Καρκίνος Μαστού: Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη (αυτοεξέταση και μαστογραφία) και άρα η έγκαιρη διάγνωση!

Ο καρκίνος του μαστού συνιστά τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες στην Ευρώπη και διεθνώς. Στην Ελλάδα γίνονται 4.500 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο. Κάθε 2,5 ώρες γίνεται μια διάγνωση, ενώ κάθε 6 ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από την ασθένεια.

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία αφού στο σύνολο των διαγνώσεων, περίπου το 6% των Ελληνίδων το οποίο υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο (αυτοεξέταση, υπέρηχο, μαστογραφία) το μαθαίνει έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο αντιμετωπίζοντάς τη νόσο με επιτυχία, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 60%.

Καρκίνος Μαστού: Στόχος η πρόληψη (αυτοεξέταση και μαστογραφία) και η έγκαιρη διάγνωση!

Ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση και αυτό θέλουμε να μεταδώσουμε στις Ελληνίδες. Να παραμερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις και να κάνουν συχνές εξετάσεις.

3 απλές συμβουλές:

1. Αυτοεξέταση και Μαστογραφία. Κάνε την πρόληψη ρουτίνα, σαν μια συνήθεια φροντίδας στο μηνιαίο και ετήσιο πρόγραμμά σου. Θυμήσου να κάνεις μια φορά το μήνα αυτοεξέταση για να παρακολουθείς το στήθος σου και σε περίπτωση που είσαι άνω των 40 ετών μην ξεχνάς να επαναλαμβάνεις την ετήσια μαστογραφία σου.

2. Υπενθύμιση Γενεθλίων. Χρησιμοποίησε την ημερομηνία των γενεθλίων σου σαν υπενθύμιση. Μπες στο site της Πανελλήνιας Εταιρείας Πρόληψης για τον Καρκίνο “Στόχος-Πρόληψη”, δώσε μας όνομα, e-mail και ημερομηνία γέννησης και εμείς θα σου ευχόμαστε στα γενέθλιά σου Χρόνια Πολλά Ζωής!

3. Ενημέρωσε τις φίλες σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα για τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού και για την εξέταση της ψηλάφησης και της μαστογραφίας.

Καρκίνος Μαστού: Ενημερώσου για την αυτοεξέταση και τη μαστογραφία!

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Απο το παρκέ του γηπέδου στο παρκέ του σπιτιού μου…. Με τον Γιάννη και τα δίδυμα Γιώργο και Μαριτίνα έχω καταφέρει να συνεχίσω να αθλούμαι καθημερινά. Κάνω πρωταθλητισμό στη ζωή παρέα με τον άντρα μου τον Αντώνη που υπεραγαπώ. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και προσπαθώ να προσαρμόζομαι παντού. Το μότο μου είναι “‘Ολα καλά θα πάνε, όλα θα γίνουν…”