Νύχτες Πρεμιέρας 2015: λάβετε θέσεις

Γυναικα

4moms team , 21-09-2015

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας δίνει και φέτος το παρόν για 21η φορά. Από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 4 Οκτωβρίου οι Νύχτες Πρεμιέρας θα μονοπωλήσουν το κινηματογραφικό μας ενδιαφέρον, γεμίζοντας τις αθηναϊκές αίθουσες με τους σινεφίλ της πόλης.

Περιλαμβάνει 239 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φυσικά τις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνει η ταινία “Νιότη” του Πάολο Σορεντίνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Φεστιβάλ κλείνει με την ταινία “ΝΤΙΠΑΝ» του Ζακ Οντιάρ.

Δύο ενδιαφέροντες σταθμοί είναι οι συμμετοχές της Στέγης στο θεσμό. Την Παρασκευή 25/9 στις 20.30 στον ΔΑΝΑΟ 2 θα παρουσιαστεί η ταινία “Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ηλία Γιαννακάκη.

Το φθινόπωρο του 2013 ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αποφασίζει να ανεβάσει Φάουστ. Η κάμερα τον ακολουθεί από τις πρώτες πρόβες μέχρι και την πρεμιέρα της παράστασης τον Ιανουάριο του 2014.

Μέσα από πολλά και δύσκολα γυρίσματα και έναν τεράστιο όγκο κινηματογραφημένου υλικού, η ταινία επιχειρεί όχι μόνο να καταγράψει μια μοναδική θεατρική συγκυρία αλλά και να συλλάβει κάτι, έστω και ελάχιστο, από τον τρόπο προσέγγισης ενός τόσο ιδιαίτερου θεατρικού δημιουργού.

Η ταινία δεν αποτελεί ένα πορτρέτο του σκηνοθέτη. Επιχειρώντας όμως να φωτίσει τον τρόπο δουλειάς του μέσα από ένα τόσο απαιτητικό και διαχρονικά θεμελιώδες κείμενο, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες που διατρέχουν τη σκέψη του.

Η δεύτερη ταινία είναι ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά και θα παρουσιαστεί την Τρίτη 29/9 στις 19.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 

Ο Γιάννης Χουβαρδάς συγκέντρωσε μια εντυπωσιακή ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών επιχειρώντας να προσεγγίσει τον Άμλετ, το σημαντικότερο Σαιξπηρικό αριστούργημα, ως μια κατασκευή του μυαλού του ομώνυμου κεντρικού ήρωα.

Η ταινία ακολουθεί την ομάδα στις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες των προβών, όταν έχουν πλέον μπει στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, καταγράφοντας τον πυρετό μιας συναρπαστικής θεατρικής διαδικασίας.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES