα το εκπαιδεύσουν. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας βίντεο – για τις πιο προχωρημένες – και να το βλέπουν τα παιδιά σας.

Προκαλέστε τα. Προκαλέστε παιχνίδια συναγωνισμού μέσα στο σπίτι. Για να δούμε «ποιός μπορεί να…». ζωγραφίσει μεγαλύτερο κάστρο, να βρει περισσότερες λέξεις από κάθε γράμμα. Ακόμη μαγειρέψτε μαζί τους. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στο σπίτι, στο στρώσιμο του τραπεζιού.

Μιλήστε τους!  Κουβεντιάστε με τα παιδιά σας. Πως πέρασαν την ημέρα τους, διηγηθείτε πως πέράσατε τη δική σας. Συζήτήστε τα θέματα που τα απασχολούν. Βρείτε σημεία επαφής και επενδύστε σε αυτά.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES