Η Κιμ Κατράλ έχει να πει κάτι πολύ σημαντικό για τη μητρότητα

Βάσως pick

“Μητέρα δεν σε κάνει μόνο το ότι γεννάς ένα παιδί και του αλλάζεις πάνες”
«Αν και δεν έχω παιδί, με θεωρώ μητέρα. Μητέρα δεν σε κάνει μόνο το ότι γεννάς ένα παιδί και του αλλάζεις πάνες». Αυτή ήταν η αφοπλιστική απάντηση της Κιμ Κατράλ σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου και οικοδέσποινας της εκπομπής ‘Woman’s Hour’ του BBC, Τζέιν Γκάρβεϊ.
«Δεν είμαι βιολογικός γονιός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι γονιός. Καθοδηγώ πνευματικά νέους ηθοποιούς και έχω ανίψια με τα οποία διατηρώ ισχυρό δέσιμο», εξηγεί. «Μπορεί να μην άλλαζα στην ανιψιά μου πάνες, αλλά τη βοήθησα να μπει στην Ιατρική. Έκατσα και συζήτησα με τον ανιψιό μου και τον στήριξα ψυχολογικά, όταν περνούσε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση. Και ναι, αυτές είναι μητρικές συμπεριφορές».

Η καριέρα της Κιμ στο Χόλιγουντ ξεκίνησε με το που τελείωσε το λύκειο, το 1972 – μετά από πολλές δεκαετίες επιτυχιών τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση (ε ναι, η Σαμάνθα Τζόουνς έγραψε ιστορία), η 59χρονη Κιμ παραμένει ανύπαντρη (παντρεύτηκε 3 φορές και χώρισε και τις 3) και χωρίς παιδιά, κάτι που, όπως τόνισε στην ίδια εκπομπή, δεν έχει μετανιώσει ποτέ. «Οι προσωπικές επιλογές του καθενός είναι προσωπικές – δεν είναι λογικό να επηρεάζουν την αξία του σαν άνθρωπο». Και αναφέρεται φυσικά στις ταμπέλες που κολλά το Χόλιγουντ σε εκείνες που δεν έχουν κάνει παιδιά, είτε από προσωπική επιλογή, είτε επειδή, πολύ απλά, δεν έτυχε. «Το ‘childless’ ακούγεται κάπως προσβλητικό. Ακούγεται σα να είσαι υποδεέστερος ή μισός επειδή δεν έχεις παιδί».

«Υπάρχουν καινούριοι τρόποι που μπορείς να είσαι μητέρα αυτές τις μέρες και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το όνομά σου πρέπει να φαίνεται στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού».

«Νομίζω ότι για πολλές γυναίκες της γενιάς μου, δεν ήταν μια συνειδητή επιλογή. Ήταν περισσότερο κάπως έτσι: ‘Τα πράγματα στη ζωή μου πηγαίνουν πολύ καλά, είμαι χαρούμενη, θα το κάνω τον επόμενο χρόνο, σε δυο χρόνια, σε πέντε χρόνια. Και ξαφνικά, όταν πια είσαι κοντά στα 40 και σκέφτεσαι ‘μήπως τώρα’, ο γιατρός σου σε ενημερώνει ότι ναι, μπορείς να το κάνεις, αλλά μπορεί και να αποτελέσεις επιστημονικό πείραμα, επειδή θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε το πώς θα μείνεις έγκυος. Και εκεί απλά αναρωτιέσαι αν τελικά το θέλεις τόσο πολύ».Τα λόγια της Κιμ σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από τα social media, με κάποιους από αυτούς να τη συγχαίρουν που μίλησε για αυτό το ζήτημα με τόση ειλικρίνεια, και κάποιους άλλους να την κριτικάρουν αρνητικά, λέγοντας πως έχει παρανοήσει την έννοια της μητρότητα. Εμείς πάλι, είμαστε #TeamKim.

Marieclaire.gr

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES