Τα ωραιότερα παιδικά βιβλία

Διάβασμα

Τον Μάρτιο του 2014, η Άννα Παπαφίγκου και ο παιδικός της φίλος Γιάννης Γκανάς, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Να φτιάξουν έναν εκδοτικό οίκο με παιδικά αποκλειστικά και μόνο βιβλία. Τον Μάρτιο του 2014, γεννήθηκε ο Μάρτης και ένας ζωγραφιστός κόκκινος και λευκός μικρός Μάρτης κοσμεί όλες τις ράχες των εκδόσεων. Στον Μάρτη έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οκτώ τίτλοι και οι δυο υπερήφανοι δημιουργοί του οίκου, μπορεί να μην κερδίζουν ακόμα χρήματα, αλλά δεν κάνουν καμία έκπτωση στη λεπτομέρεια. Τα βιβλία τους, -από τα ωραιότερα παιδικά- όπως συμφωνούν όλοι- τα επικοινωνούν με τον μοναδικό τρόπο της Άννας που στήνει αφηγήσεις που σε συνεπαίρνουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα κλασικά παραμύθια τους αρέσουν πολύ, γιατί λένε τα πάντα, έχει δράση, προβλήματα, διλήμματα να λύσουν, αυτό καταλαβαίνουμε και εμείς. Ότι η ιστορία έχει μεγάλη σημασία.

Τους συναντήσαμε για να μοιραστούμε την εμπειρία τους. «Χρόνια συζητούσαμε με τον Γιάννη», λέει η Άννα Παπαφίγκου, «για ένα κοινό πρότζεκτ και η κατάλληλη στιγμή ήρθε όταν γίναμε γονείς. Διαβάζαμε περισσότερα παιδικά βιβλία και ψάχναμε να δούμε τι υπάρχει και τι θα θέλαμε να έχουμε στα χέρια μας. Ο Γιάννης είχε εμπειρία σε εκδοτικό οίκο, οπότε ήταν μια καλή συγκυρία. Ξεκινήσαμε βέβαια σε μια πολύ δύσκολη εποχή αλλά με πολύ μεράκι και αγάπη και σχετικά ενημερωμένοι για την κατάσταση που θα αντιμετωπίζαμε. Δεν πήραμε μεγάλα ρίσκα, ήμασταν και είμαστε προσεκτικοί και αυτό μας βοήθησε να κερδίσουμε έδαφος και χρόνο ώστε να μην σπαταληθούμε και οι ίδιοι. Κάνουμε όλη τη δουλειά μόνοι μας, αυτό είναι σημαντικό».

vivlio

Με ποιό τρόπο χρηματοδοτείτε τη δουλειά σας;

Κάνουμε και άλλες δουλειές. Ο Γιάννης είναι εικαστικός, δουλεύει στις εκδόσεις και εγώ ασχολούμαι και με άλλες δραστηριότητες.

Η κατάσταση του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλοί εκδοτικοί οίκοι, και όπως σε όλους τους τομείς υπάρχουν καλά και κακά, αλλά γίνεται και πολλή και αξιόλογη δουλειά. Υπάρχει μια στροφή και αναζητούν οι γονείς –όπως και εμείς- καλά βιβλία, είναι ενημερωμένοι περισσότερο. Πατάμε στα αχνάρια των καλών βιβλίων και θέλουμε να δώσουμε και εμείς ένα τέτοιο στίγμα. Έχουμε πολύ ξεκάθαρο φιλοσοφικό στίγμα, θέλουμε πάντα το βιβλίο που θα βγάλουμε να αντιμετωπίζει το παιδί ισότιμα, δηλαδή να είναι βιβλία…

Το καλοκαίρι που ήταν δύσκολο σας επηρέασε;

Το καλοκαίρι αναστάτωσε όλους τους εκδοτικούς, μικρούς ή μεγάλους. Ήταν νεκρό από πωλήσεις, από άποψη προσέλευσης στα βιβλιοπωλεία, ήταν οι πρώτοι μήνες που ο Μάρτης είχε ζημιές, αλλά είπαμε δε θα το βάλουμε κάτω. Είναι εν γνώσει μας οι δυσκολίες και είναι μια κατάσταση διευρημένη, δεν έχει να κάνει με εμάς αλλά με όλη την αγορά. Ευτυχώς τα πράγματα πάνε κάπως καλύτερα και είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε. — Με ποιό σκεπτικό επιλέγετε έναν τίτλο; Έχουμε πολύ ξεκάθαρο φιλοσοφικό στίγμα, θέλουμε πάντα το βιβλίο που θα βγάλουμε να αντιμετωπίζει το παιδί ισότιμα, δηλαδή να είναι βιβλία ή με άξονα ένα βραβείο, -έχουμε βγάλει πολλά βιβλία βραβευμένα με το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν, το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι ένα βιβλίο αν είναι βραβευμένο αξίζει τα πάντα, αλλά σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν βιβλία που αντιμετωπίζουν το παιδί με χιούμορ, αγάπη, σαν να γράφει ένα παιδί για το παιδί και όχι ένας μεγάλος, κλείνοντας το μάτι στο γονιό ότι το βιβλίο είναι διδακτικό. Αφήνει το παιδί να είναι ο εαυτός του, να κάνει τις σκανταλιές του, να ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από τα λάθη του, προσπαθούμε να έχουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα ότι το παιδί το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

Ποιό είναι το πιο ωραίο σας βιβλίο;

Αυτό που περιμένουμε! Το καινούργιο βιβλίο της Isol, λέγεται «Συνταγές για όνειρα», είναι ένα βιβλίο παιχνίδι και συστήνει η συγγραφέας ένα όνειρο για κάθε βράδυ. Είναι όνειρο αυτό το βιβλίο και εμείς το δοκιμάσαμε και στο σπίτι, διαλέγει το παιδί ένα όνειρο και κάνουν μια ιστορία. Μόλις κλείσεις το φως φωτίζεται μια εικόνα και σε συνοδεύει στον ύπνο σου. Είναι υπέροχο ταξίδι. Αυτή η συγγραφέας είναι ένα μεγάλο ταλέντο, λέει ότι το βιβλίο είναι ένα ερέθισμα, είναι διασκεδαστικό, παίζουμε με αυτό και εμείς οι μεγάλοι. Το καλό βιβλίο για εμάς δεν είναι μόνο για μικρούς.

Με ποιές ιστορίες ξετρελαίνονται τα παιδιά;

Νομίζω η ιστορία με την οποία μπορούν να ταυτιστούν. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κλασικά παραμύθια τους αρέσουν πολύ, γιατί λένε τα πάντα, έχει δράση, προβλήματα, διλήμματα να λύσουν, αυτό καταλαβαίνουμε και εμείς. Ότι η ιστορία έχει μεγάλη σημασία.

Τα βιβλία σας σε ποιές ηλικίες απευθύνονται;

Από 3 μέχρι 8 ετών. Αλλά για εμάς το βιβλίο δεν έχει ηλικία.

vivlio2

Τα βιβλία τι θέση έχουν στη ζωή των παιδιών;

Είναι κάτι άλλο από τα υπόλοιπα παιχνίδια, αλλά και κάτι που πρέπει να τους μάθουμε εμείς. Είναι ένας φίλος που τον έχουν ανάγκη. Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο να συνδεθούν με το παιδί να τους μάθουν έναν κόσμο διαφορετικό, είναι ένας φίλος που πάντα ενεργοποιεί τη φαντασία, τον έχεις συντροφιά και σε μεταφέρει σε άλλους κόσμους. Πρέπει να το αγαπήσουμε εμείς πρώτα, να κάνουμε τις βόλτες μας στα βιβλιοπωλεία, να γνωρίζουμε τους συγγραφείς, δε μπορεί να απαιτούμε από το παιδί να διαβάζει όταν εμείς δεν έχουμε σχέση με το βιβλίο.

Πόσο σοβαρή είναι η εικονογράφηση;

Παίζει για εμάς σπουδαίο ρόλο, να είναι ευφάνταστη και να προτείνει μια αισθητική. «Έχουμε σαν σύνθημα», λέει ο Γιάννης Γκανάς, «αυτό που παίζει λίγο στους δρόμους «πατρίδα μας, τα παιδικά μας χρόνια». Είναι το πλαίσιό μας με ένα τρόπο και γιαυτό έχουμε επιμείνει σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ. Αυτό που συμβαίνει στο Μάρτη και είναι πολύ απολαυστικό είναι το ότι τα κάνουμε όλα εμείς. Οι πρώτες επιλογές είναι της Άννας, το εικαστικό και γραφιστικό μέρος το κάνω εγώ, τις παρουσιάσεις η Άννα. Έχει ανοίξει το παιδικό βιβλίο, είναι πιο ποιοτικό, πιο καλοσχεδιασμένο, με καλύτερα χαρτιά. Προσπαθούμε να το κρατήσουμε, επειδή είναι σαν αντικείμενο. Έτσι το προσέχουμε αυτό πολύ. Προσπαθούμε να στήσουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Και δεν περιμένουμε να πλουτίσουμε αλλά να έχουμε μια βιώσιμη επιχείρηση με εξαιρετικής ποιότητας βιβλία». Νοτούρνο, συνταγές για όνειρα, ένα βιβλίο που φωτίζεται τη νύχτα με κρυμένες εικόνες

 

Πηγή: www.lifo.gr

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις  #staystrong #stayconnected

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις #staystrong #stayconnected

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Γερνάω μαμά

Γερνάω μαμά

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados