Εγκυμοσύνη και ουλίτιδα: πάνε μαζί;

Υγεία

4moms team , 14-08-2015

Στις μέρες μας πλέον, η έγκυος γυναίκα έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να παρακολουθεί ιδιαίτερα την υγεία των δοντιών και των ούλων της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι γνωστό πλέον ότι λόγω της μεγάλης μεταβολής των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έγκυος συχνά αποκτά ουλίτιδα εγκυμοσύνης.

Η ουλίτιδα εγκυμοσύνης, εάν αντιμετωπιστεί σωστά από την έγκυο σε συνεργασία με τον οδοντίατρό της, είναι ένα απολύτως αναστρέψιμο φαινόμενο. Μετά την πάροδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας και εφ’ όσον γίνει καλή περιποίηση του στόματος, πέφτοντας το επίπεδο των ορμονών στα φυσιολογικά, η κλινική εικόνα του στόματος αποκαθίσταται πλήρως.

10 προτάσεις για τη σωστή και ασφαλή φροντίδα της στοματική υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι ακόλουθες :

  • Ο καλός έλεγχος στοματικής υγιεινής είναι επιβεβλημένος, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κύησης, με επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά τακτά διαστήματα.
  • Ο έλεγχος της οδοντικής πλάκας συνίσταται να γίνεται χωρίς τη χρήση χημικών μέσων.
  • Πρέπει να γίνεται έλεγχος του χρόνου προθρομβίνης σε περίπτωση που η έγκυος βρίσκεται σε αντιπηκτική αγωγή.
  • Ο πόνος σε οξεία κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.
  • Καλό είναι να αποφεύγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της κύησης.
  • Η λήψη ακτινογραφιών μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο, λαμβάνοντας προστατευτικά μέτρα.
  • Καταλληλότερο διάστημα περιοδοντικής θεραπείας κρίνεται το β’ τρίμηνο.
  • Η απομάκρυνση της τρυγίας πρέπει να γίνεται με  ήπιους χειρισμούς.
  • Όσον αφορά στα φάρμακα, επιτρέπεται ανεπιφύλακτα η χρήση Depon, ενώ απαγορεύονται τα κατασταλτικά καθώς και τα υπνωτικά. Ιδανικά, για την ασφαλή λήψη φαρμάκων, χρειάζεται η συνεργασία του οδοντιάτρου και του γυναικολόγου.

Οποιοδήποτε οδοντιατρικό περιστατικό και να προκύψει κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω των εξελιγμένων μέσων τεχνολογίας που είναι πλέον διαθέσιμα, μπορεί να επιλυθεί χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια του εμβρύου. Παρόλα αυτά, επειδή η διάρκεια της κύησης είναι μια ευαίσθητη περίοδος για τη γυναίκα, τόσο από οργανικής άποψης όσο και από συναισθηματικής, καλό θα ήταν σε περιπτώσεις προγραμματισμένης εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα να έχει φροντίσει από πριν τα όποια θέματα στοματικής υγείας. Είναι προτιμότερη η πρόληψη από την όποια πιθανή επιβάρυνση του οργανισμού λόγω θεραπείας, ακόμη κι αν όλα επιτελούνται με απολύτως ακίνδυνες μεθόδους.

Ιωάννα Καζάκου – MSc DDS Χειρουργος Οδοντιατρος

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES