Τραγανοί κεφτέδες με ρίγανη και κρέμα φέτας

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Μια συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη

Υλικά

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από σπάλα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1/2 κιλό ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένη σε γάλα και στυμμένη καλά
1 αυγό
1 κουτ.γλυκ. πελτές ντομάτας
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. σουπ. ξερή ρίγανη
1/4 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μαϊντανού ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το τηγάνισμα)
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Για την κρέμα
1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
2 κουτ. σουπ. γιαούρτι
1 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ.γλυκ. πράσινο πιπέρι

Εκτέλεση 

1. Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά.

2. Σε ένα μπολ ρίχνετε το κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το στυμμένο ψωμί, τον πελτέ, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνετε καλά για 5 λεπτά. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.
3. Σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνετε αρκετό αλεύρι. Πλάθετε περίπου 45 – 50 κεφτεδάκια και τα ρολάρετε στο αλεύρι να αλευρωθούν καλά.

4. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, και το ζεσταίνετε σε δυνατή θερμοκρασία. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, βάζετε στην τρυπητή κουτάλα ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη του κιμά και το μισοβυθίζετε στο ελαιόλαδο: Αν αφρίσει και τσιτσιρίσει γύρω από τον κιμά, τότε είναι έτοιμο για τηγάνισμα.

5. Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια ρίχνοντας στο τηγάνι 7 – 8 κεφτεδάκια κάθε φορά. Μην βάλετε περισσότερους, γιατί η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και τα κεφτεδάκια θα βράσουν αντί να τηγανιστούν. Αν δείτε ότι οι κεφτέδες «αρπάζουν» αμέσως, χαμηλώνετε ελάχιστα τη θερμοκρασία.

6. Μόλις περάσουν 2-3 λεπτά τηγανίσματος, ανασηκώνετε ελαφρώς έναν κεφτέ με ξύλινη κουτάλα: αν έχει ροδίσει από κάτω και έχει κάνει κρούστα, τον γυρίζετε για να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά. Οι κεφτέδες είναι έτοιμοι σε περίπου 6 – 8 λεπτά συνολικά, με 3 – 4 γυρίσματα στη διάρκεια του τηγανίσματος.

7. Ρίχνετε στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υλικά όλα τα υλικά για την κρέμα της φέτας και τα χτυπάτε για 3-4 λεπτά να γίνουν αλοιφή.

8. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά με την κρέμα φέτας.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση στα κεφτεδάκια αναμείξτε τον κιμά μισό μισό βάζοντας και αρνίσιο ή χοιρινό.

4moms team

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Η ομάδα του 4moms.gr