Δεν θα πιστέψετε ποιο είναι το πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι…

Σπιτι

4moms team , 14-09-2015

Είναι απίστευτο κι όμως το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού μας είναι το στρώμα ύπνου. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, αρκεί να αναλογιστούμε τα παρακάτω για να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει.

Στο στρώμα που κοιμόμαστε αναπτύσσονται πολύ γρήγορα αποικίες από ακάρεα, μύκητες, βακτήρια, έως και άλλα παθογόνα μικρόβια. Αν σκεφτούμε δε πως ένας άνθρωπος ηλικίας 70 ετών, περνά 23 χρόνια της ζωής του επάνω σε αυτό, καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ανήκουν στην κατηγορία των αραχνοειδών, το μέγεθός τους είναι 0,3 mm, και είναι αόρατα από το ανθρώπινο μάτι. Μία σύγκριση μεγέθους είναι πως περίπου 1500 ακάρεα, χωρούν στην άκρη ενός σπίρτου. Τροφή τους είναι τα νεκρά κύτταρα από το ανθρώπινο σώμα, που αφαιρούνται λόγω της φυσικής διαδικασίας της απολέπισης.

Φτάνει να σκεφτούμε ότι ο μέσος ενήλικας αποβάλλει πάνω από 500 – 700 γραμμάρια νεκρά κύτταρα απολέπισης κάθε χρόνο μόνο στο στρώμα και το μαξιλάρι του ύπνου, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι αρκετό για να θρέψει πολλά εκατομμύρια από αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς. Έρευνες έδειξαν ότι σε ένα μονό στρώμα ύπνου, υπάρχουν έως 10.000.000 ακάρεα.

Αντιμετώπιση

Η τακτική αλλαγή σεντονιών στο κρεβάτι, από μόνη της, δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την υγιεινή του.

  1. Ηλεκτρική σκούπα: με σχολαστικότητα και προσοχή, το να σκουπίζετε το στρώμα σας, βοηθάει στην απομάκρυνση νοσογόνων οργανισμών.
  2. Γυρίζετε το στρώμα συχνά: κάθε 1,5 μήνα γυρίζετε οπωσδήποτε το στρώμα σας από την άλλη πλευρά. Η τακτική αυτή δεν είναι καλή μόνο για τον σωστό αερισμό του, αλλά και για να το διατηρήσετε περισσότερο καιρό, αφού δεν θα βουλιάξει μόνο από τη μία πλευρά.
  3.  Βάλτε κάλυμμα: αν αποφασίσετε να βάλετε κάλυμμα τότε επιλέξτε μόνο βαμβακερό. Όχι μόνο προστατεύει από τα ακάρεα, αλλά το αφήνει να αερίζεται κιόλας.
  4.  Βγάλτε το στον ήλιο: μια φορά στους 4 μήνες, να το βγάζετε δηλαδή στο μπαλκόνι και εκθέτετέ το στον ήλιο. ΤΗ διαδικασία αυτή είναι χρήσιμη γιατί τα ακάρεα ευδοκιμούν σε δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον.
  5. Αερίστε και τινάξτε τα σκεπάσματα πριν στρώσετε το κρεβάτι σας. Αυτή η συνήθεια πρέπει να είναι καθημερινή γιατί έτσι εξασφαλίζετε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον ύπνου.
4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES