Φωλιά κανταϊφιού με κρέμα πορτοκάλι και φρέσκα φρούτα

Μαγειρευουμε

4moms team , 29-08-2015

Το πιο λαχταριστό γλυκό σχετικά “λίγων θερμίδων” από τον Άκη Πετρετζίκη!

Για τη βάση

  • 150 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

  • 500 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. κορν φλάουερ

Για το σιρόπι πορτοκάλι

  • 150 γρ. μέλι
  • 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • φλούδες από πορτοκάλι

Για τα φρούτα

  • 10 κεράσια
  • 1 ροδάκινο λεπτές φέτες
  • 1 ακτινίδιο ξεφλουδισμένο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 γκρειπφρουτ κομμένο φιλέτο

Εκτέλεση 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Για το σιρόπι πορτοκαλιού

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα 700 watt για 1 λεπτό.
  • Το αφαιρούμε και το αφήνουμε σκεπασμένο να βγάλει όλα του τα αρώματα και να κρυώσει.

Για τη βάση

  • Ξάνουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας.
  • Το απλώνουμε καλά και το βάζουμε στον πάτο και στα πλάγια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση.
  • Γύρω γύρω κάνουμε ένα στεφανάκι.
  • Με τη βοήθεια ενός πινέλου απλώνουμε το βούτυρο πάνω από το κανταΐφι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και ρίχνουμε το μισό από το σιρόπι πορτοκαλιού.
  • Το υπόλοιπο μισό το αφήνουμε στην άκρη και το κρατάμε για το σερβίρισμα.

Για την κρέμα

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 400 ml από το γάλα και τη μισή ζάχαρη. Βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα τα 2 αυγά.
  • Χτυπάμε και προσθέτουμε τα 100 ml γαλά που μας έχουν περισσέψει , το κορνφλάουερ, την άλλη μισή ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά.
  • Όταν το γάλα ζεσταθεί και έχει λιώσει η ζάχαρη παίρνουμε μία κουταλιά από το ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά από το γάλα στα αυγά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε άλλες 2-3 κουταλιές ακόμα για να ζεσταθεί το μείγμα με τα αυγά και μετά όλο αυτό το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα (πάντα σε χαμηλή φωτιά).
  • Όταν η κρέμα πήξει αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο . Σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτεται και αφήνουμε να κρυώσει βάζοντας και στο ψυγείο.

Για το στήσιμο

  • Μέσα στη βάση από το κανταΐφι απλώνουμε την κρέμα. Προσέχουμε να έχουν κρυώσει καλά αφού πρώτα τη χτυπάμε λίγο στο μίξερ με το σύρμα να αφρατέψει.
  • Πάνω από την κρέμα στολίζουμε τα φρέσκα φρούτα και ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι πορτοκαλιού και σερβίρουμε.
4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES