Κούκλες μεταμορφωμένες σε γυναίκες-σύμβολα

Αμαλίας pick

Μετά από οχτώ χρόνια κατασκευής παιχνιδιών εμπνευσμένων από παιδικές ζωγραφιές, η Wendy Tsao αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι καινούριο. Βλέποντας την δουλειά της Sonja Singh, της καλλιτέχνιδας από την Τασμανία που έδινε δεύτερη ‘ζωή’ σε κούκλες που έβρισκε σε φιλανθρωπικά καταστήματα, πήρε την απόφαση να μεταμορφώσει τις κούκλες Bratz σε γυναίκες-σύμβολα.

janegoodall

Jade Goodall, Βρετανίδα ανθρωπολόγος και Πρέσβειρα της Ειρήνης του ΟΗΕ

Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι αφαίρεσε το έντονο μακιγιάζ από τις κούκλες, ενώ άλλαξε τα μαλλιά και τα ρούχα τους για να τους δώσει μια διαφορετική προσωπικότητα. Κούκλες που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς αλλά με γυναίκες- ηρωίδες που έχουν εμπνεύσει με το έργο τους, όπως η Malala Yousafzai, η Waris Dirie, η Jane Goodall και η Roberta Bondar, γίνονται παιχνίδι και πρότυπα για τα μικρά κορίτσια.

Η Tsao εξάλλου πιστεύει ότι τα παιχνίδια ενός παιδιού έχουν σημαντική επιρροή στην προσωπικότητα που θα διαμορφώσει στο μέλλον. Όπως δήλωσε στο Stylist.co.uk, επέλεξε γυναίκες που εμπνέουν την ίδια «για το έργο τους, για όσα έχουν καταφέρει και για όσα συνεχίζουν να κάνουν. Αυτές θα έπρεπε να είναι πρότυπα για τα παιδιά αντί για- ή τουλάχιστον μαζί με- τις κούκλες της Disney και του Hollywood».

robertabondar

Roberta Bondar, η πρώτη καναδή αστροναύτης

«Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά ότι αυτές οι αξιοσημείωτες γυναίκες ήταν κι εκείνες κάποτε παιδιά. Και ότι ο καθένας έχει δυνατότητες». Η Tsao που θα δώσει τις κούκλες της σε δημοπρασία μέσω του eBay, ελπίζει ότι μέσα από τις κούκλες αυτές τα παιδιά θα εμπνευστούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να κάνουν πράγματα πέρα από το να είναι απλά όμορφα και καλοντυμένα. «Δεν ξέρω την απάντηση, αλλά αναρωτιέμαι εάν ένα παιδί που παίζει με την κούκλα που αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο που έκανε εκπληκτικά πράγματα, όταν μεγαλώσει θα σκεφτεί και θα εκτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες που όλοι έχουμε». Εξάλλου, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ οι περισσότεροι ‘ξεπερνάμε’ τα παιδικά μας παιχνίδια «είναι δύσκολο να φανταστείς ότι αισθάνεται κάποιος το ίδιο για την Malala. Μπορεί κανείς να υπερβεί τη Malala;».

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES